نسل هزاره (Millenials) به متولدین بین سالهای ۱۹۸۱ تا ۱۹۹۶ میلادی میگویند (۱۳۶۰ تا ۱۳۷۵شمسی). مهمترین وجه تمایز این نسل با نسلهای دیگر در این است که آنها از سن کم با تکنولوژی رشد کردهاند و با دستگاههای رایانه و گوشیهای هوشمند خو گرفتهاند.
نسل هزاره همچنین بحرانهای اقتصادی متفاوتی را تجربه کردهاند و تعداد زیادی از آنها با وجود تحصیلات عالیه نتوانستند آنطور که باید و شاید وارد بازار کار شوند و به همین دلیل سبک زندگی متفاوتی را نسبت به نسل های پیشین خود پیش گرفتهاند.
عقاید مختلفی نسبت به رفتار خرج پول نسبت به این نسل وجود دارد. اما با تحقیق بیشتر در مورد الگوی خرج این نسل مطرود میتوانیم درک بهتری از اخلاقها و تمایلات آنها داشته باشیم. به همین منظور بیایید ابتدا نگاهی بر مواردی که نسل هزاره بیشترین خرج را بر روی آنها انجام میدهند، بیاندزیم.
نسل هزاره پول خود را خرج چه چیزهایی میکنند
۱) راحتی
نسل هزاره توجه ویژهای به استفاده بهینه از زمان دارند و دلشان میخواهد پولشان را برای محصولات یا خدماتی که زندگیشان را سادهتر میسازد، صرف کنند. این نسل با ظهور و گسترش عظیم اپلیکیشنهای خدماتی وارد دوره بزرگسالی شدهاند، به همین دلیل پول بیشتری را خرج «راحتی» خود کردهاند. حساب کردن کرایه تاکسی به صورت دانگی، خرید اینترنتی مایحتاج خانه، عضویت در شبکههای تماشایی پولی (بدون تبلیغ)، و... از خرجهای راحتطلبانه این نسل به شمار میرود. البته نسلهای گذشته نیز کمابیش این مخارج را دارند، اما نسل هزاره به این موارد راحتطلبانه اعتبار بهتری بخشیدند.
۲) خرید اینترنتی
نسل هزاره با ظهور فروشگاههای اینترنتی رشد کردهاند و هیچ چیز برایشان سادهتر از این نیست که کفششان را از اینترنت بخرند و در عرض ۱ یا ۲ روز بعد درب منزل تحویل بگیرند. در طی تحقیقات موسسه آماری کوپانفالو مشخص شد که بیش از ۶۰ درصد خریدهای اینترنتی توسط نسل هزاره صورت میپذیرد. البته این دلیل نمیشود که نسل هزاره در مجموع خرج بیشتری انجام میدهد. همه به خرید خانه احتیاج دارند، اما نسل هزاره به سفارش اینترنتی این محصولات بیشتر از باقی نسلها علاقه نشان میدهد.
۳) سفارش غذای اینترنتی
با ظهور اپلیکیشنهای متنوع، عملیات سفارش غذا از بیرون راحتتر از هر زمان دیگر در تاریخ شده است؛ نسل هزاره نیز از هیچ فرصتی برای امتحان رستوران جدید نمیگذرد. بر طبق تحقیقات دپارتمان اغذیه کشور آمریکا، نسل هزاره بیش از ۴۷ درصد از خوراک خود را از طریق اینترنت سفارش میدهند که این رقم از تمام گروههای دیگر بیشتر است. این نسل نسبت به والدین خود تمایل بیشتری برای سفارش اینترنتی غذا دارند و از نظر آنها آزادی مالی یعنی خرج پول برای راحتی هرچه تمامتر.
۴) کسب تجربه و مسافرت
نسل هزاره «تجربه» را به «مالیکت» ترجیح میدهند و بیش از دیگر گروهها پول خرج مسافرت میکنند. نسل هزاره تمرکز کمتری بر جمعآوری ثروت و خرید دارایی دارند و به زندگی «باحال» توجه بیشتری دارند. بیشتر تمایل نسل هزاره به لذت بردن از زندگی است نه به دست آوردن مال.
