خرید مواد غذایی یکی از مواردی است که خیلی ساده برای آن پول زیادی خرج کنیم. یک فروشگاه بزرگ موادغذایی را در نظر بگیرید، شما با هدف این که فقط یک محصول را بخرید وارد آن میشوید و بعد از سفری تقریبا طولانی در این فروشگاه با خریدن بیست قلم جنس از آن خارج میشوید. بعد هم برای اینکه خستگیتان در برود به یک رستوران میروید و در نتیجه هزینههایتان سربهفلک میکشد.
با صرفه جویی در خرید مواد غذایی، پسانداز کنید
همانطور که گفتیم؛ خرید مواد غذایی، یکی از مهمترین و پرخرجترین فاکتورهای بودجهبندی است. در ادامه راههایی که به کمک آنها میتوانید با کمی تغییرات هنگام خرید مواد غذایی پول بیشتری را برای خود پسانداز کنید، معرفی میکنیم:
۱) میوه را در فصل خودش بخرید
جالب است که اغللب مردم نمیدانند چه میوهای در چه فصلی وجود دارد، یا اینکه هر میوه چه فصلی دارد. حتما دلیلی دارد که مثلا موز در روزهایی از سال کیلویی 10 هزار تومان و در مواقعی کیلویی 30 هزار تومان است.
قیمت هر میوه در فصلش ارزانتر است زیرا به مقدار فراوان وجود دارد و واردات آن نیاز نیست. اما زمانی که فصل آن میوهٔ بهخصوص نباشد، قیمتش بالا رفته و میزان عرضهٔ آن نیز کم میشود. در ضمن واردات آن حتی هزینههای بیشتری را نیز خواهد داشت.
خرید میوه خود را برحسب فصلها انجام دهید و با این کار هنگام خرید مواد غذایی مقدار زیادی پول صرفهجویی و پسانداز کنید. در ضمن میتوانید میوههای تازه و مخصوص هر فصل را میل کرده و از تنوع غذایی لذت ببرید.
۲) تعداد بیشتری بخرید و آنها را فریز کنید
آیا شما هم عاشق انبه هستید و پیدا کردن آن در فصل زمستان برایتان سخت است؟ و چون عاشق انبه هستید حاضرید آن را به هر قیمتی بخرید؟ من به شما یک راه بهتر نشان میدهم: در فصل انبه آن را به تعداد بیشتری بخرید و سپس به صورت یخزده نگهداری کنید.
با اینکه میتوانید تمام مواد غذایی را در بخش مواد یخزده یا کنسروی یا گلخانهای فروشگاهها خریداری کنید، بهتر است که وقتی فصلشان میرسد، آنها را به صورت عمده خریداری کرده و خودتان منجمد کنید. با این کار خرید مواد غذایی خیلی ارزانتر تمام میشود!
برای مثال توتفرنگی را در فصل تابستان به قیمت کیلویی ۵ هزار تومان خریداری میکنید ولی در فصل زمستان کیلویی ۹ هزار تومان میخرید. در صورتی که میتوانید خودتان با همان قیمت کیلویی ۵ هزار تومان خریداری کرده و در فریزر منجمد کنید، به جای اینکه همان توتفرنگی یخزده را کیلویی ۹ هزار تومان بخرید.
۳) لیست خرید داشته باشید
هیچ عادتی بیشتر از برنامهریزی غذایی نمیتواند به ما در پسانداز کردن پول و صرفهجویی در خرید مواد غذایی کمک کند. اگر برنامهریزی غذایی داشته باشیم میتوانیم هزینه خرید مواد غذایی را تا یک سوم کاهش دهیم؛ که خودش کلی پول است! از طرفی طبق برنامهریزی غذایی، یک لیست خرید از مایحتاجتان تهیه کنید و آن را همراه خود به خرید ببرید. سعی کنید از خرید هرآنچه در لیست خریدتان وجود ندارد خودداری کنید.
پیشنهاد مطالعه: قواعد خرید اقتصادی و بهصرفه
۴) از شنبه بازارهای محلی خرید کنید
شنبه بازارها فرصتی عالی برای خرید مواد غذایی تازه با قیمتی بسیار عالی هستند. معمولا کشاورزان مواد غذایی را بدون واسطه و مستقیماً در شنبه بازارها به فروش میرسانند. بنابراین میتوانید مواد غذایی ارگانیک و تازه را با قیمتی خیلی ارزانتر از فروشگاههای بزرگ پیدا کرده و بخرید.
