شما به عنوان فرزند شاید به مقدار کافی پول داشته باشید. پول یا درآمدتان ممکن است، از طریق پول توجیبی و یا کارکردن به دست آید، اما با اینحال گاهی به لحاظ مالی دچار مشکل میشوید و به پول نیاز دارید. برای درخواست پول از والدین بهتر است با راهکارهای یک مذاکره موفقیت آمیز و متقاعد کننده آشنا شوید.
راهکارهای مذاکره و متقاعد سازی والدین
اگر خانواده شما قادر به حمایت مالی از شما هستند، هیچ ایرادی ندارد که از آنها درخواست پول کنید، بهخصوص وقتی که یک دلیل خوب و مقدار مشخصی پول احتیاج داشته باشید. شما باید در ازای دریافت پول، هر کاری که از دستتان برمیآید برای آنها انجام دهید. کارهای سادهای مانند: تلاش بیشتر در درس خواندن، احترام گذاشتن به آنان، و همچنین سپاسگزاری از زحماتشان برای هرآنچه که در اختیارتان میگذارند. با انجام این کارهای، راه آسانتری برای متقاعد سازی و مذاکره پیش رو دارید.
۱) زمان مناسبی را انتخاب کنید
زمانی که والدین عصبانی هستند یا خستهاند و تازه از سر کار به منزل آمدهاند و یا به به خاطر موضوع خاصی مضطربند، زمان مناسبی برای آغاز مذاکره و ارائه درخواست نیست. در این مواقع احتمال شنیدن پاسخ منفی خیلی بیشتر است. بهتر است درخواست خود را زمانی که حال والدینتان خوب است مطرح کنید.
۲) گاهی فقط از یک نفرشان درخواست کنید
به خاطر مقدار کمی پول، نیازی نیست که هر دوی آنها را درگیر کنید. برای مثال اگر ۱۰ هزار تومان برای بلیط سینما لازم دارید، از یک نفرشان پول بخواهید، ولی زمانی که ۵۰ هزار تومان میخواهید، حتما نیاز است که هر دو را در جریان قرار بدهید. مقادیر کم هیچگاه نیاز به بحث زیاد نخواهد داشت.
زمانی که برای درخواست مقادیر بالا هر دوی آنها را در جریان قرار میدهید، آنها نیز از این عمل شما استقبال کرده و روی شما حسابِ بیشتری باز میکنند. یکی از آنها بیشتر از دیگری به تفریحات و علایق سنین شما اهمیت میدهد؛ پس زمانی که میخواهید فقط از یکی از والدینتان پول بگیرید، از او درخواست کنید.
۳) خودتان را آماده توضیح دادن کنید
پدر یا مادرتان حتما در قبال پولی که از آنها طلب میکنید، از شما دلیل خواهند خواست؛ پس شما هم باید دلیل قانعکنندهای ارائه دهید. هیچگاه در مورد دلیلتان دروغ نگویید، چون ممکن است به شکست منجر شود؛ پس صادق باشید. هیچ ایرادی ندارد که برای خریدن آبمیوه یا رفتن به سینما با دوستانتان از پدر و مادرتان پول بخواهید. برای درخواست پول در مواردی که والدینتان علاقهمند به هزینه کردن هستند (مانند: لوازم مربوط به مدرسه، گردشهای علمی و...) نیازی به چربزبانی و توضیح دادن ندارید.
درخواست برای خریدن یک «جنس» راحتتر از موارد دیگر (مانند: پول برای سینما و پارک رفتن) است. مثلا اگر عضو تیم فوتبال مدرسهتان هستید، منطقی است که نیاز به یک توپ فوتبال برای تمرین در خانه داشته باشید. سعی کنید برای موارد تفریحی از جملاتی مانند: «خیلی بیانصافاید» یا «این حق منه» استفاده نکنید. به جای آن بگویید: «خودم میدانم که شاید نیازی به این تفریح ندارم، اما خیلی دوست دارم که بروم.»
۴) خواسته خود را به شکل نیاز مطرح کنید
گاهی پیش میآید که والدینتان بدون هیچ سوالی به شما پولی را که نیاز دارید میدهند. اما شما باید همیشه از قبل آماده ارائه دلیل خوب برای تقاضایتان باشید. آنها را متقاعد کنید که این برنامه چقدر برایتان اهمیت دارد و صرفا یک برنامه آخر هفته معمولی نیست. زمانی که خواسته خود را به شکل یک نیاز مطرح کنید، اهمیت آن در نظر والدینتان افزایش مییابد.
