پیش از آغاز استراتژی شبکههای اجتماعی خود به پرسشهای مرتبط پاسخ دهید تا بتوانید به بهترین نتایج برای برند خود دست پیدا کنید. امروزه کسبوکارها نقشآفرینان کلیدی در شبکههای اجتماعیاند. شبکههای اجتماعی مسیری مستقیم و سریعالوصول برای ارتباط مشتریها با برندها هستند. در واقع کاربران شبکههای مجازی بهصورت شخصی با برندهای مورد علاقهشان ارتباط میگیرند.
در حقیقت، پلتفرمهای شبکههای مجازی ویترین جدید محصولات و خدمات، و راهی برای به دست آوردن مشتریهای جدیدند و میتوانند راهکار دیگری برای افزایش واقعی فروش و درآمد و سود باشند. به همین دلایل است که اکثر کسبوکارها، کارآفرینان و برندها نمیخواهند فرصت بزرگ حضور در شبکههای مجازی را از دست بدهند.
پلتفرم چیست؟ معنای لغوی platform «سکو» است. پلتفرمها سکوهایی برای بهتر دیدهشدن هستند. مهمترین ویژگی پلتفرم این است که بهجای تولید و عرضة محصول، فضا و زیرساختی برای رابطة میان تولیدکنندگان و مصرفکنندگان یک محصول (کالا یاخدمت) ایجاد میکند. اینستاگرام،گوگل، فیسبوک و... نمونههایی از پلتفرمهای بینالمللی محسوب میشوند. دیجیکالا، دیوار،شیپور، آپارات و... مثالهایی از پلتفرمهای موفق داخلی هستند.
در بسیاری از موارد، اگر شما رویکرد درستی نسبت به استراتژی بازاریابی خود نداشته باشید و به پرسشهای مناسب پاسخ ندهید، ممکن است انرژی و زمان خود را هدر داده و نتوانید به نتایج مثبت و واضح دست بیابید.
بنابراین اگر میخواهید از شکست و هدررفت انرژی و کوشش خود اجتناب کنید، پیش از آغاز استراتژیتان به سوالاتی که در ادامه مطرح میشوند، پاسخ دهید:
۱) هدف نهایی من چیست؟
اولین مطلبی که باید به آن بیندیشید این است: هدف نهایی کسبوکار شما چیست؟ بهعنوان مالک یک کسبوکار، کارآفرین یا وبلاگنویس، به چه چیزی میخواهید دست پیدا کنید؟ و اینکه چگونه میتوانید به هدف نهاییتان برسید؟ در اکثر موارد، پاسخ این سوالها یک جمله است: افزایش درآمدتان. برای دستیابی به این هدف و افزایش درآمد، شما باید فروش بیشتری داشته باشید یا مشتریهای بیشتری جذب کنید.
این مسئله به نظر بسیار واضح و مبرهن میآید، اما اغلب اوقات چشمانداز خود را فراموش کرده و بر روی انجام کارهایی که ما را به هدفمان نخواهند رساند، متمرکز میشویم. پس ضروری است که شما درمورد انتخاب هدف نهایی کسبوکارتان کاملا مطمئن باشید.
۲) مخاطب هدف من کیست؟
دومین سوالی که باید به آن پاسخ بدهید این است که مخاطب هدف شما چه کسی است. احتمالا همین الان نیز بر اساس تجربهتان میدانید که چه کسانی مشتری شما هستند، اما ایده بهتر آن است که یک «نماد مشتری» یا «شخصیت مشتری» ایجاد کنید تا بتوانید مشتریهای بالقوه خاص خود را شناسایی کنید.
نماد یا شخصیت مشتری در بازاریابی، نشاندهنده صفات، خصوصیات و رفتار مشتری هدف یک کسبوکار است. داشتن یک شخصیت مشتری میتواند به شما در شناسایی و ردگیری مخاطب هدف کمک کند. شما میتوانید بیش از یک نماد ایجاد کنید؛ البته اگر بیش از یک نوع مشتری داشته باشید.
یکی از مواردی که «نماد» میتواند درباره آن به شما کمک کند این است که بتوانید تصمیم بگیرید برند شما چه نوع پیامی را باید منتقل کند. خود پیام بسیار مهم است؛ اما اینکه آن پیام چگونه بیان میشود و چگونه به دست مشتری میرسد نیز حیاتی است. شما باید به زبان آنها حرف بزنید!