۵) سرویس تماشای آنلاین
نسل هزاره علاقه وافری به تماشای فیلمها و برنامههای آنلاین بدون تبلیغات دارند، و برای این خدمات پول میپردازند. این نسل حتی موسیقیها را نیز به صورت آنلاین گوش میکنند و برای همان یکبار نیز پول میدهند. همچنین نسبت به باقی نسلها علاقه کمتری به تماشای برنامههای رایگان (و البته همراه با تبلیغات) تلویزیون دارند.
۶) امور خیریه
بر طبق تحقیقات موسسه آماری خیریه ایاوسلید، ۵۲ درصد از نسل هزاره اهمیت فراوانی به خرج پول برای حل مشکلاتی که برایشان مهم است قائل میشوند. این نسل بیش از نسلهای گذشته خود به امور خیریه علاقه دارند و تلاش میکنند تا حتی با خرید از موسساتی که به کارهای خیریه مشغول هستند، در امور خیر مشارکت داشته باشند.
حال ببینیم که نسل هزاره پول خود را خرج چه چیزهایی نمیکنند.
نسل هزاره پول خود را خرج چه چیزهایی نمیکنند
۱) خودرو
این نسل علاقه شدیدی به زندگی در محلههای اطراف مترو دارند، زیرا عموما دست به خرید خودرو نمیزنند و بیشتر از وسایل نقلیه عمومی استفاده میکنند. همچنین نسبت به باقی نسلها از سرویس تاکسی اینترنتی هم استفاده بیشتری میکنند؛ چون برایشان راحتتر است. این نسل اگر خودرو هم بخرند کمترین پول را خرج آن میکنند.
۲) پوشاک
با اینکه نسل هزاره همیشه در مورد خرج بیرویه پول مورد سرزنش قرار میگیرند اما تحقیقات حاکی از آنند که نسبت به نسلهای گذشته خود پول کمتری را بابت لباس میپردازند. نسل هزاره در هنگام خرید لباس سعی میکنند کمترین و بهترین قیمت را بخرند. این نسل بیش از باقی نسلها از حراجیها خرید میکنند.
۳) خرید خانه
نسل هزاره نسبت به نسلهای گذشته اهمیت کمتری به مراحل مهم زندگی از جمله ازدواج، بچهدار شدن و خرید خانه میدهند. البته این تنها دلیلشان برای عدم خرید خانه نیست. قیمت خانه خصوصا در شهرها بزرگ بهقدری افزایش یافته که کرایه کردن آنها برای نسل هزاره بهصرفهتر است. این امر همچنین گواه بر این موضوع است که چرا نسل هزاره نسبت به نسلهای گذشته مدتزمان بیشتری در خانه والدینشان میمانند. آن دسته از نسل هزاره که به خرید خانه روی میآورند نیز سعی در تغییر شیوه زندگی و پایین آوردن حداکثری مخارج ماهیانهشان دارند.
۴) بازنشستگی
بر طبق تحقیقات موسسات بازنشستگی آمریکا، بیش از ۶۶ درصد از کارمندان نسل هزاره هیچ پساندازی برای بازنشستگی خود کنار نگذاشتهاند. البته سطح درآمد این نسل نیز ۲۲ درصد کمتر از نسل گذشته خود بودهاند. این یعنی اگر هرچه زودتر به فکر پسانداز نیافتند عاقبت سختی در پیش رویشان خواهد بود.
بدترین رفتار مالی نسل هزاره این است که خرج کردن پول را به پسانداز کردنش ترجیح میدهند. برای استفاده هر چه بهتر از قدرت سود مرکب میبایست به پسانداز خود چندین سال زمان بدهیم و اگر این کار را عقب بیاندازنیم سود خاصی در کار نخواهد بود. توصیه کارشناسان مالی به نسل هزاره این است که پسانداز پول برای بازنشستگی را برای خود به صورت یک عادت دربیاروند.
هر نسل چالشها و راحتیهای خود را تجربه کردهاند. بسیاری از مخارج امروزی (مانند سفارش اینترنتی غذا) در گذشته اصلا وجود نداشتهاند. همچنین شرایط اقتصادی، اجتماعی و... هیچ یک از نسلها با دیگری قابل مقایسه نیست. بنابراین نباید دیگران را به خاطر تفاوت رفتار خرجشان سرزنش کنیم.