گسترش اینترنت و کامپیوتر یکی از بزرگترین تحولات ارتباطی قرن بیستم بود که بسیاری از حوزههای زندگی انسانها از جمله دنیای مشاغل را تغییر داد. کامپیوتر و اینترنت گذشته از آنکه بخشهای مهمی از امور مربوط به مشاغل را تثبیت کرد، نیاز به نوشتن، آرشیو کردن و مصرف انبوه کاغذها را کاهش داد و مکان بسیاری از مشاغل را از ادارات و سازمانها، به خانهها منتقل کرد. علاوه بر این، گسترش اینترنت منجر به تعریف مشاغل جدیدی شد که آنلاین و از خانه قابل انجام بودند. این مشاغل طیف وسیعی از شغلها را شامل میشود که در اینجا به برخی از آنها اشاره میکنیم.
مشاغل آنلاین چه فوایدی دارد؟
مشاغل آنلاین میتوانند سودآور باشند، درآمد خوبی داشته باشند و شما را در مسیر شغلی موفقی قرار دهند. مشاغل آنلاین، برخی از هزینهها و دردسرهای مربوط به مشاغل غیرآنلاین را ندارند. به عنوان مثال، شما مجبور نیستید برای رسیدن به محل کار، صبح زود از خواب بیدار شوید، ساعتها پشت ترافیک بمانید یا خود را به آب و آتش بزنید تا از مترو یا سرویس شرکت جا نمانید. در ضمن، نیاز نیست هزینهای برای حملونقل بپردازید. با این حال، برخی معتقدند مشاغل آنلاین نیز دردسرهای خاص خود را دارد؛ مثلا شما در مشاغل آنلاین از گروه دوستان و همکاران دور هستید و این موضوع ممکن است در درازمدت خطر منزوی شدن شما را داشته باشد یا ممکن است از برخی از مزیتهای مشاغل حضوری مانند بیمه و پاداش محروم شوید.
باور عمومی این است که مزایای مشاغل آنلاین آنقدر زیاد و بزرگ است که بتوان آن را به مشاغل حضوری و غیرآنلاین ترجیح داد.
به خصوص آنکه تعداد این مشاغل روزبهروز در حال افزایش است. برخی از این مشاغل عبارت است از:
۱) آموزش و تدریس
بخش آموزش یکی از مهمترین و اولین حوزههایی است که پذیرای تحولات مربوط به اینترنت شد. این بخش در ابتدا بیشتر شامل آموزشهای غیررسمی و خصوصی بود؛ اما این وضعیت بهتدریج و بهخصوص بعد از گسترش کرونا، به بخش رسمی نیز انتقال یافت و آموزش در بسیاری از سطوح مانند مدرسه و دانشگاهها به شکل کاملا آنلاین درآمد. هر چند بعد از فروکش شدن کرونا، مدارس و دانشگاهها به حالت سابق بازگشتند، اما این تجربه نشان داد که میتوان بخشهایی از آموزش رسمی را نیز به شکل آنلاین درآورد. حتی برخی از معلمان با طراحی روشها و ابزارهای جدید مانند اپلیکیشهای آموزشی، شیوههای جدیدی برای آموزش خلق کردند. در حال حاضر، بسیاری از مدرسان حوزههای مختلف به دلیل هزینهها و مشکلات کم تدریس آنلاین به این بخش روی آوردهاند و تدریس آنلاین به یکی از مشاغل جذاب برای مدرسان تبدیل شده است.
۲) تولید محتوا
تولید محتوا به معنای ارائۀ یک محتوا در قالب متن، عکس، فیلم و... برای سایتها، شبکههای اجتماعی و بلاگها است. بخش مهمی از تولید محتوا با نویسندگی و تولید متن به منظور معرفی یا تبلیغ محصولات یا خدمات یک کسبوکار مرتبط است. تولید محتوا هم به شکل حضوری و هم غیرحضوری یعنی آنلاین قابل انجام است. با این حال بخش آنلاین این شغل از محبوبیت بیشتری برخوردار است و به نوعی جزء مشاغل نوظهور آنلاین است.
۳) ادمین سایتها و شبکههای اجتماعی
امروزه سایتها و شبکههای اجتماعی به یکی از ابزارهای مهم برای تبلیغ و معرفی محصولات تبدیل شدهاند. بسیاری از افراد خریدوفروشهای خود را از طریق شبکههای اجتماعی یا برخی از سایتها انجام میدهند و اقبال کاربران نیز به این نوع شبکهها زیاد شده است. برخی از افراد از شبکههای اجتماعی درآمدهای میلیونی دارند و از این رو، برای پیشبرد اهداف خود مجبور هستند سایت یا صفحات اجتماعی خود را دائما ارتقا دهند. این موضوع وجود ادمینها را برای مدیریت سایتها و صفحات اجتماعی ضروری میکند. ادمینها معمولا مدیریت سایتها را از راه دور و بهصورت آنلاین انجام میدهند.
۴) بلاگری
بلاگری را میتوان شغلی جدید و حاصل گسترش شبکههای اجتماعی دانست. بلاگرها افرادی هستند که سبک زندگی خود را در زمینههای مختلف مثل پوشش، تغذیه و طراحی داخلی خانه معرفی میکنند و گاهی طرفداران زیادی دارند. گرچه ممکن است بخش مهمی از کارهای بلاگرها نیاز به سفر بین شهرهای مختلف داشته باشد، اما عمدۀ کارهای آنها از طریق آنلاین و از خانه انجام میشود.
