بالاخره وارد پروسه استخدام شدهاید و مطمئناید که بهترین گزینه برای تصدی شغل مورد نظرتان هستید. چرا؟ پاسخ مشخص است. شما همه مهارتهای مورد نیاز این شغل را دارید؛ آموزشدیدهاید، تحصیلات مرتبط دارید، و تمام تواناییهای مد نظر کارفرما در رزومهتان موجود است. خبر بدی برایتان داریم! همه رقبایتان نیز اینگونه هستند.
شاید نخواهید این حرف را بشنوید؛ اما اگر تجربه بالایی در زمینه کار مورد نظر نداشته باشید، یکی از دهها فرد ارسالکننده رزومه کاری شبیه بههم خواهید بود. پس کارفرما چگونه از میان این رزومههای مشابه، کارمند مورد نظر خود را انتخاب خواهد کرد؟ به ورزش حرفهای مورد علاقهتان فکر کنید؛ اکثر ورزشکاران حرفهای هررشتة ورزشی توانایی فیزیکی مشابهی دارند اما، وقتی به صدر جدول برترین ورزشکاران آن رشته نگاه بیندازید، تنها چند نفر معدود را خواهید دید. این تفاوت از کجا ریشه میگیرد؟
در دنیای واقعی نیز این تفاوت میان افراد وجود دارد؛ و از مهارتهای نرم بهدست میآید. مهارتهای نرم مرتبط با محیط کاری را در خود پرورش دهید، تا تبدیل به کارمند برتر شوید و در رقابت استخدامی از دیگران پیشی بگیرید.
مهارت نرم چیست؟
مهارتهای نرم همان مهارتهای شخصی شما هستند. مهارتهای نرم کارهاییاند که سوای مهارتهای تخصصیتان در محیط کاری انجام میدهید، تا کارمندی فوقالعاده باشید. به مهارتهای نرم، مهارتهای غیرفنی نیز میگویند. ممکن است این مهارتها را در وجود خود داشته باشید، و یا لازم باشد که در دورهها و کلاسها شرکت کنید تا این تواناییها را فرابگیرید. شاید از نگاه بعضیها این مهارتها پایهای و ساده بهنظر برسند؛ اما از نگاه کارفرمایان مهارتهای مهمی هستند و در پروسه استخدام نیرو بسیار تاثیرگذارند.
مهارتهای نرم بسیاری وجود دارند؛ که میشود نام برد. اینجا به شش مورد از مهارتهای نرم مهم از منظر کارفرمایان اشاره خواهد شد.

۱) اخلاق کاری
این مهارت نرم را به احتمال زیاد در مدرسه و دانشگاه به شما آموزش نخواهند داد. به DNA هم ربطی ندارد و نمیشود آن را در خانواده فراگرفت. مهارت های نرمی که به این مورد مرتبط میشوند، مواردی مانند وقتشناس بودن، انجام دادن کارها در زمان معینشده، و درک این مطلب است که کار تنها حضور در محیط شرکت و گذراندن زمان اداری نیست. کارفرمایان در پی یافتن کارمندانی هستند که کار را به اولویت اولشان تبدیل کنند. کارمندان برتر به این مهارتهای نرم مسلط هستند. البته این بدان معنا نیست که بهخاطر شغلتان از زندگی و خانواده دست بکشید.
چگونه میتوان این مورد را نشان داد؟ کار خود را جدی بگیرید و برای به نتیجه رساندن مسئولیتهایتان هر کاری میتوانید انجام دهید. این بدان معناست که گاهی شاید مجبور شوید کارهایی پایینتر از سطح تجربهتان انجام دهید. اگر شما بتوانید مثالهایی از این مهارت نرم را در رزومه خود و یا در مصاحبه استخدامی نمایش دهید، شروع فوقالعادهای خواهید داشت.
۲) مهارتهای تعاملی
«مهارتهای تعاملی» یک دستهبندی بزرگ است و میتواند مواردی مانند طرز برخورد و گفتوگوی شما با یک مشتری و نحوه بیان نظراتتان در جلسات کاری شرکت را شامل شود. علاوه بر توانایی برقراری ارتباط با مشتریان و همکاران، کارمندان برتر باید یک شنونده خوب نیز باشد. گوش سپردن به صحبتهای دیگران و ابراز همدردی در صورت نیاز، مهارتی است که متاسفانه به سختی به دست میآید.
بهرهمندی از مهارت نرم «ارائه و سخنرانی» برای یک گروه کوچک و یا بزرگ، میتواند شما را رهبر دسته بزرگی از افراد کند.
اگر فرصت این را پیدا کردید که در کلاسهای آموزشی ارتباط با دیگران شرکت کنید، آن را غنیمت بدانید و مطمئن باشید که زمان و پولتان را هدر ندادهاید. این مورد یکی از مهارتهای نرم حیاتی در هر شغل و در هر صنعتی است. اگر اطمینان دارید که مهارتهای تعاملی جزو خصایص شخصیتی شماست، راهی بیابید تا آن را در رزومه و مصاحبه استخدامی خود به خوبی نشان دهید.

