احتمالا اولین تعریف در ذهن شما از صرفهجویی این است که از بیپولی جلوگیری کنیم و درآمد خود را برای مواقع نیاز ذخیره کنیم. اما آیا این موضوع فقط در گرو ارزان خریدن است؟ آیا تا به حال به روش صحیح خرید دقت کردهاید؟ چه کار کنیم که هم از خریدمان راضی باشیم هم اصل صرفه جویی را رعایت کرده باشیم! درواقع هر زمان بتوانید از خرج پول در مسیر غلط برهیزید و آن را برای یک هدف ارزشمندتر حفظ کنید، میتوانید به یک زندگی بهتر و حتی آسایش مالی برسید.
در ظاهر اینطور به نظر میرسد که قیمت بالای یک جنس بیانگر کیفیت بالای آن است. اما با وجود اینکه گاهی گران خریدن منطقیتر است اما برخی اوقات هم باید از خرید محصولی که با حیله و شگرد تولیدکننده، گران شده، صرف نظر کنیم. همچنین ناگفته نماند که در برخی موارد، خرید جنس گرانتر در درازمدت به نفعمان تمام میشود. در ادامه عواملی را که قبل خرید باید در نظر گرفت را باهم بررسی میکنیم.
۱) قیمت
در مورد خرید پوشاک فاکتورهای بسیاری را باید مد نظر بگیرید؛ زیرا قیمت مندرج در بهانمای (اتیکت) آن ممکن است فقط به خاطر اسم برند گرانتر تعیینشده باشد نه به خاطر کیفیت بالایش. پوشاکی که دوخت و جنس پارچه مناسبی داشته باشد ارزش پرداخت پول بالا را دارند؛ چون عمر بالاتری خواهند داشت. از سوی دیگر، پوشاک کمکیفیت در عین ارزان بودن دیر یا زود دیگر به درد نخواهند خورد.
میبایست هوشمند خرید کنیم و با چند ترفند ساده مانند بررسی جنس و دوخت پارچه یا لمس و برانداز کردن لباس پیش از خرید، تشخیص دهیم که ارزش پرداخت قیمت تعیینشده را دارد یا نه.
۲) کفش
قبل از خرید کفش باید بدانید که آن را به چه منظور لازم دارید. برای مثال اگر اهل پیادهروی یا ورزشهای دیگر هستید میبایست کفشهایی بخرید که دوام بالاتری داشته باشند. برای مثال کفشهای مختص کوهنوردی اگر مناسب نباشند برای سلامتی خطرآفریناند. کفشهای باکیفیت برخلاف انواع بیکیفیتشان در صورت خراب شدن قابلیت تعمیر دارند؛ از طرفی، اگر با کفشتان پیادهروی یا کارهای سنگین انجام نمیدهید خرید کفشهای ارزان عقلانی بهنظر میرسد.
۳) ساعت مچی
اگر هدفتان از خرید ساعت مچی تکمیل شیکپوشیتان است تصمیمگیری برای پرداخت هزینه بالا را به عهده خودتان میگذاریم. اما اگر ساعت را تنها محض اطلاع از زمان احتیاج دارید ساعتهای ارزانقیمت متنوعی در بازار هستند که با قیمتهای پایین نیز این نیاز شما را برطرف میسازند.
۴) عینک
خرید عینک نیز به مانند پوشاک و ساعت مچی ممکن است شما را به دام برندپرستی بیاندازد. تجربه نشان داده است که در مورد عینک، پرداخت هزینه بالا همیشه به معنای کیفیت بالاتر نیست. بنابراین پیش از خرید عینک تحقیقات خود را انجام دهید و از تخفیفات موجود در فروشگاههای اینترنتی نیز غافل نمانید.
۵) خوراک و نوشیدنیها
پراخت هزینه بالا برای خوارکیهای مضر مانند شکلات که برای سلامتی فایده چندانی ندارند اصلا منطقی نیست؛ ولی نیازی نیست که در خرید خوراکیهای مفید مانند میوه، دانههای روغنی، گوشت تازه و ... خساست به خرج دهید. البته به اندازه نیازتان بخرید تا دورریز و هدررفت را به کمترین حالت برسد.
۶) لوازم آرایشی و بهداشتی
به مانند خوارکیها، توجه به سلامتی بدن در مورد لوازم آرایشی نیز صدق میکند. اگر عاشق استفاده از محصولات آرایشی باکیفیت هستید خرج کردن پول بر روی آن ایرادی ندارد؛ البته تا زمانی که به بودجهتان آسیب وارد نکند. همچنین یادتان باشد که بهجز فروشگاههای خصوصی لوازم آرایشی، از مقایسه جنس مورد نظرتان در داروخانهها نیز غافل نمانید.
