پرداخت بیملاحظه و بیبرنامه پول به کودکان، میتواند سرانجام ناخوشایندی در پی داشته باشد.
چنانچه کنترل اوضاع مالی فرزندانتان از دستتان خارج شده است؛ پس باید تصمیم بگیرید و در مورد انگیزهها و رفتارهایی که از فرزندانتان توقع دارید تجدید نظر کنید. فرض کنید شما دو فرزند دارید که زندگی راحتی داشته، و بدون هیچ برنامه و توقعی، پول دریافت میکنند.
ممکن است شما هفتهای ۱۰ هزار تومان پول توجیبی به آنها بدهید و آنها را هم حتی وادار کنید که ۴هزارتومان آن را پسانداز کنند. پسانداز کردن کار خوبی است و احتمالا شما این را یک پیروزی تلقی میکنید. اما در مورد بقیهی پول چه؟ ۶هزار تومان برای کودکانتان، باقی میماند که برای آنها رقم قابل توجهی است. شش هزار تومانی که پرداختش وظیفه شماست و آنها در هرشرایطی میتوانند آن را داشته باشند.
اگر اینطور است؛ متاسفانه، باید بگوییم شما درگیر چالشهای کوچک و بزرگی به منظور آموزش ارزش پول و کار کردن به آنها شدهاید. اگر با همین روش پرداخت پول توجیبی پیش بروید، موجب میشود تا کودکانتان قدرنشناس بار بیایند؛ زیرا در ازای آن، هیچ کاری انجام نمیدهند.

مشکلات پول توجیبی بیبرنامه
واقعا والدین به وسیله پرداخت پول هفتگی بدون هیچ قانونی، چه چهرهای از پول را در ذهن کودکانشان ترسیم میکنند؟ این روش، قطعا عواقبی دارد که هم متوجه والدین و هم متوجه فرزندان خواهد شد.
عدم شفافیت
در روش پرداخت پول توجیبی بیبرنامه، شما به شکلی شفاف «دلیل» دریافت پول توجیبی را به آنها توضیح نمیدهید. آیا آن پول به خاطر رفع نیازی خاص است؟ یا به خاطر انجام وظایفی خاص؟ به خاطر مرتب کردن تختشان است؟ یا به خاطر تمیز کردن اتاقشان؟ در مورد کمک به شستوشوی ظروف چطور؟ بنابراین کودکانتان در بعضی روزها کار میکنند، اما احتمالا در بسیاری اوقات دست به سیاه و سفید نمیزدند؛ با اینحال، بازهم به همان میزان پول دریافت میکنند.
پیشنهاد مطالعه: پول توجیبی کودک و انجام کار در خانه
نداشتن برنامه منظم پرداخت
ممکن است این اتفاق پیش بیاید که شما دقیقا در روز مقرّر، به آنها پول توجیبی را پرداخت نکنید؛ شاید به این دلیل که پول نقد در دستتان ندارید. البته که در بانک پول دارید، اما پول نقد و اسکناس ۱۰هزار تومانی ندارید که به آنها بدهید. نتیجهاش این خواهد شد که بعد از چند هفته، سرانجام یک روز فرزندانتان به شما میگویند: «پدر و مادر عزیز، جهت اطلاعتان عرض کنیم که پنج هفته پول توجیبی به ما بدهکارید»؛ و این کار باعث میشود؛ کیف پولتان خالی از پول نقد شود.
پیشنهاد مطالعه: رایجترین روش پرداخت پول توجیبی؛ مزایا و معایب

