به مدت یک نسل یا بیشتر، دو رشته پزشکی و مهندسی اولویت اول تمام والدین برای شغل آینده کودکانشان بود. با گذر زمان مشاغل تغییر کرده اند و مشاغل جدید و پر درآمدی به وجود آمدهاند که میتوانند به اندازه پزشکی و مهندسی و حتی بیشتر از آنها، افراد را به درآمد برساند. اما به نظر میرسد، دیدگاه والدین نسبت به آینده شغلی فرزندانشان، همزمان با زمان پیش نمیرود و هنوز هم برای تعداد زیادی از پدر و مادرها، پزشکی و مهندسی بهترین گزینههای انتخاب شغل رویایی برای فرزندان هستند. علاوه بر والدین، سیستم آموزشی و اعضای آن نیز مدام بچهها را به سمت همین دو رشته پزشکی و مهندسی هدایت میکردند. شاید دلیلشان این بود که این دو رشته از باقی رشتهها درآمد بیشتری دارد که البته وقتی به جامعه نگاه کنیم میبینیم که خیلیها حتی بدون ورود به دانشگاه نیز دارای درآمد بالایی هستند. اگر از بسیاری از والدین بپرسید موضع شما چیست: رویای شغلی فرزندان مهم است یا والدین؟ احتمالا دچار ترید خواهند شد. پاسخ شما چیست؟
در این مطلب ابتدا به استعداد شغلی فرزندان اشاره میکنیم، سپس تعدادی از مشاغل جدید و پر درآمد را معرفی میکنیم.
استعداد کودکان را برای رسیدن به رویای شغلی خودتان کور نکنید
یکی از بزرگترین اشتباهاتی که والدین میتوانند انجام دهند این است که استعداد و علایق فرزندشان را نادیده بگیرند و آنها را به به جای هدایت در مسیری که در آن علاقه و استعداد دارند، به سمت مسیری پیش ببرند که آرزوی و یا حسرت دوران جوانی خودشان است. مسیری که شاید هیچگاه شانس موفقیتی برای فرزندانشان نداشته باشد و تنها باعث گذران عمر آنها به اشتباه شود.
بدترین معایب این زورگویی در کور کردن استعدادهای ذاتی کودکان بود؛ برخی ذاتا در هنر نقاشی مهارت دارند، برخی نویسنده خوبی هستند، برخی صدای خوبی دارند اما سیستم به شکلی بود که همه را به یک سو میکشاند و اگر کسی هم از هنرش دفاع میکرد از گروه طرد میشد.
خوشبختاته امروزه، رفتار والدین و سیستم آموزشی کمی تغییر کرده است و رو به بهبود میرود و گزینههای بیشتری را برای رویاپردازی پیش روی کودکان خود قرار میدهند. دیگر مثل گذشتهها، بزرگ فکر کردن و متمایز بودن از دیگران باعث خجالت و سرکوبی شخص نمیشود و به جای آن، علایق شخصی و استعدادهای ذاتی کودکان را ارج مینهند.
بزرگترین کمکی که والدین میتوانند به فرزندان بکنند: «بپذیریم»
بزرگترین کمکی که والدین میتوانند به فرزندانشان در مسیر رسیدن به رویاهایشان کنند این است که استعداد متفاوت فرزندشان را بپذیرند و سعی کنند مهارتهای مرتبط با این استعداد را در آنها بپرورانند.
یکی از اشتباهاتی که والدین انجام میدهد توجه به نقاط ضعف کودکان و بیتوجهی به نقاط قوت فرزندشان است. مانند والدینی که دائما برای فرزندشان معلم خصوصی میگیرند زیرا ریاضی فرزندشان ضعیف است اما توجهی به درس انشای فرزندشان ندارد. در حالی که ممکن است فرزندشان در درس انشا بسیار قوی باشد و روزی بتواند به نویسندهای بزرگ تبدیل شود.
نقش استعداد در آینده شغلی فرزندان چیست؟
منظور از استعداد ویژگیهایی است که ممکن است به صورت ارثی در ما وجود داشته باشد. ممکن است فرزند ما به طور غریزی در حرکات بدنی، قوی باشد، یا قدرت تخیل خوبی داشته باشد یا به راحتی با دیگران ارتباط برقرار کنند. هر کدام ازاین ویژگیها میتواند به افراد کمک کند که در یک زمینه شغلی موفق عمل کنند. هر چه استعداد افراد در یک زمینه بیشتر باشد، مهارتهای مرتبط با آن استعداد را بهتر و سریعتر یاد میگیرد.
بنابراین استعداد هر فرزند میتواند با رویای شغلی والدین و سایر کودکان متفاوت باشد. والدین آگاه با درک و پذیرش این استعداد و علاقه، به فرزندانشان کمک میکنند تا بتوانند هر چه بهتر مهارتهای مرتبط با این استعدادها را در خود بپرورانند.
برای کشف استعداد شغلی فرزندمان، میتوانیم هم به توانمندیهایشان دقت کنیم و هم با فرزندانمان در زمینه علایق و توانمندیهایشان صحبت کنیم و هم میتوانیم از مشاوران و مراکز تخصصی که کارشان کشف استعدادهای کودکان است استفاده کنیم.
