یکی از جدیدترین بحرانهایی که جهان با آن مواجه شده است، گسترش ویروس کرونا است. بسیاری از شرکتهای بزرگ کسبوکار خود را تعطیل کردهاند و از کارمندان خواستهاند که در خانه بمانند. برای آن دسته افرادی هم که بهصورت فریلنسری کار میکردهاند، سفارش کار کمتر شده و میتوان گفت تمام دستههای شغلی تحتتاثیر بحران اقتصادی ناشی از کرونا هستند. پیش از این دربارهی پسانداز روز مبادا صحبت کردهایم. مسئلهای که در بحرانهای مالی با آن مواجهیم، این است که تحتتاثیر احساسات و هیجانات قرار میگیریم و ممکن است نتوانیم بهدرستی تصمیمگیری کنیم. اضطراب شرایطی که وجود دارد، موجب میشود کنترل اوضاع از دستمان در برود و حسابکتاب مسائل مالی را تحتالشعاع قرار دهد. بههمینخاطر، به همان اندازه که پسانداز روز مبادا مهم است، نحوهی صحیح استفاده از این پسانداز هم اهمیت دارد.
تا جای ممکن سراغ پسانداز روز مبادا نروید!
در شرایطی که درآمدتان قطع میشود (مانند تعطیل شدن کسبوکارتان بهخاطر کرونا)، یا نیاز دارید بیش از درآمدتان خرج کنید، هیچگاه در اولین قدم بهسراغ پسانداز روز مبادا نروید! هرکاری میتوانید انجام دهید تا دیرتر به سراغ آن بروید.
برای این کار بهتر است بودجهبندیتان را بازنگری کنید. طی این بازنگری به دنبال راههایی بگردید که بتوانید تا جای ممکن هزینههایتان را کاهش دهید. برای مثال، یکی از راههایی که در نتیجهی شرایط موجود برای کاهش هزینههایتان وجود دارد، این است که در این ایام غذا خوردن در بیرون از خانه به دلیل محدودیتهایی که هست، بسیار کم شده است. اگر عادت داشتید چندین وعده در هفته از بیرون غذا بخرید، الان میتوانید غذای خانگی سالم بپزید و هزینههایتان را تا حد زیادی کم کنید.
یکی از راهحلهایی که در دوران بحران اقتصادی طرفدار بیشتری پیدا میکند، خرید وسایل منزل از دستدومفروشیهاست که هم از کیفیت مناسبی برخوردارند و هم هزینهی کمتری را میطلبند. از طرفی میتوانید با رجوع به وبسایتهای فروش لوازم دستدوم، برخی از وسایل منزلتان را که مدتهاست بیاستفاده مانده، بفروشید.
مهمتر از تمام اینها این است که تصمیمات مالی هیجانی نگیرید. یعنی بر اساس ترس و فکر و خیال، یکباره دست به اقدامی که بار مالی دارد، نزنید! برای مثال، در دوران بحران اقتصادی، خسارتی که از فروش طلا و زیورآلات نصیبتان خواهد شد، خیلی بیشتر از سود آن است. پیش از تصمیمگیری و خرید ناگهانی یا فروش سرمایهتان، کمی فکر کنید.
اما اگر چارهای ندارید جز اینکه بهسراغ پسانداز روز مبادا بروید...
اگر در دورههای رکود اقتصادی یا بروز بحرانهایی مانند کرونا چارهای ندارید، جز اینکه از پسانداز روز مبادا برداشت کنید، به این نکات حتماً توجه داشته باشید:
۱) برای ذخیرهی محصولات غذایی از پسانداز روز مبادا برداشت کنید
قرار نیست کل پساندازتان را برای خرید ۶۰ رول دستمال توالت یا یک کارتون کنسرو خرج کنید! بهتر است بهمرور بخشی از آن را برای خرید مایحتاج ضروری خانه کنار بگذارید.