برای نشان دادن اهمیت پول مورد نیازتان، همیشه دو یا سه دلیل قانعکننده از قبل آماده کنید.
برای مثال اگر پول را برای سینما رفتن با دوستانتان لازم دارید، از دلایلی به این شکل استفاده کنید: «دوست من برای تولدش میخواهد به سینما برود و من هم مایلم همراهش باشم، تا تولد قبلش را که نتوانستم با او باشم، جبران بکنم.» یا «این اواخر با هم بحث و جدل زیادی داشتهایم و فکر میکنم که با سینما رفتن در روز تولدش میتوانیم مشکلاتمان را حل کنیم.»
۵) برای پولتان بودجه تنظیم کنید
این روش به شما کمک میکند تا مهارت خود را درباره بودجهبندی ارزیابی کنید؛ موضوعی که والدینتان قطعا از آن استقبال خواهند کرد. مقدار دقیق پول مورد نیازتان را محاسبه کرده و در کنار آن بخشی برای مخارج پیشبینینشده در نظر بگیرید. و با صداقت تمام همه ریزِ مخارجتان را در بودجه خود لحاظ کنید، چون در این صورت والدینتان بیشتر تحت تاثیر محاسبات دقیق شما قرار میگیرند.
برای مثال قیمت دقیق بلیط سینما ۸ هزار تومان، کرایه تاکسیتان ۲ هزار تومان و در آخر ۳ هزار تومان برای خرجهای جانبی مانند خرید ذرتِ بوداده یا نوشیدنی و... است. همه را محاسبه و در بودجه مشخص کنید.
در مورد موارد پرهزینهتر مانند گردش در پارک جنگلی نیز همینقدر دقیق همه هزینهها را حساب کنید. والدینتان قصد جلوگیری از تفریح شما را ندارند، بلکه میخواهند شما حسابوکتابِ پولی را که در اختیارتان میگذارند، بلد باشید.
۶) خود را برای مذاکره و شنیدن نه آماده کنید
شاید پدر و مادرتان همه هزینههای مربوط به گردش در پارک جنگلی را تقبل نکنند، اما قطعا مایلاند که با پرداخت بخشی از آن شما را یاری کنند. پس همیشه امید به مذاکره داشته باشید. اگر به اندازه کافی در مورد نیازهایتان صادق باشید، با مذاکره و کمی صبر میتوانید حداقل مقداری پول بهدست آورید. اگر والدینتان با قاطعیت مخالفت کردند، به مذاکره ادامه ندهید و منتظر فرصت مناسبتر بمانید و اینبار از درب دیگری وارد مذاکره شوید.
۷) در ازای پول، کار انجام بدهید
آماده انجام کارهایی که والدینتان احتیاج دارند باشید. برای مثال آبیاری باغچه حیاط، جارو زدن، و از این قبیل کارها. بهتر است اجازه دهید خودشان در این مورد تصمیم بگیرند و اگر در ازای پول از شما خواستند که مثلا برای درس خواندن بیشتر تلاش کنید و نمرات این ترمتان را افزایش دهید، حتما موافقت کنید. به عهد خود وفا کنید؛ چون این امر سبب افزایش اطمینان آنها میشود و در آینده، سادهتر با شما کنار میآیند.
۸) مودب باشید
زبانِ بدن هنگام «نه» شنیدن از والدین بسیار مهم است. سعی کنید هم در رفتار و هم در گفتارتان، احترامی را که برای زحمات آنها قائلاید، بروز دهید. این کار حتی اگر منجر به گرفتن پول نشود، قطعا باعث استحکام رابطه شما و آنها خواهد بود.
مطمئنا شما به عنوان یک فرزند انتظار دارید که والدینتان، رفتار مناسب و پرمحبتی با شما داشته باشند و نیازهایتان را درک کنند. والدین نیز همین انتظار را دارند. بنابراین در هنگام ارائه درخواستها، سعی کنید شما نیز نیازها و وضعیت مالی والدینتان را درک کنید. اگر آنها واقعا توانایی کمک به شما را نداشته باشند، باز هم کارهای بزرگی برای شما انجام دادهاند، که لایق احترام باشند، پس همیشه و در همه حال احترامشان را حفظ کنید. اوضاع همیشه به این صورت نمیماند، اما ادب، صداقت و درک شما از وضعیت هیچگاه از خاطر والدینتان پاک نخواهد شد. مطمئن باشید آنها به اندازه خودتان و حتی شاید بیشتر، به شما علاقه دارند.