۵) دور ریز نداشته باشید
آیا میدانستید که هر فردی سالانه حدودا یک سوم از غذای خود را دور میریزد؟ حتی اگر شما جزو افراد مقتصد بوده و در سال تنها یک پنجم غذای خود را دور بریزید، با فرض اینکه قیمت مواد غذایی خریداریشده در ماه 500 هزار تومان شود، شما حدودا 1 میلیون و 200 هزار تومان غذا را هر ساله دور میریزید.
بیشتر این عاداتی که ذکر شد به شما کمک میکنند که این مبلغ را به جای سطل زباله در جیبتان بگذارید. غذا را قبل از فاسد شدن منجمد کنید. غذای اضافه هر وعده خود را به جای دور انداختن منجمد کنید. برای خود یک برنامهریزی غذایی داشته باشید و طبق لیست خرید مواد غذایی مورد نیازتان را خریداری کنید.
۶) طبق بودجهبندی خرید کنید
برای خود یک بودجه هفتگی داشته باشید و طبق آن عمل کنید. در حین خرید مواد غذایی به جای استفاده از کارت، بهتر است پول نقد با خود به همراه ببرید. اگر در حین خرید پول تمام شد بهتر است از فروشگاه بیرون آمده و منتظر هفته بعد باشید تا مواد مورد نیاز را این بار با دقت بیشتری بخرید.
پیشنهاد مطالعه: روش بودجهبندی ۶۰ درصد چیست؟
از برنامه غذایی خود استفاده کرده و یک لیست خرید درست کنید و در حین خرید نیز طبق آن لیست عمل کنید. ترجیحا یک ماشین حساب با خود همراه داشته باشید. (امروزه تمام موبایلها ماشینحساب دارند.) ارقام را جمع زده و اگر فراتر از پول شما رفت یا تعداد را کم کنید یا این که جنسی را بردارید که ارزانتر باشد. از آنجایی که بودجه خرید را مشخص کردهاید بهتر است طبق همان خرید کنید.
۷) سبزیجات را خودتان بکارید
میتوانید با کاشت و پرورش سبزیجات ساده برای یک سالاد شروع کنید؛ مثلا کاشت کاهو و سبزی خوردن. یا مثلا ادویههای گیاهی مثل فلفل و حتی میوههای خوشمزه که همه میتوانند در یک فضای کوچک تولید شوند. این کارها ضمن صرفهجویی، موجب سرگرمی و نشاط نیز میشوند و بهترین موارد برای شروع هستند.
۸) کمتر به رستوران بروید و بیشتر در خانه آشپزی کنید
دو نفر را در نظر بگیرید که برای شام به رستوران میروند و مثلاً ۱۵۰ هزار تومان هزینهٔ غذای هر دو نفر میشود. اگر آن ۱۵۰ هزار تومان را مواد غذایی میخریدند، میتوانستند با آنها غذایی بیشتر از یک وعدهی دونفره آماده کنند. پس سعی کنید آشپزی و غذا خوردن در خانه را برای روزی حداقل یک وعده به عادت تبدیل کنید و بیرون غذا خوردن برای شما یک استثنا باشد.
پیشنهاد مطالعه: وقتی که رستوران رفتن دردسر ساز میشود + فایل صوتی
۹) با شکم گرسنه به خرید نروید
یک راه دیگر برای کم کردن هزینه خرید مواد غذایی این است که وقتی گرسنه هستید به مغازه یا فروشگاه نروید. چراکه وقتی احساس گرسنگی داشته باشید همهچیز به نظرتان خوشمزه و ضروری میآید و دلتان تمام تنقلات خوشرنگ و لعاب را میخواهد! پیشنهاد ما این است که قبل از رفتن به خرید مواد غذایی، یک میان وعدهٔ کوچک بخورید.
جمعبندی
برای صرفهجویی در خرید مواد غذایی میتوانید کمی خلاقیت داشته باشید و به کمک عادتهای کوچک ذهنیتتان را هنگام خرید تغییر دهید. علاوهبراین اگر توجهتان را به این مسئله معطوف کنید که مواد غذایی چطور استفاده میشوند و چگونه به کار شما میآیند، کلید کاهش هزینههای مواد غذایی را پیدا کردهاید. راهکار شما برای کاهش هزینههای خرید مواد غذایی چیست؟