مراکز خرید گواهی بر شکوفاییِ شهرنشینی هستند و با داشتن یک برنامۀ واضح و کمی اعتدال مالی میتوان بیشتر خریدها را از پاساژها و مراکز خرید انجام داد. در این مطلب در سه بخش دربارۀ قواعد و نکتههایی صحبت شده است که باید قبل، حین و پس از خرید از یک مرکز خرید به آنها توجه کنید تا خریدی خوب را تجربه کنید.
مراکز خرید گواهی بر شکوفاییِ شهرنشینی هستند. هرچند خیلی از آنها، به دلیل قیمتها و تحویلهای رایگان فروشگاههای اینترنتی، با مشکلاتی روبهرو شدهاند؛ اما با این حال، شما باز هم به این فروشگاهها میروید چون وقتی میخواهید برای مثال شلواری را امتحان کنید، حتماً نیاز به حضور فیزیکی شماست. خرید حضوری خیال شما را بابت داشتن یک خرید مناسب، در برخی زمینهها مانند لباس راحتتر میکند؛ اما از طرف دیگر، ممکن است مخارج و خریدهای اضافه روی دستتان بگذارد. شما با داشتن یک برنامۀ واضح و کمی اعتدال مالی میتوانید بیشتر خریدهای خود را از پاساژها و مراکز خرید انجام دهید. در این مطلب در سه بخش دربارۀ قواعد و نکتههایی صحبت شده است که باید قبل، حین و پس از خرید از یک مرکز خرید به آنها توجه کنید تا خریدی خوب و لذتبخش داشته باشید.
پیشنهاد مطالعه: چرا زنها خرید میکنند؟
بخش اول: قواعد قبل از رفتن به خرید
۱) سبک خرید خود را بشناسید
شما چه نوع خریدکنندهای هستید؟ آیا جزء افرادی هستید که به سرعت وارد یک فروشگاه شده و محصولی را که به آن نیاز دارید، میخرید و سریع به پارکینگ برمیگردید و سوار ماشین میشوید؟ یا اینکه دوست دارید از پاساژی به پاساژی دیگر رفته، ویترینگردی کنید و مردم را تماشا کنید، در حالی که هیچ هدف مشخصی در ذهن ندارید؟ هر دو نوع خریداران میتوانند از یک فروشگاه بزرگ خرید کنند. بهترین کار این است که قبل از رفتن برای خود یک نقشه راه تعیین کنید.
ببینید آیا یک خریدار اجتماعی هستید یا اینکه دوست دارید بهتنهایی خرید کنید. اگرچه خرید کردن با دوستان میتواند تفریح خوبی باشد؛ ولی ممکن است نتوانید دقیقاً در زمانی که دوست دارید به فروشگاهی که میخواهید بروید. اگر این موضوع شما را ناراحت میکند، بهتر است تنهایی به خرید بروید.
۲) انگیزۀ خود را از خرید کردن بدانید
آیا برای خریدن محصولِ بهخصوصی که نیاز دارید به خرید میروید یا برای خرید هرچه چشمتان را گرفت؟ آیا میخواهید برای دوستتان هدیه بخرید یا فقط به دنبال خرید بدلیجات برای تازه کردن روحیۀ خود هستید؟ اگرچه کمی خریددرمانی خوب است؛ فرایند خریدتان باید با رعایت اعتدال انجام شود.
کنترل احساسات و هیجانات خود را در دست بگیرید. گاهی فقط به یک جفت کفش نیاز دارید؛ اما با دو یا حتی سه جفت کفش از فروشگاه خارج میشوید. این مسئله نشان میدهد که احتمالاً به خرید اعتیاد دارید.
اگر هر هفته به خرید میروید و با خریدهایتان بدهیِ زیادی بالا میآوردید یا اغلب سعی میکنید خریدهای خود را از نزدیکانتان پنهان کنید، باز هم ممکن است اعتیاد به خرید داشته باشید. بهتر است برای کمک به سراغ یک روانشناس بروید.
۳) قبل از رفتن به فروشگاه حتماً دربارۀ محصولات تحقیق کنید
اگر به یک کالای بهخصوص (مانند یک ماهیتابه) نیاز دارید و میدانید در فروشگاههای مختلفی عرضه میشود، بهتر است ابتدا تحقیق کنید کدام مرکز خرید آن را موجود دارد و میفروشد. چون مطمئناً نمیخواهید به مرکز خرید رفته و ببینید هیچ کدام از مغازهها چیزی را که شما میخواهید، ندارند. درست کردن لیست قیمت از محصولاتی که به صورت آنلاین دیدهاید نیز میتواند کمک زیادی کند. وقتی به خرید رفتید از آن لیست برای مقایسۀ قیمتها استفاده کنید.
