در بخش پیشین این مقاله، به ۱۰ راه و ترفند برای صرفهجویی در خرید لباس اشاره کردیم. نکات عمومی برای صرفهجویی در خرید لباس را گفتیم و از اهمیت انتخاب زمان مناسب برای خرید و انجام تحقیقات مرتبط با خرید صحبت کردیم. برای کم کردن هزینهها و مخارج و افزایش پسانداز در حسابمان، راههای دیگری نیز وجود دارد مانند توجه به عوامل روانی موثر در خرید لباس و کیفیت آن چه که میخریم. سایر راهها و ترفندهای صرفهجویی در خرید لباس را در این مطلب دنبال کنید.
عوامل روانی موثر در خرید لباس
خرید کردن بسیاری از اوقات یک عامل روانی دارد، یعنی افراد خرید را نه برای رفع یک نیاز واقعی، برای برای پیدا کردن حال خوب و یا احساس خوب انجام میدهند.
۱۱) با استفاده از پول نقد با «درد خرج» روبرو میشوید
تحقیقات متعدد نشان دادهاند که فرد در هنگام خرید با استفاده از پول نقد بیشتر احتیاط میکند و در هنگام استفاده از کارت بانکی (پول نامرئی) با خیال راحتتری خرید میکند و یا به اصطلاح، زجر کمتری میکشد. تماشای کم شدن میزان پول نقد در هنگام خرید به مغز این فرمان را می دهد که از سرعت خرید خود بکاهد. از طرفی عملیات خرید با کارت بسیار ساده است و مغز را بهتر فریب میدهد.
۱۲) در مورد داراییهای فعلی خود مثبتاندیش باشید
داشتن دید منفی نسبت به داراییهای خود یکی از بزرگترین محرکهای خرید عجولانه به شمار میرود. دفعه بعدی که خود را در حین بدگویی نسبت به داشتههایتان میدیدید، سعی کنید منظر فکری خود را تغییر دهید. برای مثال به جای آنکه بگویید: «اه! کفشهایم کهنه شدهاند و باید یک جفت جدید بخرم» بگویید: «چه کفش بادوامی است؛ سه سال است که آن را میپوشم ولی هنوز هم ظاهر خوبی دارد». به جای آنکه از دوربین گوشی هوشمند خود ناراضی باشید پیش خود بگویید که «دو سال است که از این گوشی استفاده میکنم و هنوز سالم مانده». با لیست کردن خوبها از بدها متوجه میشوید که خوبها آنقدری هم که به نظر میآیند خوب نیستند؛ و برعکس. دید منفی داشتن به آن چه که دارید میتواند پولهای بسیار زیادی را از جیبتان خارج کند.
۱۳) فقط چیزهایی را بخرید که عاشقشان هستید
شاید کمی کلیشهای به نظر برسد اما هیچ کس نباید در دام خرید چیزی که در مورد آن مطمئن نیست بیافتد. خرید جنس غیر ضروری با این تفکر که «باید خریده بشه» این تضمین را به شما میدهد که قرار نیست از خریدتان راضی باشید و در آینده مجبور به تعویض را دور انداختن آن خواهید شد. نباید چیزی را که به آن علاقه ندارید، بخرید؛ چون در گوشه انبار خاک خواهد خورد. پس فقط چیزی را بخرید که عاشقش هستید نه صرفا هر چیزی که به چشمتان خورد.
صرفهجویی با در نظر گرفتن کیفیت
۱۴) گرانترین گزینهای را که به بودجهتان میخورد، بخرید
در واقع هر چقدر پول بدهید آش میخورید. یعنی با پول بیشتر میتوان جنس باکفیتتر خرید. پس تلاشتان این باشد که پسانداز بیشتر را فدای کیفیت نکنید.
این موضوع شاید کمی بحث برانگیز باشد. درست است که برای خرید جنس باکیفیت میبایست پول بیشتری بپردازید، اما با این کار مطمئنا در درازمدت در پول صرفهجویی خواهید کرد.
اجناس باکیفیت نهتنها خودشان عمر بیشتری دارند بلکه به خاطر آنکه پول بالایی بابت آنها پرداختهاید بهتر هم از آنها مراقبت خواهید کرد و این یعنی خرید جنس با عمر بیشتر.
البته این نکته را از یاد نبرید که گرانی همواره به معنای باکیفیت بودن نیست.