۳) برطرف کردن خلاقانه مسائل و مشکلات
آخرین چیزی که یک کارفرما دوست دارد در کارمند خود ببیند، این است که او در زمان برخورد با یک مشکل بزرگ بگوید: «آه، من اصلا نمیدانم چه کار باید بکنم». کارفرما دوست دارد که شما از قدرت تفکر منطقی برخورد باشید و بهسرعت راهحلی خلاقانه برای رفع آن مشکل بیابید. خلاق بودن، مهارت نرمی است که میتواند تفاوت شما را با سایر همکاران نشان دهد. هرچه خلاقتر باشید، بهتر است. این طرز تفکر میتواند شما را به نوآوری و پیشرفت در سازمان رهنمون سازد.
در رزومه خود به مواردی اشاره کنید که در کارهای پیشینتان به مشکل برخوردهاید و توانستهاید آن را به شیوهای خلاقانه حل کنید. طی مصاحبه استخدامی، اشتیاق خود را برای روبهرو شدن با چالشها نشان دهید. هر شغلی موانع خاص خودش را دارد؛ و کارفرمایان در پی استخدام افرادی هستند که از مواجه شدن با چنین چالشهایی نهراسند. برای کارمند برتر بودن به این نکته توجه کنید.
۴) مدیریت زمان
آیا میدانید که چگونه باید کارهای خود را اولویتبندی کرده و به تمام مسئولیتهایتان در زمان مقرر رسیدگی کنید؟ مدیریت زمان به این معنا نیست که شما سختکوشانه و بدون استراحت و سرگرمی بهطور پیوسته کار کنید. مدیریت زمان یعنی بهترین بهرهگیری از زمان کاری و به سرانجام رساندن مهمترین کارها در سریعترین زمان ممکن. اگر ضروری است، میتوانید بخشی از کارتان را به دیگران محول کنید تا بتوانید به امور مهمتر رسیدگی کنید. اینکه هر روز چند ساعت اضافهکاری کنید و بیش از زمان مقرر در شرکت مشغول باشید، نشان از سختکوشی شما نیست و کارفرمایتان را تحت تاثیر قرار نخواهد داد. شما باید بلد باشید که زمانتان را مدیریت کرده و هزینه اضافی اضافهکاری را بر شرکت تحمیل نکنید. در این صورت به چشم آنها قهرمان سازمان خواهید بود!
برای آنکه به خوبی بتوانید مهارت نرم مدیریت زمان خود را در رزومهتان منعکس کنید، چند مثال از ماموریتهایی که بر عهده داشتهاید و توانستهاید راهی برای سریعتر و تاثیرگذارتر به انجام رساندن آنها بیابید، در رزومه ذکر کنید.

۵) کار تیمی
پنجمین مهارت نرمی که کارمندان برتر دارند، روحیه انجام کار تیمی است. کار تیمی مهارتی است که بهواسطه آن شما میتوانید در محیطی حرفهای و در ارتباط با دیگران کار خود را انجام دهید. کار تیمی میتواند سختتر از آن چیزی باشد که به نظر میرسد. کسانی که معتقدند خودشان به تنهایی میتوانند کارشان را پیش ببرند و به دیگران احتیاجی ندارند، میتوانند منجر به تنشزایی در محیط کاری شده و اثربخشی کلی تیم را کاهش دهند.
یادگیری چگونگی اعتماد به دیگران، همکاری، ایدهبخشی و ایده پذیرفتن از دیگران مهارتی دشوار است؛ اما اگر از آن بهرهمند باشید، میتوانید حضور فوقالعادهای در این بازی داشته باشید.
با ذکر مثالهایی از توانایی خود در کار کردن، در محیطهای تیمی و همکاری با دیگران در رزومهتان، مهارت نرم کار تیمیتان را به مسئول استخدام اثبات کنید. طی مصاحبه استخدامی، اشتیاق خود را برای بهره گرفتن از ایدههای دیگران و استفاده از آنها برای بالا بردن سودمندیتان برای سازمان نشان دهید.
۶) رهبری
مهارت رهبری میتواند مهمترین مهارت نرم باشد. اخلاق کاری، حل مشکل، مدیریت زمان، مهارت تعامل و کار تیمی مهارتهاییاند که میتوانند شما را به یک کارمند نمونه تبدیل کنند. مهارت رهبری میتواند شما را به جایگاهی فراتر از آن برساند. فارغ از جنس کار، اکثر کارفرمایان در جستوجوی فردی هستند که توانایی رشد در محیط کاری و فراتر رفتن از شغل مورد نظر را داشته باشد. در حقیقت، مهارت رهبری میتواند مجموعهای از سایر مهارتهای نرم اشارهشده باشد. هنگامی که شما همه این مهارتها را کنار هم بگذارید و از آنها بهره بگیرید، تبدیل به فردی میشوید که نه تنها کار خود را به بهترین نحو انجام میدهد، بلکه توانایی این را دارد که کار دیگران را نیز بهبود ببخشد.
اگر در شغلهای قبلیتان مسئولیت پروژههای بزرگ را برعهده داشتهاید، آن را در رزومه و مصاحبهتان مطرح کنید. به مسئول مصاحبه نشان دهید که شما تنها در پی یافتن شغلی برای گذران زندگی نیستید، و آمادهاید تا تحولی در سازمان ایجاد کرده و به رهبر آینده آنجا تبدیل شوید. این کار باعث میشود شما به گزینهای جذاب برای سرمایهگذاری برای آن سازمان بدل شوید.
به مهارتهای نرم مورد نیاز خود در زمینه کاریتان فکر کنید و سعی کنید آنها را در وجودتان پرورش دهید. به یاد داشته باشید که مهارتهای نرم به تنهایی کافی نیستند؛ اما اگر با مهارتها و تواناییهای حرفهایتان ترکیب شوند، میتوانند شما را به گزینهای فوقالعاده برای استخدام در هر سازمانی تبدیل کنند چگونگی تقویت مهارتهای نرم و شیوه نشان دادن آن به کارفرما را بیاموزید و به این طریق خواهید توانست از دیگران پیشی بگیرید.
امروزه بهرهمند بودن از مهارتهای نرم در هر کاری ضروری است؛ از صندوقدار و نیروی خدماتی و مهندس گرفته تا مدیرعامل.