
عمل جمعآوری مجموعه یا کلکسیونداری از ابتدای تاریخ وجود داشته است. مردم عاشق نگاهداری از وسایلشانند. ثروتمندان نسلهاست که به دنبال نگاهداری و گردآوری نقاشیها و عتیقهجاتاند. اما کلکسیونداری، تنها مختص ثروتمندان نیست. تقریبا تمام افراد (پیر و جوان، ثروتمند و فقیر) میتوانند این کار را انجام دهند.
در برخی کشورها مانند آمریکا، در کنار سپردن پول به بانک، یا سرمایهگذاری در بازار سهام، کلکسیونداری نیز به روش دیگری جهت افزایش ثروت تبدیل شده است. بنابراین، جمعآوری نیز یکی از اشکال سرمایهگذاری به شمار میرود. هدف اصلی جمعآوری مجموعه آن است که امروز یک جنس را بخریم و آنقدر نگاهش داریم که به ارزش آن افزوده شود.
تعاریف و فواید جمعآوری مجموعه
عتیقه: عموما به وسایلی که عمرشان بالای ۱۰۰ سال باشند، عتیقه گفته میشود. یعنی اجناسی که متعلق به سال ۱۲۹۰ و پیش از آن بودهاند.
جمعآوری یک عمل چند منظوره است. این امر چند فایده ویژه برای کودکان به همراه خواهد داشت؛ از جمله:

تفریح
پیگیری فرایند جمعآوری یک کلکسیون، یک تفریح لذتبخش به شمار میرود. کودکتان به جای نشستن جلوی تلویزیون و انجام بازیهای ویدئویی، میتواند به دنبال سکههای مختلف بگردد تا یک مجموعه سکه جمعآوری کند.
جنبه دانشافزونی
جمعآوری میتواند یک تجربه آموزشی نیز تلقی شود. برای مثال کودکانی که تمبر جمع میکنند، درباره شهرها و کشورهای دنیا اطلاعات کسب میکنند. پسری که عاشق اسباببازیهای «گودزیلایی» است، کمکم به دنبال جمعآوری اسباببازیهای دیگر از این دسته میافتد. نهایتا امکان دارد تا به فکر مطالعه در مورد کشور خالق این شخصیتها، یعنی ژاپن بیافتد؛ و شاید پس از تکمیل تحصیلاتش قصد کند تا فعالیت خود را در یک شرکت بینالملی در کشور ژاپن ادامه دهد.

هزینه پایین
فرایند جمعآوری در ابتدا میتواند روشی کمهزینه در جهت ساخت یک کلکسیون ارزشمند باشد. کودکان میتوانند اشیاء مورد علاقه خود را به ازای مقادیر ناچیز و یا عموما رایگان جمع کنند، و پس از گذشت چندین سال میزان پولی را که به ارزش کلکسیونشان افزوده شده است، ببینند.
پتانسیل سرمایهگذاری با سود بالا
با وجود آنکه هیچ تضمینی در سوددهی جمعآوری مجموعه وجود ندارد، اما برخی از اجناس که حتی سنی کمتر از ۵۰ سال دارند نیز میتوانند به ارزش قابل توجهی برسند. قیمت یک عروسک «باربی» که چهل سال پیش خریداری، و کاملا سالم و تمیز در بستهبندی اصلیاش نگاهداری شده باشد، حتی تا ۱۰ هزار دلار نیز میرسد.
شروع به کار جمعآوری مجموعه
شما احتمالا نیازی به آموزش ماهیت این فرایند به کودکتان ندارید؛ زیرا آنها از پیش عروسکها، زیورآلات، یا سکههای خود را جمعآوری کردهاند. والدینی که مدام در مورد شلوغ بودن فضای اتاق کودکانشان گلهمندند، به خوبی میدانند که آنها عاشق نگاهداری از اجناسشانند. اما با اینوجود، شما میتوانید به روند جمعآوری کودکتان جهت داده، و او را در این مسیر پشتیبانی کنید. ادامه این مقاله را دنبال کرده، تا از مواردی که میبایست به کودک تذکر دهید تا به عمل جمعآوری اعتیاد پیدا نکند، مطلع شوید.

جوانب احتیاط جمعآوری مجموعه
هیچ تضمینی وجود ندارد که کلکسیون کودک به ارزش قابل توجهی برسد. بسیاری از اجناسی که امروزه ارزشمندند، در آینده ارزش خاصی نخواهند داشت. دلیل اصلی کودک برای جمعآوری میبایست عشق به اشیا باشد. مابقی خیالپردازیهای مادی در درجه دوم اهمیت قرار میگیرند.
از برنامه کودک مطلع باشید
در جمعآوری مجموعه مانند بازار سهام، کودکتان میبایست به خوبی بداند که قبل از سقوط ارزش داراییاش آن را بفروشد.
درک مسئولیتپذیری و موارد ناشی از جمعآوری
اگر فرزندتان هزینه لازم برای جمعآوری اجناس کلکسیونش را از طریق پول توجیبی یا حقوق خود تأمین میکند (به امید آنکه در آینده کلکسیونش به ارزش قابل ملاحظه برسد)، میبایست به خوبی از اشیاء خود مراقبت کند. اغلب موارد داخل کلکسیون در صورت مخدوش شدن یا صدمه دیدن ارزش خود را از دست میدهند.
بر میزان هزینهای که کودک صرف جمعآوری مجموعهاش میکند، محدودیت بگذارید:
عقب کشیدن در این موارد سادهترین کار برای والدین است؛ اما جمعآوری نیز به مانند پسانداز میبایست بودجه مخصوص خودش را داشته باشد.
البته که تعیین یک مقدار مشخص برای خرج در راستای تکمیل مجموعه کودک از سوی شما، در واقع یعنی این که برخی چیزها فرای فهم او است؛ اما همچنین قرارگیری در مسیر خرجِ فراتر از حد بودجه معین، و در نهایت کم آوردن پول برای تهیه باقی نیازها، همواره و در هر سنی، عادت مالی بدی تلقی میشود.
همانطور که گفتیم، ممکن است هیچگاه کلکسیون فرزندتان به سودآوری نرسد، بهعلاوه، انجام چنین فعالیتی چندان در ایران رایج نیست، اما داشتن یک مجموعه که کودکان دوستش دارند؛ در قبال آن احساس مسئولیت میکنند؛ به وسیله آن دانششان زیاد میشود؛ رویاپردازی میکنند و حتی ممکن است که مجبور شوند، معاملاتی نیز به واسطه آن انجام دهند، به خودی خود فعالیت ارزشمندی تلقی میشود.