۱۵) جنس تقلبی (فیک) نخرید
خرید نوع تقلبی اجناسی که قیمتشان فراتر از بودجهتان باشد بسیار وسوسهانگیز است؛ اما به چندین دلیل هدر رفتن پول تلقی میشود. شاید هیچکس متوجه بستن ساعت مچی رولکس تقلبی بر روی دستان نشود، چون تشخیص آن کار هر کسی نیست؛ اما این اجناس به خاطر جعل برندهای گران، بیش از کیفیتی که دارند گران هستند. چرا باید ۲۰۰ دلار پول ساعت جعلی بدهیم وقتی قرار است رنگ آن بپرد و بندش پاره شود و شیشهاش بهراحتی بشکند؟ با این پول خیلی چیزهای دیگر میتوان خرید.
۱۶) یک شب به خودتان فرصت بدهید
فرض کنیم لباسی که ۵۰ درصد تخفیف خورده چشمتان را گرفته و آماده خریدش هستید، اما یک ندا در درونتان شما را از خرید آن باز میدارد و دودل می شوید. در این سناریو باید ببنید که جدای از تخفیف عالیاش آیا واقعا به آن پوشاک نیاز دارید؟ بهترین روش برای بیرون آمدن از شک این است که یک شبانهروز به خودتان فرصت دهید و تصمیمگیری را به فردای آن روز موکول کنید. فاصله گرفتن از فضایی که در آن قرار گرفتهاید در تصمیمگیری صحیح به شما کمک می کند.
در روز بعد اگر همچنان به خرید آن پوشاک علاقه داشتید، پس بخریدش؛ اما اگر نظرتان عوض شود مطمئنا از خرید آن صرف نظر میکنید. این ترفند خصوصا در مورد محصولات گران (مانند گوشی هوشمند، خودرو و خانه) بسیار کارایی دارد.
سایر ترفندهای صرفهجویی در خرید لباس
۱۷) نام فروشندگانی را که کمکتان میکنند، یاد بگیرید
اخلاق اغلب مردم به گونهای است که همیشه برای خرید کردن به یک فروشگاه خاص بروند. این یعنی با فروشندگان آن مغازه مرتبا تعامل دارند. با فروشندگان دوست شوید تا آنها نیز شما را به یاد بیاورند و رابطهشان با شما دوستانه باشد نه کاری.
حتی میتوانید در دفعه بعدی که به فروشگاه رفتید از این فروشندگان درخواست تخفیف بیشتر بکنید. آنها دستشان برای تخفیف باز است و مسلما برای چهرههایی که برایشان آشنا باشد انجامش میدهند.
بهعلاوه، همیشه میتوانید تاریخ حراجیها را از آنها جویا شوید و دقیقا در روز مساعد به فروشگاه بروید. با این روش میتوانید از پیش برای خرید خود برنامه بریزید به جای آنکه در روز شلوغ آخر هفته به مغازهای بروید که اجناس خوبش تمام شده است.
۱۸) از اجناسی که زیاد استفاده میکنید چندین عدد بخرید
وقتی بالاخره سایز ایدهآلتان در مورد یک لباس را مییابید بهتر است که از آنها چند عدد تهیه کنید. برخی لباسها مانند پیراهن سفید، تیشرتهای ساده، لباس زیر و... هر چقدر هم باشند کم هستند. با این روش اگر روزی اتفاقی برای این لباسها بیافتد نگران نخواهید بود چون یک (یا چند) عدد اضافه از آن دارید.
۱۹) اصول ابتدایی خیاطی را یاد بگیرید
برخی چون از پس دوختن دکمه کنده شده، یا کوتاه کردن پاچه شلوارشان بر نمیآیند کلا به سراغ خرید لباس نو میروند. البته که پیش خیاط رفتن گزینه مناسبی است اما یادگیری اصول ساده خیاطی مثل دوختن دکمه اصلا دشوار نیست و با همین کارهای ساده میتوان عمر لباس را طولانی و از خرید لباس نو جلوگیری کرد.
۲۰) کرایه کردن یا قرض گرفتن لباسی که کلا یکبار از آن استفاده میکنید
این ترفند خصوصا برای زنان بسیار کاربرد دارد، چون مدام لباسهای خود را عوض میکنند و پس از یکبار پوشیدن از آنها سیر میشوند. زنان همچنین جواهرات، کیف دستی، کفش و دیگر پوشاک را کرایه میکنند. بهتر است که آقایان هم از این ترفند استفاده کنند و اگر میتوانند از دوست خود پوشاک قرض بگیرند. کرایه کتوشلوار بسیار مرسوم است اما باقی البسه را نیز میتوان کرایه کرد.
این ترفندها را برای خریدهای خود به کار بگیرید تا به خریدار باهوش تبدیل شوید که میداند چطور در خرج پولهایش صرفهجویی کند. شما چه کار دیگری برای صرفهجویی در خرید لباس انجام میدهید؟