کلید بودجهبندی موفق، ارزیابی و در صورت نیاز، تنظیم مجدد آن است. ارزیابی بودجه، کلیدی است برای اطمینان خاطر از اینکه بودجه مد نظر با اهداف اقتصادی فعلیتان متناسب است. نیازها و اهداف شما در طول زمان دائما تغییر میکنند، بنابراین باید آنها را بهصورت دورهای ارزیابی کنید. در حالت ایدهآل، شما باید در دورههای ماهانه بودجهتان را بازبینی کرده و دستهبندیهایی را که از بودجه مد نظرتان بالاتر یا پایینترند، دوباره تنظیم کنید. در نهایت، شما هر سال باید زمانی را اختصاص داده و کل بودجهبندی و اهداف اقتصادیتان را از نو ارزیابی و تعیین کنید.
اهداف اقتصادی فعلیتان را لیست کنید
از خودتان بپرسید که اهداف اقتصادی فعلیتان کدامها هستند. این موارد در طول زمان همیشه تغییر میکنند. برای مثال، شاید تمرکز شما بر روی خروج از بدهی باشد، و به محض دستیابی به این هدف، شاید آنقدر پول مازاد داشته باشید که بخواهید دوباره برنامهریزی کنید؛ اگر قصد ازدواج دارید، چشمانداز اقتصادیتان به شدت تغییر خواهد کرد؛ اگر قصد بچهدار شدن دارید نیز نگرش اقتصادیتان متحول میشود. حداقل سه هدف متمایز را برای آغاز راهتان انتخاب کنید. اغلب متخصصان امور مالی پسانداز برای بازنشستگی را به عنوان یک هدف مطرح میکنند و معتقدند که شما باید چیزی حدود پانزده درصد درآمدتان را برای بازنشستگی پسانداز کنید. داشتن یک هدف اقتصادی خوب میتواند در این مسیر کمک حال شما باشد.
اطمینان حاصل کنید که بودجهتان را برای دستیابی به اهدافتان به کار میگیرید
شما باید بودجه فعلیتان را ارزیابی کرده و ببینید که آیا این بودجه در مسیر رسیدن به اهداف اقتصادی هزینه میشود یا خیر. این کار ممکن است بسیار ساده و سرراست باشد، اما اگر اخیرا چیزی در زندگیتان تغییر کرده باشد، شما نیز باید متناسب با آن بودجهبندیتان را تغییر دهید. زمانی که خود را از بدهیهایتان خلاص کردید، ممکن است هر ماه مقداری پول اضافی در حسابتان بماند. بسیار مهم است که پسانداز را اولویت برنامهریزی خود قرار بدهید. همچنین میتوانید میزان پول صرفشده در دستهبندی خاصی را افزایش دهید.
ببینید چگونه و در کجا میتوانید پیشرفت کنید
به دنبال راههایی بگردید که از طریق آنها میتوانید بودجهتان را بهبود ببخشید. شاید متوجه شوید که باید پساندازتان را در حسابهای مختلف در بانکهای متفاوت قرار دهید، تا دسترسی به همه پول برایتان سخت باشد. این کار میتواند انگیزه مضاعفی برای پیگیری هزینههای ماهانه به شما بدهد. اگر از پیگیری بودجه و هزینهها خوشتان نمیآید، میتوانید از سیستم «پاکتی» استفاده کنید. (سیستم پاکتی: دستهبندی هزینههای ماهانه خود را مشخص کرده، سپس پول لازم برای هر دسته را در یک پاکت قرار دهید، تا مطمئن شوید که هیچوقت بیش از حد مشخصشده در بودجهبندی، خرج نخواهید کرد.) نقطهضعفهای بودجهبندیتان را مشخص کرده و با ایجاد تغییرات در استراتژیهای خود، مطمئن شوید که آن مشکلات دیگر پیش نخواهند آمد. اگر غذا خوردن بیرون خانه یک ایراد است، راهی بیابید که غذا خوردن در خانه برایتان آسانتر شود. اگر پول زیادی را صرف بازیهای رایانهای میکنید، راهی پیدا کنید که هزینهتان را در این دسته کاهش دهد.
بودجه خود را هر ماه کنترل کنید
در نهایت، بودجه جدیدتان را در پایان ماه دوباره ارزیابی کنید. این کار به شما کمک میکند که مطمئن شوید بودجهبندیتان به درستی کار میکند و تغییراتی که اعمال کردهاید، نتیجهبخش بودهاند. شاید لازم باشد تغییرات بسیار کوچکی در برخی دستهبندیها اعمال کنید، اما انجام این کار زمان زیادی از شما نخواهد گرفت. ارزیابی منظم بودجه، کلید موفقیت در بودجهبندی است. این کار همان راهی است که امکان ایجاد تغییر در موقعیت فعلی و در دست گرفتن کنترل شرایط اقتصادی را به شما میدهد. از آنجایی که درآمد و هزینههای شما میتواند هر ماه تغییر کند، نیاز است که بودجهتان را دائما ارزیابی کرده و تغییر دهید.
ارزیابی منظم بودجه، کلید موفقیت در بودجهبندی است.
چند نکته:
• بررسی بودجهبندی سالانه نیز میتواند مفید باشد. این بررسی به شما امکان میدهد که الگوهای مصرفی بزرگتر را دیده و متوجه شوید که پولتان در واقع کجا صرف میشود. این کار به شما کمک میکند که تغییرات را اعمال کرده و هزینههایتان را اولویتبندی کنید، تا بتوانید به اهداف اقتصادی مد نظرتان دست بیابید.
• اختصاص دادن زمان به ارزیابی بودجهبندی، هنگامی که اهداف جدیدی تعریف کرده یا تغییری در برنامه اقتصادیتان ایجاد کردهاید، میتواند به شما برای ثابت قدم بودن و حرکت رو به جلو کمک کند. اگر متاهلاید، باید این کار را هر چند ماه یکبار، در کنار هم و بهعنوان یک زوج انجام دهید.
• اگر چسبیدن به بودجهبندی و ادامه آن برایتان دشوار است، چند مورد ریختوپاش کوچک هم در بودجهبندیتان بگنجانید. این کار میتواند چسبیدن به بودجهبندی را برایتان آسانتر کند. شما همچنین میتوانید چیزهایی را که واقعا ضروری نیستند، از بودجهبندیتان حذف کنید. به دنبال چیزهایی باشید که برایتان بیشتر لذتبخشاند و آنها را در اولویت قرار دهید، و مواردی را که کمترین رضایت را به شما میبخشند حذف کنید. شناسایی این موارد میتواند زمانبر باشد، اما در نهایت به شما کمک خواهد کرد که یک بودجهبندی کارآمد بسازید.
• اگر بهعنوان زوج بودجهبندی میکنید، نیاز است که هر از گاهی در طول هفته با هم صحبت کنید تا ببینید که بودجه ماه با چه وضعیتی پیش میرود و پولتان چگونه هزینه میشود. کنار گذاشتن ولخرجیها میتواند تفاوت بسیار بزرگی در بودجهبندی خانواده شما ایجاد کند.