۷) شویندهها
در مورد محصولات شوینده بهتر است که از همان برندهای قدیمی استفاده کنید. این برندها درعین ارزانتر بودن نسبت به انواع جدیدترشان کارایی مناسبی نیز دارند. در مورد ابزارات شوینده مانند تی، اسکاج، جارو و... اما پرداخت هزینه بالا اشکالی ندارد؛ زیرا در کنار بالاتر بودن عمرشان، بهداشت بهتری را برای شما و خانهتان به ارمغان میآورند و عملیات نظافت را سادهتر میسازند.
۸) مبلمان
عوامل مختلفی از جمله جنس پارچه و چوب، طراحی، و... در قیمت مبلمان و وسائل تزئینی خانه تأثیر دارند که میبایست قبل از خرید، مدنظر گرفته شوند. ابتدا باید نیازهای خود را بدانید؛ برای مثال اگر مبلمان خانهتان سالم باشند تعویض کردن آنها «نیاز» به حساب نمیآید.
پس از تصمیمگیری، سعی کنید بهترین مبلمان را با بهترین کیفیت که مناسب بودجهتان باشد بخرید. به یاد داشته باشید که نباید همه اجزای تزئینی خانه را به یکباره تغییر داد. ابتدا مهمترینها را بخرید، اگر راضی نشدید باقی وسایل را به ترتیب اهمیت کامل کنید. تخفیفات را نیز از دست ندهید.
۹) لوازم پخت و پز
خرید نوع باکیفیت این محصولات نیز کار عاقلانهای است. اگر در جایی احساس کردید که قابمله یا ماهیتابه را گران میفروشند به فروشگاههای دیگر نیز سر بزنید. جنس خوب بخرید، اما نه گران. این لوازم طوری هستند که اگر جنس دست دوم ولی سالمشان را بیابید هیچ ضرری ندارد.
۱۰) لوازم برقی
اجناس برقی بهتر با کیفیت ساخت بهتر عمر بیشتری خواهند کرد، بنابراین درست است که پول بیشتری را باید بابتشان بپردازیم اما چون احتمال خرابیشان نسبت به لوازم ارزانتر کمتر است (عمرشان بیشتر خواهد بود) در درازمدت به نفعمان تمام میشود.
نیازی نیست به خاطر ویژگیهای کماهمیتتر مانند یخچال تلویزیوندار یا اجاق گازی که به اینترنت وصل میشود، پول اضافه خرج کنید. پیش از خرید این لوازم حسابوکتابهای خود را انجام دهید تا ببنید که در درزامدت به نفعتان هست یا خیر.
۱۱) وسایل نقلیه
خودرو، موتورسیکلت و حتی دوچرخه در کنار لزوم وجودشان برای جابهجایی اما باید جنس خوبی داشته باشند زیرا بهجز هزینه تعمیرات یا تعویض، سوار شدن بر خودروی کمکیفیت میتواند جان انسان را به خطر بیاندازد. بنابراین نباید در دام خرید وسیله نقلیه ارزان بیافتیم خصوصا در مورد خرید خودروهای دست دوم میبایست دقت بیشتری هم به خرج دهیم.
۱۲) کیف مسافرتی
ظاهر و قیمت، شناساگر کیفیت بالای کیفیت کیفها و چمدانهای مسافرتی نیست. در مجموع اگر یک چمدان گیرتان آمد که زیپ و چرخ و پوستهی عالی داشت، دیگر نیازی نیست به طراحی آن توجه کنید و بخریدش.
۱۳) لوازم کوهنوردی و کمپ
احتیاجات خود را در اولویت قرار دهید. ببنید که برای رفتن به پیکنیک و طبیعتگردی به چه وسایلی نیاز دارید؛ سپس برای استفاده طولانیتر از آنها، باکیفتترینشان را بخرید. برای مثال تجربه استفاده از یک چادر مسافرتی نامرغوب میتواند تمام لذت طبیعتگردی را از شما دریغ کند. اما اگر با چادر مرغوبتر قادر باشید که هر هفته به گردش بروید بسیار دلچسبتر خواهد بود.
کلام آخر
قضیه قیمت بالا مساوی است با کیفیت بالا همیشه صدق نمیکند. گاهی حتی خرید جنس دست دوم ولی ارزان در درازمدت برایمان بهصرفهتر خواهد بود. در مجموع پیش از خرید، (چه پوشاک، چه وسیله نقلیه چه هر مورد دیگر) باید بدانید که چه میخواهید و دنبال چه چیزی میگردید. سپس مقایسهها را انجام داده و بهترین خرید انجام بدهید.
از همه مهمتر طراحی و ظاهر را با کیفیت اشتباه نگیرید. گاهی برچسب یا رنگآمیزی برند معروف سبب چندین برابر شدن یک جنس میشود.
منبع