هیچگاه فکر نکنید چون یک مغازه پنج سال پیش در یک مرکز خرید بوده، هنوز همانجا هست. حتماً قبل از خرید رفتن تحقیق کنید.
پیشنهاد مطالعه: چگونه عادات اشتباه خرید را تغییر دهیم؟
بخش دوم: قواعد حین خرید کردن
۱) لباسی بپوشید که راحت باشد
طبیعی است بخواهید در یک مرکز خریدِ بزرگ، شیک و زیبا بهنظر برسید؛ اما باید لباسی بپوشید که در آن راحت هستید. مراکز خرید فضایی بزرگ و نیاز به پیادهروی زیاد دارند، پس بهعنوان مثال برای پوشیدن کفش پاشنهبلند اصلاً جای مناسبی نیستند.
اگر قصد خریدن لباس دارید، لباسهایی بپوشید که خیلی راحت میتوانید آنها را درآورده و دوباره بپوشید. شلوارهای راحت بپوشید و برای بالا تنه یک تیشرت یا پیراهنی که بتوانید بهسادگی آن را درآورید به تن کنید. بهتر است کفشهایی بپوشید که راحت از پا در میآیند و راحت نیز پوشیده میشوند. چکمههای بلند و کفشهای بندی را فراموش کنید.
۲) در ساعتهای خلوت به مراکز خرید بروید
شلوغترین روزها در مراکز خرید، آخر هفتهها به خصوص عصر است. اگر ترجیح میدهید در ساعتهای خلوتتر خرید کنید، صبح زود یا عصر دیگر روزهای هفته به خرید بروید.
یادتان باشد در برخی روزها مثل بین دو تعطیلی مذهبی یا اعیاد، فروشگاهها به شدت شلوغ هستند. اگر برنامه دارید در این ایام به خرید بروید؛ بهتر است سایت فروشگاه را بررسی کنید تا ببینید آیا کالایی که نیاز دارید در فروشگاه وجود دارد یا خیر. اگر در آن فروشگاه موجود نبود در خانه بمانید. این کار هم باعث صرفهجویی در زمان میشود هم کمتر باعث ناامیدشدنتان میشود.
پیشنهاد مطالعه: نکتههایی که شما را تبدیل به یک خریدار باهوش میکند.
۳) بین شش تا هشت هفته قبل از ورود به فصل جدید به خرید لباس بروید
خیلی از فروشگاهها لباسهای پاییزی را در اواخر شهریور در ویترین قرار میدهند. اگر بتوانید برای خرید یک سویشرت جدید تا آبان یا آذر ماه که موقع تغییر لباسهای پاییزی به زمستانی است صبر کنید، احتمالاً خرید خوبی خواهید داشت.
۴) در انتهای فروشگاه به دنبال قیمت مناسب بگردید
در بیشتر فروشگاهها کالاهای خوب با قیمت تخفیفنخورده، همیشه در جلو قرار میگیرند و در کمین هستند که شما را دست به جیب کنند. اگر به دنبال یک خرید خوب هستید باید به انتهای فروشگاه بروید، چون در آنجا محصولاتی را پیدا میکنید که تخفیف خوردهاند یا برای خالی شدن انبار به حراج گذاشته شدهاند. یادتان باشد هر جنسی را فقط به خاطر اینکه قیمت خوبی داشت یا در حراج بود، نخرید چون ممکن است برایتان فایده و استفادهای نداشته باشد.
۵) قیمتها را در مغازههای مختلف مقایسه کنید
قبل از اینکه برای کالایی که واقعاً به آن نیاز دارید پولی پرداخت کنید، بهتر است یک گام به عقب بردارید و قیمت همین کالا را در مغازههای مختلف مقایسه کنید. با دیدن مغازههای یک مرکز خرید و رفتن به مغازههای دیگر به دنبال پایینترین قیمتِ ممکن بگردید.
شاید بد نباشد قبل از رفتن به خرید، قیمت کالای مدنظرتان را به صورت آنلاین بررسی کنید تا بدانید که باید برای آن کالا چقدر پول بدهید. حتی ممکن است با یک تبلیغ آنلاین مواجه شوید که بتوانید در فروشگاهها از آن استفاده کنید.