برای انبار کردن مایحتاج منزل، از این قاعده استفاده کنید: «یکی برای الان، دوتا برای بعداً». هریک از مواد غذایی لیست خریدتان را طبق این قانون خریداری کنید تا برای روزهای دیگرِ قرنطینه یا رکود اقتصادی، به حد کافی مواد غذایی داشته باشید؛ در عین حال هم احتکار نکرده باشید و هم از پساندازتان بیش از حد خرج نکرده باشید. از این روش برای فریز کردن وعدههای غذایی هم میتوانید استفاده کنید. مواد غذایی بیشتری تهیه کنید و با آنها بهقدر یک وعدهی غذایی برای الان و دو وعدهی غذایی برای بعداً، غذا آماده کنید و در فریزر بگذارید. برای مثال، اگر برای پختن لوبیاپلو نیاز به لوبیاسبز دارید، به قدر آمادهسازی سه وعده لوبیاپلو لوبیاسبز بخرید؛ سپس به اندازهی مصرف دو وعده را در فریزر بگذارید.
در کنار این کار، اگر تا الان از یک محصول غذایی یک عدد خریداری میکردید، مثلاً یک عدد ماکارونی، بهتر است برای ذخیرهی مواد غذایی یک بسته از آن را بخرید؛ یعنی یک بستهی ۱۰تایی از ماکارونی.
۲) برای مخارج ضروری ماهانه از پسانداز روز مبادا استفاده کنید
قبوض پرداختی و مبالغی را که ماهانه باید بپردازید، بر اساس اهمیتشان در زندگی اولویتبندی کنید. معمولاً اجارهخانه، بیمهی ماشین، قبض آب و برق و گاز و تلفن جزو موارد مهم هستند. از درآمدتان برای پرداخت آنها به ترتیب اولویتشان استفاده کنید و بعد هرچه باقی ماند، از پسانداز روز مبادا بدهید.
۳) برای مخارج غیرمنتظره از پسانداز روز مبادا استفاده کنید
متأسفانه حوادث غیرمنتظره در طول بحران اقتصادی و زمانی که شرایط بسیار نابسامان است هم رخ میدهند و چارهای نخواهید داشت، جز آنکه به سراغ پسانداز روز مبادایتان بروید. برای مواردی همچون تعمیر ماشین، بیماری و هزینههای درمان، تعمیر سقف خانه یا لولهکشیهای ضروری، از پسانداز روز مبادا برداشت کنید و نگذارید به بودجهبندی معمول زندگیتان خللی وارد شود.
۴) برای بهبود سلامت روان از پسانداز روز مبادا استفاده کنید
در سال ۲۰۰۳ ویروس سارس، نوعی بیماری خطرناک تنفسی که منشا آن کروناویروس است، جان ۱۴ نفر را در تورنتو گرفت. شهر به حالت قرنطینه درآمد و شهروندان خود را در خانههایشان قرنطینه کردند. تحقیقی بررسی کرد که بعد از هشت الی ده روز قرنطینه، ۲۹ درصد از افراد علائم اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) و ۳۱ درصد از افراد علائم افسردگی از خود نشان دادند. این درصدها با طولانیتر شدن قرنطینه افزایش هم یافتند.
همچنین دادهها نشان میدهند که رکود بزرگ اقتصادی، عامل حداقل ۱۰ هزار خودکشی از سال ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۰ بوده است.
قرنطینهها عامل انزوا و رکودها ویرانگر هستند؛ اما دنیا به آخر نرسیده است! اگر دچار افزایش اضطراب و افسردگی شدهاید یا حتی اگر فقط نیاز دارید با کسی حرف بزنید، بهتر است از مشاوران و روانشناسان آنلاین کمک بگیرید. در دورههای استرسزا از پسانداز روز مبادایتان برای حمایت از سلامت روانتان استفاده کنید.
سخن آخر
در نهایت، حواستان باشد که اگر موقعیت ضروری و روز مبادا پیش نیامد، پساندازتان را به باد ندهید! خودتان را برای بدترین شرایط آماده کنی؛ اما بدانید طبق تاریخ، اوضاع در نهایت بهبود خواهد یافت. هنگامی که بورس اوراق بهادار روند نزولی شدیدی را آغاز کرد، حدود ۲۲ ماه طول کشید تا به حالت قبل دربیاید. گرچه دو سال زمان کمی نیست؛ ولی این سیر نزولی همیشگی نبود.
ترس حتی منطقیترین افراد را مجبور به انجام کارهایی دیوانهوار میکند. به حقایق بیشتر از آنچه در شبکههای اجتماعی میگویند توجه کنید. اما از همه مهمتر، برای تأمین بودن آینده و حفظ پسانداز روز مبادایتان، از همین الان به فکر ایجاد تغییرات پایدار در سبک زندگیتان باشید.