نتایج تحقیقی نشان داده است که این روزها «سر و کله زدن با مردم» به مهمترین دغدغه کارمندان برای حفظ سلامت روحیشان تبدیل شده است. پیشتر و در هنگام پاندمی کرونا، در سراسر دنیا تحقیقات متعدد حاکی از آن بودهاند که مهمترین دغدغه مردم «سلامت روان»شان است. اما پس از مدتی و جمعآوری اطلاعات بیشتر مشخص شد که «سر و کله زدن با مردم» مهمترین چالش کارمندان در محیط کار شناخته میشود؛ حتی بیشتر از سلامت روان.

چرا معاشرت با مردم به یکباره برای کارمندان سخت شد؟
پس از ماهها خانهنشینی و دورکاری قابل درک است که مهارتهای اجتماعیمان کمی ضعیفتر از قبل شده باشند. اما از آن مهمتر این است که ما پس از خانهنشینی توجه بیشتری به کیفیت روابط و سلامت خود پیدا کردهایم. کارمندان در ظاهر از بازگشت به محل کار واهمهای ندارند ولی نباید از یاد ببریم که کش و قوسهای فراوان در دوران پاندمی کرونا آدمها را از لحاظ روحی خسته کرده است.
مردم در طی دوران پاندمی کرونا یاد گرفتهاند که میبایست انعطاف بیشتری در زندگی به خرج دهند و همین امر باعث خستگی مفرط آنها شده است. مطالعات ثابت کردهاند که اگر قرار به استفاده هر چه بهتر از این انعطاف باشد، مدیران میبایست تدارک محیط کار جهت استراحت و بازیابی کارمندانشان را جزء اولویتهای خود قرار دهند.
این کار شاید به نظر ساده برسد، اما متأسفانه کارمندان، دیگر مثل سابق به تصمیمات مدیرانشان نسبت به آیندهشان اعتماد کافی ندارند. به علاوه، با وجود اینکه بهترین افراد برای تقاضای کمک در این شرایط مدیران هستند، اما کارمندان جدیدا برای مشکلات و دغدغههای سلامتیشان بیشتر ترجیح میدهند که نزد دوست یا اعضای خانواده خود بروند نه رئیسشان.
کارفرمایان میبایست محیط کار را به چه شکلی درآورند؟
کارشناسان سه روش ساده برای این منظور پیشنهاد میدهند:
۱) محیط کار را به شکلی درآورید که فضا برای استراحت و بازیابی وجود داشته باشد. هر آدمی وقتی خسته باشد نمیتواند درست با مردم برخورد کند. به این امر آگاه باشید که کارمندانتان در طول بحرانهای یکی دو سال اخیر انعطاف زیادی به خرج دادهاند؛ پس با در نظر گرفتن یک محیط برای استراحتشان در اوقات بیکاری، مشوق بازیابیشان باشید. همچنین میتوانید از تعداد جلسات یا پروژهها بکاهید؛ کارمندان خود را تشویق به صرف نهارشان کنید؛ به آنها نشان دهید که میتوانند آزادانه با رئیس خود تعامل کنند و وقت استراحت نیز دارند.
۲) با مهربانی خود کاری کنید تا مهربانی و توجه دیگران نیز شکوفا شود. مدیران تأثیر بلامنازعی در سطح سلامت روحی کارمندانشان دارند. نتیجه تحقیقات نشاندهنده آن است که وقتی رئیس از خود مهربانی و سپاسگزاری بروز میدهد بازده سلامت و عملکرد افراد اعم از کارمندان و خود رئیس موسسه بالاتر میرود. خوشبختانه مدیران با کمی فکر به این رفتارها میتوانند از خود الگوی بهتری بسازند و اعضای تیم خود را با یکدیگر متحدتر کنند.
۳) در مکالمات درباره دغدغهها را برای کارمندان باز بگذارید. سالم ماندن هم به شکوفایی نیاز دارد، هم به کش و قوس. کش و قوس داشتن و درگیر بودن نشانه واماندگیمان نیست؛ بلکه فرصتی است برای یادگیری و رشد با دانش و ابزارهایی که بتواند ما را در این لحظات پشتیبانی کند. کارمندان از لحاظ روانی به محیط امن برای صحبت آزادانه پیرامون سلامتشان، دغدغههایشان، و آنچه که آنها در طی ارتقای سطح انعطافپذیری خود یاد گرفتند، احتیاج دارند.
کلام آخر
تغییرات ناشی از کرونا بهقدری فراگیر بود که رفتار و منش مردم را متحول کرد. مدیران ابدا نباید این تغییر و تحولات را نادیده بگیرند و همان فرهنگ سابق را ادامه دهند. بلکه میبایست با شناخت بهتر از شرایط روحی و مادی کارمندان خود، شرکتشان را به سوی موفقیت هدایت کنند.
منبع