برخی فروشگاههای آنلاین دارای قابلیت مقایسۀ قیمتها به صورت آنلاین هستند. این قابلیت میتواند به شما کمک کند؛ مخصوصاً اگر کالایی در یک بخش با قیمتی بهتر نسبت به یک فروشندۀ دیگر فروخته شود.
اگر یک فروشگاه آنلاین تخفیفی را به شما پیشنهاد میکند بهتر است به هزینۀ ارسال آن هم نگاهی بیاندازید. چون برخی اوقات هزینۀ ارسال باعث میشود این حراجی چندان هم به صرفهتر از خرید به صورت حضوری در فروشگاه نباشد.
۶) قبل از خرید لباس آن را امتحان کنید
به جای اینکه پیوسته خرید کنید و لباسهایی را بدون امتحان کردن بخرید، همیشه سراغ پرو کردن لباسها بروید. لباس را بپوشید و طرز قرار گرفتن لباس روی بدنتان را به خوبی بسنجید و ببینید که به شما میآید یا نه. از همراهتان یا خود فروشنده بخواهید دربارۀ لباس نظر بدهد و بگوید آیا ارزش خریدن دارد یا نه.
در ضمن بد نیست از برخی اتاقهای پرو که دارای سه آینه هستند نیز استفاده کنید و از زوایای مختلف به لباس نگاه کنید. لباسی که از همۀ زاویهها به شما بیاید، ارزش خریدن دارد.
۷) دربارۀ کالا فکر کنید، دوری بزنید و بعد برگردید
با پرهیز از سریع خریدکردن میتوانید پول خود را صرف کالاهای با ارزشتری کنید. به جای خریدِ سریع کالا را سر جایش بگذارید، دوری بزنید و به این فکر کنید آیا واقعاً به آن نیاز دارید و آن را میخواهید. به این فکر کنید که آیا برای این وسیله در کمد خود جایی دارید و آیا این همان چیزی است که به دنبالش هستید. وقتی تصمیمتان را گرفتید میتوانید به فروشگاه برگشته و با اعتماد و اطمینان خرید خود را انجام دهید.
پیشنهاد مطالعه: چگونه در دام خریدهای عجولانه و از روی هوس نیفتیم؟
بخش سوم: قواعد بعد از اتمام خرید
۱) به رستوران بروید
اگر میدانید قرار است مدتی طولانی را در فروشگاه بگذرانید، بهتر است برنامهریزی کنید تا در رستوران یا کافۀ مرکز خرید غذا یا نوشیدنی میل کنید. اگر با کودکان خود خرید میکنید، این کار بسیار مهم و واجب است.
۲) به سینما بروید
برخی از مراکز خرید، سالن سینما هم دارند. اگر وقت آزاد دارید میتوانید آن را طوری برنامهریزی کنید که حوالیِ ساعتِ اکرانِ فیلم موردعلاقهتان باشد تا بتوانید به سینما هم بروید. تماشای فیلم در پایان یک روز پرمشغله، میتواند بهترین راه برای کسب آرامش باشد.
۳) از سرگرمیهایی که برای خانواده است نیز لذت ببرید
برخی از مراکز خرید نه تنها بهعنوان مقصدی برای خرید هستند؛ بلکه پارکهای بازی و شهربازیهای کوچک هم دارند تا خانوادهها بتوانند علاوه بر خرید کردن از آنها نیز بهره ببرند.
حتی اگر فروشگاهی که میروید چنین فضاهایی را داخل خودش ندارد، ممکن است بخشهای بازی یا رستورانهایی مخصوص کودکان داشته باشد که بتوانید از آنها استفاده کنید تا از خستگی کودکان جلوگیری کنید.
اگر شما نیز از آن دسته افرادی هستید که اغلب به مراکز خرید و فروشگاههای بزرگ سر میزنید و از آنها خرید میکنید، با استفاده از نکاتی که گفته شد خرید خود را آسانتر، هوشمندانهتر و اقتصادیتر کنید. فراموش نکنید بهخاطر سپردن چند نکتۀ کوچک که فکر میکنید به درد شما میخورد و به کار بردن آنها در عادات خریدتان، پس از مدتی تأثیر خود را نشان داده و شما را برای تغییرهای بزرگتر آماده میکند.