آیا تا به حال اصطلاح زن خانهدار باهوش به گوشتان خورده است؟ زن خانهدار باهوش اصطلاحی است که توسط رسانهها ابداع شده است و در فرهنگ بسیاری از کشورهای خارجی به کار برده میشود. زن خانهدار باهوش زنانی را تعریف میکند که به امور خانهداری میپردازند و در عین حال امور مالی خانواده را نیز مدیریت میکنند. به عبارتی آنها فقط همسر نیستند، بلکه مادر، دختر، خواهر و دوست نیز هستند. زن خانهدار باهوش کسی است که با روشهای پسانداز کردن آشنا است. او میداند کجا خرج کند و برای چیزهای غیر ضروری زیادهروی نمیکند. با این حال، همانطور که گفتیم یکی از مهمترین ویژگیهای زنان خانهدار باهوش، آشنا بودن آنها به روشهای پسانداز کردن است. روشهای پسانداز برای زنان خانهدار بسیار مهم است و کمک موثری به مدیریت امور مالی خانواده میکند. ما در اینجا به برخی از روشهای پسانداز برای زنان خانهدار پرداختهایم.
در امور مالی خانه شریک باشید
قبل از آنکه با روشهای پسانداز برای زنان خانهدار آشنا شوید، باید از همسر خود بخواهید تا شما را در امور مالی خانه شریک کند. شریک کردن در امور مالی بدین معنا است که بخشی از درآمد خانه را به شما اختصاص دهد تا شما عهدهدار خرید و بودجهبندی برای مخارج خانه شوید. برخی از خانمهای خانهدار تمایلی به شراکت در مسائل مالی خانه ندارند یا همسرانشان ترجیح میدهند تا امور مالی خانه را خود انجام دهند. این کار اشتباه است. تا زمانی که منبع مالی مناسبی نداشته باشید، چیزی برای پسانداز کردن نیز نخواهید داشت. ممکن است برخی از خانمهای خانهدار شاغل نیز باشند. این موضوع میتواند برای آنها بسیار کمککننده باشد. بنابراین وقتی از روشهای پسانداز برای زنان خانهدار صحبت میکنیم شامل تمام زنان خانهداری است که به منابع مالی مستمر دسترسی دارند. حالا برویم سراغ روشهای پسانداز برای زنان خانهدار.
۱) نیازهای غیرضروری را حذف کنید
بسیاری از خانمهای خانهدار با هزینههایی سروکار دارند که ممکن است روزانه تکرار شود و تکرار آنها بیشتر از سر عادت باشد نه نیاز. بنابراین لازم است لیستی از این هزینهها را تهیه کنید و آنها را از برنامه روزانه خود حذف کنید. به عنوان مثال، به جای رانندگی، از وسایل نقلیه عمومی استفاده کنیدتا هزینه کمتری برای سوخت و یا استهلاک ماشین پرداخت کنید.
حذف نیازهای غیرضروری باعث میشود که برخی از هزینههای شما کاهش یابد و در عوض بتوانید بودجه آن هزینهها را به پسانداز کردن اختصاص دهید.
۲) هزینههای پختوپز را مدیریت کنید
بخش مهمی از هزینههای خانوادهها مربوط به پختوپز و خرید انواع مواد غذایی است. همانطور که میدانید قیمت مواد غذایی در چند سال گذشته به طور پیوسته در حال افزایش بوده است. بنابراین، یافتن راههایی برای صرفهجویی در هزینه خرید مواد غذایی بدون به خطر انداختن کیفیت، مهمتر از همیشه است. در اینجا چند راه هوشمند برای صرفهجویی در هزینههای آشپزخانه آورده شده است:
غذاهای پرهزینه و تکراری را حذف کنید
یکی از عادتهای غذایی ما ایرانیان، استفاده از غذاهای پرکالری است که در بسیاری از موارد تهیه آنها نیز گران تمام میشود. مثلا اغلب ما ایرانیان عادت داریم هفتهای چندین بار از برنج استفاده کنیم. در حالی که گذشته از مضرات این خوراکی، بخش مهمی از بودجه خانواده باید به خرید آن اختصاص یابد. البته برنج، تنها یک نمونه است و به این مورد میتوان چندین مورد دیگر نیز اضافه کرد. در اینجاست که تفاوت زن خانهدار باهوش با یک خانم خانهدار عادی مشخص میشود. زن خانهدار باهوش، زنی است که میداند از چه غذاهایی در وعدههای روزانه استفاده کند که علاوه بر کاهش هزینهها به سلامتی اعضای خانواده نیز کمک کند.