هنگامی که «شخصیت» خود را شناختید، زمان آن رسیده است که دریابید آن شخصیت را کجا میتوانید پیدا کنید. احتمالا مکانهای زیادی هست که شما میتوانید در آنها مخاطب هدف را شناسایی کنید، اما امروزه در بیشتر موارد موثرترین مکان برای یافتن نماد، شبکههای اجتماعی است. هنگامی که شما کاملا متوجه شدید به چه چیزی میخواهید دست بیابید، و آن مشتری خاص که شما را به آن هدف میرساند چه کسی است، دیگر زمان آن رسیده که به شبکههای موجود در جوامع مجازی نگاه کرده و سوال بعدی را از خودتان بپرسید.
۳) مخاطب هدف من کجاست؟
در کدام قسمت از شبکههای مجازی میتوانم مخاطب هدف خود را پیدا کنم؟ برای اینکه بتوانید پاسخی شایسته و صحیح به این پرسش بدهید، به شخصیت یا شخصیتهای مشتری خود فکر کنید و بفهمید که پلتفرم اجتماعی محبوب مشتریان شما کدام است. همچنین از خودتان بپرسید که در یک شبکه اجتماعی، دقیقا در کدام قسمت میتوان آنها را یافت.
برای مثال اگر مخاطب هدف شما نوجواناناند، به احتمال زیاد میتوانید آنها را در اسنپچت بیابید. اگر مخاطب شما مادران جوان باشند، احتمالا کاربر اینستاگراماند. اگر کسبوکار شما درباره ارائه خدمات به افراد حرفهای است، میتوانید آنها را در لینکدین پیدا کنید. اگر شخصیت مد نظر شما مردان چهلوخُردهای ساله باشد، به احتمال زیاد باید در فیسبوک به دنبال آنها بگردید.
هنگامی که این مسئله را حل کردید، کمی عمیقتر بروید. آن مرد چهل ساله در فیسبوک، احتمالا عضو گروههای مرتبط با ورزش یا برنامههای تلویزیونی است. مادر جوان احتمالا علاقهمند به دنبال کردن اکانتهای مُد و لباس در اینستاگرام است. فرد حرفهای در لینکدین، احتمالا متخصصان فعال در یک زمینه کاری خاص را دنبال میکند.
به بیان دیگر، شما باید زمان خاصی را به جستوجو و تحقیق اختصاص داده و بفهمید که کجا میتوانید مشتریان بالقوه خود را پیدا کنید. زمانی که این مسئله را فهمیدید، میتوانید شبکههای مناسب برای ارائه کسبوکار خود را انتخاب کنید. هنگامی که فهمیدید مشتریان بالقوهتان کجا حضور دارند، خواهید دانست که فعالیت مجازی خود را کجا باید متمرکز کنید که از پراکندگی و هدررفت زمان اجتناب کرده باشید.
۴) چگونه میتوانم با مخاطب هدف خود ارتباط برقرار کنم؟
دقیقترین پاسخ برای پرسش نهایی این است: به وسیله پیامتان. پیام شما چیزی است که میخواهید بگویید، و در شرایطی که میخواهید با مخاطب هدف ارتباط برقرار کنید، چگونگی بیان آن است.
«چگونه آن را بیان میکنید» مساوی است با محتوای شما. محتوای شما میتواند دربرگیرنده عناصری مانند متن و تصویر، یا چیزی میان این دو باشد. راز داشتن یک پیام جذاب که بتواند با مخاطب هدف شما ارتباط برقرار کند این است که با زبان، رنگها، شخصیتها، سبکها، تصاویر، توصیفها، عبارات و... مشتری بالقوهتان مرتبط باشد. تمام طرحریزیهای ساختار ظاهری برند شما باید با مخاطب هدف مرتبط باشد، تا پیامتان بتواند از موانع پیش رو عبور کرده و توسط مشتری دریافت شود.
و در نهایت، یکی از اصلیترین ارزشهای پیام شما چیزی است که بیان میکنید. یعنی شما باید درباره کسبوکار، برند، خدمات و محصولات خود صحبت کرده و آنها را توصیف کنید؛ اما کلید داشتن یک پیام قدرتمند در شبکههای مجازی این است که پیامتان قابل بحث باشد.
ایجاد یک پیام قابل بحث به این معناست که نباید برای فروش تلاش کنید. بر روی ارائه راهحل به مشتریان خود تمرکز کرده و در بحثهای شکلگرفته در پلتفرمها و جوامعی که مخاطبانتان حضور دارند، مشارکت کنید.
نتیجهگیری
حضور خود در شبکههای مجازی را معنادار کنید. به سوالات مطرحشده در این مقاله پاسخ دهید و بگذارید آنها شما را به سوی انتخابهای صحیح درباره استراتژی شبکههای مجازیتان هدایت کنند. در این صورت شما قادر خواهید بود که جامعه هدف خود را بسازید؛ این ساختار به کسبوکار شما فرصتهای بسیاری برای رشد و پیشرفت خواهد داد.