عدم مسئولیت
اغلب والدین فکر میکنند که اگر کودکان (سهواً) وظایفشان را انجام ندهند، وظیفه آنهاست که یادشان بیاندازند، یا غر بزنند تا به انجام آن بپردازند. مشکل آنجاست که این کار، پدر و مادرها را وادار به پیگیری و کسب اطمینان از انجام روزانه کارهای فرزندانشان میکند. شما پول و انرژی زیادی را صرف تفهیم توقعاتی که از آنها انتظار دارید میکنید.
کودکان مسئول انجام کارهایشان نیستند، بلکه شما مسئول آناید. آنها هیج انگیزه یا تمایلی برای به اتمام رساندن آن کارها ندارند. شما احتمالا در این راه حرص و جوشهای فراوانی خواهید خورد.
دردسرهای آتی
اگر کودکان با همین ذهنیت پیش بروند، در زمان بزرگسالی، چطور میتوانند با پول و کار کردن ارتباط برقرار کنند؟ اگر یاد بگیرند که پول به راحتی و بدون هیچ تلاشی به دستشان میرسد، هرگز مهیای آینده و استقلال نخواهند شد. در بهترین حالت شاید تبدیل به افراد تنبلی شوند که کمترین میزان کار مورد نیاز را برای پرداخت نیازهایشان انجام بدهند؛ و در بدترین حالت تا سن ۴۰ سالگی در خانه مانده، و شاید در همان سن هم تقاضای پول توجیبی داشته باشند!
هیچ کدام از این موارد به صلاح فرزندانتان نیست.
پیشنهاد مطالعه: ۸ دلیل برای پرداخت حقالزحمه به کودکان در ازای انجام کارهای خانه
راهحلهای رفع مشکل پول توجیبی بیبرنامه
با انجام تغییراتی در روش پرداخت توجیبی، میتوان کلیه این مشکلات را برطرف کرد. میتوانید با آنها مذاکره کنید و برایشان روشن کنید که آنها از این به بعد، در مقابل انجام کار پول دریافت میکنند. بعضی هزینهها بر عهده والدین است مانند خوراک و پوشاک. اما برای دریافت پول توجیبی هفتگی باید کار کنند. این مطمئنا خبر ناخوشایندی برای آنان است، زیرا یا باید تنبلی را کنار بگذارند و یا باید تنبل و کمپول باقی بمانند.

رفع مشکل عدم شفافیت
انجام بعضی کارها، وظیفه هر فرد به عنوان یکی از اعضای خانواده است و مشمول دریافت پول یا حقالزحمه نمیشود. آنها باید این را تمرین و تکرار کنند، تا در ادامه عادات کاری خوبی را در خود پرورش دهند. این به آن معنی است که برخی از کارهای خانه مانند: مرتب کردن تختخواب، چیدن میز غذا و کمک به جمع کردن آن، از وظایف اعضای خانواده است.
چنانچه ۵ کار برای فرزندتان تعیین کنید که دستمزد هر کدام ۵۰۰ تومان میشود؛ او میتواند روزی ۲۵۰۰ تومان و هفتهای ۱۷ هزار و پانصد تومان، کار کند. این در حالی است که شما توانایی پرداخت آن را داشته باشید. میتوانید با توجه به وضعیت مالی خود تعداد کارها را تعیین کنید. اما کودکی که علاقهمند به تلاش و کسب درآمد است استحقاقش را دارد. فرزندی که کمتر کار کند، پول کمتری به دست میآورد.
برنامه پرداخت منظم
پول حاصل از کار کردن کودکان را روزانه بپردازید. سعی کنید بستهای پول نقد مخصوص همین کار در خانه داشته باشید، تا بدهکار فرزندانتان نشوید.
ضمن آنکه، دریافت به موقع دستمزد، لذت فراوانی به کودکانتان میدهد و موجب افزایش انگیزهی او میشود.
پذیرش مسئولیت کارها
دریافت پول، انگیزه زیادی به کودکان میدهد. اگر کار کنند؛ پول دریافت میکنند اگر کار نکنند؛ خیر. با این روش، دیگر نیازی نیست که شما دائما، انجام کارها را به آنها گوشزد کنید. خودشان پیگیر کارهایشان هستند.
زمانی که به جای پرداخت بیچون و چرای پول توجیبی، به استراتژی دستمزد روی بیاورید، متوجه میشوید فرزندانتان برای کسب درآمد بیشتر، دست به انجام کارهای مختلف و جدیدی که تا به حال انجام ندادهاند، میزنند؛ کارهایی مانند: جارو کشیدن خانه، گردگیری کردن، نظافت سرویس بهداشتی، تمیز کردن شیشهها و آینهها و... . از آنها انتظار کار بینقص نداشته باشید. مهم این است که کار خود را به پایان برسانند. این کار همچنین، میتواند باری از روی دوش شما بردارد.
ممکن است این روش را قدری سختگیرانه بدانید. عدهای از والدین، علاوه بر پرداخت دستمزد در قبال کار، مبلغی را به عنوان دستمزد ثابت در نظر میگیرند. روشهای مختلفی برای پرداخت پول توجیبی به کودکان وجود دارد. مطالب کامل در این زمینه را میتوانید در سلسله مطالب «انواع روشهای پرداخت پول توجیبی» دنبال کنید و با مزایا و معایب هر روش آشنا شوید.