زن خانهدار باهوش مهارت خوبی در آشپزی و جایگزین کردن غذاهای سالم، خوشمزه و کم هزینه با غذاهای گران و ناسالم دارد.
وعدههای غذایی را متناسب با نیازتان آماده کنید
اشتباه نکنید. قصد ما ارائه بستهها یا روشهای ریاضتی نیست. بلکه منظور تعیین وعدههای غذایی متناسب با وزن و سلامتی اعضای خانواده است. برخی از مادران بیشتر از نیازهای خانواده غذا تهیه میکنند. سپس برای جلوگیری از دورریخت آن، اعضای خانواده را مجبور میکنند تا تمام غذای تهیه شده را در یک وعده بخورند. این کار علاوه بر تهدید سلامت اعضای خانواده، میتواند هزینه گزافی را به خانواده متحمل کند. برای آنکه بتوانید وعدههای غذایی را با نیازهای افراد متناسب کنید، از پیمانهها یا ترازوهای خانگی استفاده کنید تا میزان نیاز به مواد غذایی در هر وعده را به دست آورید. در کنار آن میتوانید از روشهای خلاقانه نیز استفاده کنید. مثلا با استفاده از بشقابها و کاسههای کوچکتر و خرید بستههای کوچکتر مواد غذایی، ضایعات مواد غذایی را کاهش دهید.
۳) هنگام خرید چیزهایی را یاد بگیرید و مقایسه کنید
بخش مهمی از خریدهای روزانه خانه توسط خانمهای خانهدار انجام میشود. اگر مجبورید برخی از خریدها را بهطور مستمر انجام دهید، حتماً بارها برایتان اتفاق افتاده است که خریدهایی اشتباه انجام دادهاید یا بعد از خرید متوجه شدهاید چیزی را خریدهاید که نیازی به آن نداشتهاید. پس لازم است همیشه هدفمند به خرید بروید. برای این کار ابتدا یک لیست تهیه کنید. سپس بر اساس آن خرید کنید.
علاوه بر این اگر نیاز به خرید چیزی دارید، فوراً آن را نخرید. بهتر است به دنبال گزینههایی از جاهای دیگر باشید که بتوانید آن را با نرخهای بسیار معقولتری دریافت کنید. مثلا ممکن است برخی از فروشگاهها محصولات خود را تخفیف داده باشند. پس بهتر است قبل از خرید از یک فروشگاه گرانقیمت، به مراکز خرید ارزان یا فروشگاههایی که برای محصولات خود تخفیف تعیین کردهاند نیز، سر بزنید.
۴) با بودجهبندی آشنا شوید
زنان خانهدار باید ابتدا بودجهبندی را یاد بگیرند تا بتوانند میزان هزینه و درآمدهای خود و خانواده را بشناسند و در چارچوب آن تصمیم بگیرند. بودجهبندی باید به شما کمک کند هزینههای خود را با درآمدتان مطابقت دهید. این موضوع به کنترل هزینههای بیش از حد کمک میکند.
۵) کمتر از توان خود زندگی کنید
بسیاری از افراد به دلایل اشتباه، هزینههای زیادی را برای خود به وجود میآورند. مثلا ممکن است برخی از افراد با چشموهمچشمی با دوستان و آشنایان، چیزهایی بخرند که نیازی به آنها ندارند. متاسفانه این موضوع در بین خانمهای خانهدار بیشتر رواج دارد. این رویکرد اشتباه، هزینههای زیادی را برای آنها و خانوادهشان به وجود میآورد و باعث میشود که مجبور شوند بیشتر از توان خود کار و زندگی کنند. نتیجه نهایی این رویکرد، بسته شدن تمام راههای پسانداز است.
سخن نهایی
امروز برخلاف گذشته، نقش زن خانهدار فقط محدود به تشکیل خانواده نیست. این روزها، بسیاری از زنان خانهدار در حال یافتن راههایی برای صرفهجویی در هزینههای خود و کمک به پسانداز خانواده هستند؛ اما پسانداز کردن تنها بهمعنای جمع کردن پول نیست، بلکه گاهی اوقات به معنای انجام ندادن کارهایی است که باعث تحمیل هزینههای اضافی میشود. هزینههایی که حذف آنها به بودجه خانواده کمک میکند.