احتمالا اینکه شما هم مانند من دچار پشیمانی پس از خریدهای متعدد و غیرضروری شده باشید، زیاد است. بسیاری از ما پول را بدون اینکه حتی ببینیم در حال خرید چه وسیلهای هستیم، خرج میکنیم. بعد به قبوض بانکی و کارت اعتباریمان نگاه میکنیم و برایمان سؤال است که چرا مبالغ کل آنقدر بالا هستند. در ادامه چند راه ساده برای محدود کردن خریدهایتان معرفی میکنیم تا به کمک آنها هزینههایتان را کنترل کنید و بودجهبندی را سادهتر انجام دهید و درنتیجة این دو کار به اهداف مالیتان برسید:
۱) قبل از خرید به خود فرصت فکر کردن دهید
یکی از سادهترین راهها برای افزایش پسانداز این است که بازههای زمانی محدودی را برای خریدتان انتخاب کنید. بعضی از مردم دوست دارند قبل از هر خریدی حداقل ۲۴ ساعت صبر کنند و بعضی افراد دیگر این مدت را به یک هفته میرسانند. روش من این است که اگر برای خرید لباس یا لاک جدیدی مطمئن نیستم، آن را به تعویق میاندازم و چند روز بعد حسم را نسبت به آن میسنجم. معمولاً این کار باعث میشود وسایلی را نخرم که نیازی به آنها ندارم. اگر نتوانم به خرید وسیلهای فکر نکنم، همین نشاندهندة این مسئله است که واقعاً به آن نیاز دارم.
وقتی با ولخرجی به مشکل برمیخورید این نکته را در نظر بگیرید که بیشتر اوقات وسایلی که به آنها نیاز داریم قرار نیست پا دربیاورند و جایی بروند. اگر وقت بگذاریم و خارج از مغازه به خرید آنها فکر کنیم، بهتر و راحتترمیفهمیم واقعاً به چه خریدی نیاز داریم.
به تعویق انداختن خرید باعث میشود وسایلی را که نیازی به آنها ندارید خریداری نکنید.
۲) مغازههایی را انتخاب کنید که جنس فروختهشده را پس میگیرند
اگر مثل من باشید بهراحتی از خریدتان پشیمان میشوید. به همین دلیل است که فقط در مغازههایی خرید میکنم که جنس فروختهشده را پس میگیرند. از این طریق اگر به خانه بیایید و تصمیم بگیرید نمیتوانید پول یک کیف جدید را در بودجهبندیتان داشته باشید، میتوانید آن را بدون هیچ مشکلی پس دهید.
مطمئن شوید رسید را میخوانید تا بدانید چهکارهایی برای بازگرداندن جنس خریداریشده لازم است. اینکه خریدی را برگردانید و متوجه شوید فقط میتوانید آن را با جنس دیگری عوض کنید، خوب نیست.
۳) فهرستی از وسایلی که همین حالا دارید تهیه کنید
در طول سال اولی که در یک آپارتمان زندگی میکردم، بدون اینکه لیست خریدی داشته باشم به مغازه خواربارفروشی میرفتم و خرید میکردم و اصلاً نمیدانستم چی دارم و چی ندارم. والدینم پول غذایم را میدادند پس انگیزهای نداشتم که پول زیادی پسانداز کنم.
بعد از آن تابستان، وقتی داشتم کابینتم را تمیز میکردم، پنج بسته شکر قهوهای پیدا کردم. ظاهراً هر چند هفته یک باری که به مغازة خواروبارفروشی میرفتم، شکر قهوهای میخریدم و به یاد نداشتم آن را دارم. آنقدر این اتفاق افتاد تا درنهایت شکر قهوهای موردنیاز یک قنادی را داشتم.
فهرستی از داشتههایتان تهیه کنید. آنقدر خرید میرویم که ممکن است فراموش کنیم از قبل چی داریم. اگر فضای شما بههمریخته و نامرتب است، دیدن آنچه دارید حتی سختتر هم میشود. ولی اگر حواستان به داشتههایتان باشد احتمال اینکه به خرید بروید کمتر و احتمال اینکه قدردان داشتههایتان باشید بیشتر میشود.
تهیه لیست از آنچه که دارید وآنچه که ندارید باعث میشود کمتر به خرید بروید و کمتر خرج کنید.
۴) دوستی داشته باشید که جلوی شما را بگیرد
بیشتر اوقات دوستانمان باعث میشوند ما پول بیشتری هم خرج کنیم. یکی از راههای زندگی با وابستگی به دیگران همین است. ولی اگر جداً میخواهید هزینههایتان را کاهش دهید، از دوستی بخواهید وقتی شما دارید تصمیم اشتباهی میگیرید جلوی شما را بگیرد. گاهی یک تذکر دوستانه میتواند مبلغ زیادی را در جیبمان نگه دارد.
۵) عادات بدتان را شناسایی کنید
آیا یادتان میرود شنبهها با خود غذا به سر کار ببرید؟ ظرف غذایتان را روی میز جلوی چشم بگذارید یا نودل آماده شده روی میز محل کارتان داشته باشید. من از زمانی که شروع به نگهداشتن گردو و برنجک در محل کار کردم، میدانم که هرگز نیاز نخواهم داشت برای خرید شکلات بیرون بروم. ببینید چهکاری باعث میشود پول کمتری پسانداز کنید و برای آن راهحلی پیدا کنید که مشکل را کاملاً حل کند.