۵) نویسندگی
نویسندگی نیز از جمله مشاغلی است که بهصورت آنلاین و از راه دور قابل انجام است. امروزه نویسندگان بسیاری از حوزهها از جمله نویسندگان روزنامهها و سایتها مطالب خود را در خانههایشان آماده کرده و به صورت آنلاین بارگذاری میکنند یا برای سایتهای مختلف ارسال میکنند.
۶) بازاریابی
بازاریابی در گذشته نیز تقریبا شکلی نیمهحضوری داشت و بهصورت تلفنی انجام میشد؛ اما امروزه با اینترنت و قابلیتهای آن تلفیق شده و بسیاری از بازاریابها به صورت آنلاین فعالیت میکنند. بازاریابی آنلاین را میتوان روشی دانست که طی آن بازاریاب از کانالهای مبتنی بر وب برای انتشار پیامی درمورد برند، محصولات یا خدمات یک شرکت به مشتریان بالقوۀ آن استفاده میکند.
۷) امور گرافیکی
در عصر دیجیتال، آثار طراحی گرافیک بیش از هر زمان دیگری مورد تقاضا هستند. طراحی سایت شامل مهارتها و تجربههایی شامل طراحی لوگو، طراحی اپلیکیشن، طراحی کارت ویزیت یا کارتهای تبلیغات، بنرها، بروشورها، کتابهای الکترونیکی، طراحی بستهبندی و طراحی و ارائۀ تصاویر متنوع است.
۸) حسابداری
حسابداری با امور مالی سروکار دارد و بخش مهمی از آن با نرمافزارهای حسابداری انجام میشود. گرچه اکثر شرکتها ترجیح میدهند به دلیل مسائل امنیتی، حسابدار را بهصورت حضوری به کار گیرند، اما برخی از شرکتها نیز بخش تجزیه و تحلیل مالی خود را به حسابداران آنلاین واگذار میکنند.
۹) مشاوره
مشاوره حیطههای مختلفی را شامل میشود؛ از مشاورۀ روانشناسی گرفته تا مشاوره در زمینههای مختلف مانند امور تحصیلی و شغلی. از آنجا که مشاوره نیاز به اقدام عملی ندارد، بهراحتی و از طریق فایلهای صوتی یا ارتباط تصویری قابل انجام است.
۱۰) مترجمی
مترجمی از دیگر مشاغل آنلاینی است که قبلا بهصورت حضوری انجام میشد و مترجم موظف بود با حضور در شرکتها یا موسسات مختلف به ترجمه مشغول شود. البته برخی از مترجمان نیز در گذشته بخشی از کارها را در خانه انجام میدادند و بعد از اتمام کار، آن را به کارفرما تحویل میدادند؛ اما با گسترش اینترنت تمام این پروسهها به شکل آنلاین درآمده است.
۱۱) فریلنسری
فریلنسری اساسا به مشاغلی که دور از محل کار انجام میشوند و به شکل خوداشتغال هستند، اطلاق میشود. البته بعضی از افراد فریلنسری را مترادف شغل آزاد میدانند؛ اما فریلنسری برخلاف مشاغل آزاد، به صورت قراردادی انجام میشود. یعنی آنکه فریلنسرها کار را بر اساس قرارداد با شرکتها و سازمانها انجام میدهند. البته با وجود داشتن قرارداد، فریلنسر حرفۀ خود را بدون تعهد طولانیمدت به کارفرما، دنبال میکند. برنامهنویسی، طراحی سایت، نویسندگی یا کپیرایتری، مترجمی، ویراستاری، فیلمبرداری، حسابداری و... را میتوان در زمرۀ شغلهای فریلنسری دانست.
۱۲) امور مربوط به سایت و نرم افزار
امور مربوط به کامپیوتر از دیگر شغلهایی است که به صورت آنلاین درآمده است. این امور، طیف وسیعی از مشاغل مانند طراحی سایت، امور مربوط به نرم افزار، برنامهنویسی و... را شامل میشود. ضرورت طراحی سایت و برنامهنویسی به دلیل گسترش کسب و کارهای اینترنتی و استفاده از کامپیوتر، بسیار بیشتر از گذشته شده است. از این رو افرادی که در این زمینه تخصص دارند، میتوانند با دسترسی به کامپیوتر و اینترنت، از طریق دریافت پروژه و یا به صورت مستقل به انجام فعالیتهای خود به صورت دورکاری بپردازند.
سخن نهایی
عامل تغییر مشاغل و تعریف آن به صورت آنلاین، گسترش اینترنت و شبکههای مجازی است. این موضوع باعث شده است تا اینترنت به یک ابزار مهم جهت انجام بسیاری از امور مربوط به مشاغل تبدیل شود. از این رو، همگام شدن با اینترنت و تحولات آن به یک موضوع اساسی برای کسبوکارها و حتی مشتریان تبدیل شده است. نتیجه اینکه امروزه شرکتها انعطافپذیری بیشتری برای پذیرفتن کارمندان دورکار یا برونسپاری کارها به فریلنسرها دارند. به هر مهارت و دانشی که دارید توجه کنید و ببینید در چه صورت میتوانید از آن بهصورت آنلاین و از خانه درآمد کسب کنید. بعضی از مشاغل را میتوان صددرصد در خانه و آنلاین انجام داد و بعضی ممکن است نیاز به برخی فعالیتهای حضوری داشته باشند. در هر صورت، انتخابهای شما بسیار بیشتر از گذشته است.