آینده شغلی کودکان: مشاغل جدید و پر درآمد
در این مقاله چند مثال از رشتههایی که فرزندتان میتواند در آینده به دنبال آنها برود و رویایش را محقق کند، نام میبریم. رشتههایی که ممکن است با رویای شغلی والدین متفاوت باشد اما بتواند آینده شغلی خوبی را برای فرزندانمان بسازد.
۱) طراحی محصول
اگر قدرت چشم و ذهن فرزندتان در مورد طراحی و هنرهای تجسمی بالا باشد، دنبال کردن این رشته برای او بسیار عالی است؛ زیرا تقاضا برای طراحی محصولات خوب همیشه بالا خواهد بود. گستره محصولاتی که نیاز به مهندسی و هنرهای تجسمی دارند بسیار وسیع است؛ از گوشی تلفن همراه گرفته تا حتی کیف و کفش و... همگی پیش از تولید به یک طراح خلاق نیاز دارند.
زیرمجموعههای این رشته مانند گرافیک و پویانمایی، طراحی سرامیک، پوشاک، مبلمان و... را میتوان در موسسات فنی حرفهای و آموزشگاههای آزاد یاد گرفت.
۲) عکاسی
درست است که امروزه با پیشرفت تکنولوژی هر کسی یک دوربین در دستش گرفته و عکاسی میکند. اما هنر عکاسی واقعی که بتوان از آن کسب درآمد کرد مستلزم تسلط بر چندین تکنیک و دانش کافی است؛ این رشته حتی در دانشگاه هم تدریس میشود.
هنر عکاسی را هم میتوان به صورت آزاد انجام داد و هم از طریق استخدام در سازمان یا شرکتهای بهخصوص؛ شاید درآمد این شغل خصوصا در ابتدای راه آنقدری بالا نباشد. اما باید به کودک روحیه بدهید و بگویید که پس از تلاش و دست وپا کردن شهرت برای خود مطمئنا دستمزد قابل توجهی خواهد داشت.
عکاسی چندین شاخه دارد که میتوان از طریق آنها پول خوبی به جیب زد؛ از جمله عکاسی از مهمانیها و عروسیها، عکاسی زیر آب، عکاسی برای مراجع قانونی، عکاسی حیات وحش، خبرگزاریها، سینما، مستند و... .
۳) طراح دکوراسیون
این هنر هم شاخهای دیگر از طراحی به شمار میرود اما با این تفاوت که با افزایش ساختمانسازیهای متعدد بستر مناسبی را برای ورود و کسب درآمد قابل توجه از این شغل خلاقانه و نوآورانه مهیا کرده است. مردم حاضرند برای دکور خانه یا شرکتشان مبالغ هنگفتی بپردازند. این رشته نیز مستلزم دید بصری مناسب و قدرت تجسم بالا است؛ البته با یادگیری و تسلط بر نرمافزارهای متنوع طراحی، دیگر هیچ محدودیتی برای نوآوری وجود نخواهد داشت.
۴) سرآشپزی
اگر فرزندتان درپخت غذا تبحر دارد میبایست به علاقه او اهمیت بدهید؛ چون امروزه سرآشپزها پول خوبی درمیآورند. با گسترش صنعت هتلداری و وجود رستورانهای مجلل فراوان شانس یک سرآشپز کاردرست برای کسب درآمد بسیار بالا رفته است.
۵) ورزش
البته شاید در ایران تنها بتوان از رشته فوتبال به درآمد قابل توجه رسید. اما شما به این مسأله کار نداشته باشید. اگر ذهن و جسم کودکتان ذاتا به ورزشکاران بخورد و خودش علاقمند به انجام ورزش باشد نباید جلوی بلندپروازی او را بگیرید، حالا هر رشتهای که میخواهد انتخاب کند. مدارس ورزشی متعددی وجود دارد که فرزندتان میتواند از آن بهره ببرد؛ در نهایت حتی اگر در کسب درآمد عاجز بماند حداقل از نطر جسمانی سلامت خواهند بود.
۶) آرایشگری و گریم
این صنعت با توجه به گسترش روزافزون صنعت فیلمسازی و مد، آینده مناسبی دارد. آرایشگری و گریم در کنار دشواریهایش حتی به صورت آزاد نیز درآمد مناسبی دارد. چون هر کسی بالاخره به آرایشگر نیاز پیدا میکند. پس اگر کودک در این زمینه از خودش علاقه نشان میدهد کم بودن درآمد را بهانه کور کردن ذوق او نکنید.
۷) مربی بدنسازی
کودکتان برای موفقیت در این رشته میبایست ترکیبی از دانش در رشتهها بدنسازی، سلامت جسمانی، تغذیه، ورزش و زندگی کلی را بلد باشد؛ تغییر شیوه زندگی مردم و علاقه روزافزون آنها به فیت بودن نوید یک آینده پردرآمد را برای مربیان این رشته میدهد.
کلام آخر
شما به عنوان والدین میبایست به فرزندتان بفهمانید که هر مسیر شغلی خاصی را برای زندگیاش انتخاب میکند، دشواریهای خودش را دارد؛ مهمتر از آن این است که کودک یاد بگیرد با اتکای بهنفس و پشتکار به دنبال رویاهایش برود. در نهایت اگر سه عامل میل، پشتکار و حرفهایگری در مسیر زندگی شغلی با یکدیگر همدست شوند، شانس موفقیت و کسب نتایج ایدهآل از آن بالاتر خواهد رفت.
منبع