چه قصد راهاندازی استارتآپ داشته باشید، چه تأسیس شرکتی برای توسعه و پیشرفت، میبایست سرمایه لازم برای تحقق رویای خود را در اختیار داشته باشید. اگرچه نیاز به پول اضافه دقیقا در گروی آن است که ایدهتان ارزش سرمایهگذاری از سوی دیگران را داشته باشد. یعنی برنامه تجارتتان ميبایست نظر سرمایهگذار را بهسوی خود جلب کند.
البته فرصتهای بسیاری برای جذب سرمایه وجود دارد. حتی اگر ایده شغلیتان فوقالعاده هم نباشد، باز میتوانید از منابع متعددی مانند وامهای بانکی و غیر بانکی، پول به دست بیاورید. فقط باید بدانید که هر سرمایهگذار شیوه خاص خود را برای انتخاب محل سرمایهگذاری دارد و همچنین قطعا به دنبال کسب سود نیز هست. در ادامه سه نکته مهمی را که میبایست پیرامون ارزیابی سزاوار بودن ایده شغلیتان در نظر بگیرید، معرفی خواهیم کرد.

۱) آیا از نقشه راه بیعیب و نقصی برخوردارید؟
نقشهای که برای تجارتتان ترسیم کردهاید، میبایست بسیار دقیق و عملی به نظر بیاید، وگرنه سرمایهگذاران را ترغیب به سرمایهگذاری در آن نمیکند؛ حتی اگر ایده تجاریتان محشر باشد. شما میبایست با صرف کمی تلاش و دقت ایده عالی خود را به محصول یا خدمتی که قابلیت فروش داشته باشد، تبدیل کنید. سرمایهگذاران باید دقیقا بدانند که شوق شما تا چه اندازه هزینهبر و تا چه اندازه شدنی است. اجرای یک تحلیل جامع و پر از جزئیات از پروژههای فروش و چشمانداز رشد، برای هر تجارت نوپایی الزامی است.
اگر همین حالا نیز صاحب تجارت هستید حتما کلی داده پرمحتوا در اختیار دارید که نشان میدهد تجارتتان به چه طریقی در حال رشد است؛ اما همچنین در کنار آن، به جزئیاتی از نحوه بهرهوری صحیح از درآمد اضافه در جهت موفقتر ساختن تجارتتان نیز احتیاج دارید. پس طراحی نقشه راه تنها مختص پیش از راهاندازی تجارت نیست.
یک نقشه تجاری خوب فقط در راضی کردن سرمایهگذار برای ریسک در شرکت شما خلاصه نمیشود. این برنامه باید نقشه راهی باشد که آینده و رشد تجارتتان را بهدرستی نشان بدهد. همچنین پس از آنکه یک تحلیل مالی دقیق ترتیب دادید، میتوانید در آینده برای بودجهبندی مجدد و افزایش اعتبارات نیز به آن سر بزنید.

۲) آیا تجارتتان سودآور است؟
هر سرمایهگذار بالقوهای میخواهد مدارکی ببیند مبنی بر آنکه سرمایهگذاریاش یک سود بیدردسر برای او به ارمغان بیاورد. بنابراین سودآوری تجارت، رابطه مستقیمی در انتخاب سرمایهگذاریاش خواهد داشت. در حداقلترین حالت ممکن میبایست به سرمایهگذاران نشان دهید که میتوانید در کوتاهمدت از پس بازپرداختها برآیید؛ در حین اینکه انتظار سود در درازمدت را نیز از تجارتتان دارید. درست است که بسیاری از کسبوکارهای نو در همان سال ابتدایی کلی پول از دست میدهند؛ ولی اگر مدرکی داشته باشید که ثابت کند در ۲ سال پیشرو تجارتتان قطعا به سود میرسد، میتوانید سرمایهگذاران را مجاب به سرمایهگذاری در تجارتتان کنید. پس به فکر جور کردن اینگونه مدارک باشید.

۳) آیا حاضرید تمام زندگی خود را به پای راهاندازی تجارتتان بریزید؟
سرمایهگذاران مایلند که پیش از سرمایهگذاری شاهد این امر باشند که آیا خودتان نیز از پول خودتان در آن سرمایهگذاری میکنید یا خیر راهاندازی یک شرکت با سرمایه خود، اگرچه کمی سخت است، اما سبب میشود که سرمایهگذار تحت تأثیر قرار بگیرد. اگر خودتان نیز پول کافی در اختیار ندارید از اعضای خانواده یا دوستان خود مقدار قابل توجهی برای کسبوکار خود قرض بگیرید؛ ولی حواستان باشد که از سرمایه آنها بهره جدی بگیرید؛ انگار که از یک سرمایهگذار حرفهای پول گرفتهاید.
کلام آخر
اگر از پس پاسخ به سه پرسش بالا برآیید شانس خوبی برای جذب سرمایهگذار پیدا خواهید کرد. دست از تلاش برندارید و از روشها و منابع مختلف به دنبال سرمایهگذار بگردید تا به دیگران ثابت کنید که ایده تجارتیتان لیاقت سرمایهگذاری را دارد.
منبع