در بخش قبل خواندیم که آموزش مسائل مالی به کودکان از دو جنبه اهمیت دارد. اول اینکه آگاهی از نحوهی صحیح مدیریت پول، تنها محدود به خود پول نمیشود و تأثیرات آموزشی زیادی دارد و دوم اینکه آموزشهای مالی در کودکی منجر به پیشرفتهای قابل توجهی در بزرگسالی خواهد شد. آموزش کار، آموزش پسانداز، آموزش روش صحیح خرج کردن، همگی منجر به پرورش یک مهارت متمایز برای کودک شما در بزرگسالی می شود: مدیریت امور مالی شخصی. همچنین به این موضوع هم اشاره شد که زمانی والدین آموزش این مسائل به کودکانشان را شروع میکنند که این موضوع نیز مانند بسیاری از موضوعات دیگر جزء اولویتهای آموزشیشان قرار بگیرد.
اولویتهای دیگران، اولویتهای ما
من متوجه یک نکتهی جالب درمورد اولویتها شدهام. معمولاً به این دلیل یک مورد را بهعنوان اولویت آموزشهایمان میپذیریم که بقیهی افراد نیز آن را اولویت خود قرار داده باشند. وقتی با یک گروه از والدین گرد هم میآییم و دربارهی اعمال و رفتار کودکانمان حرف میزنیم، شروع به ارزیابی اولویتهایمان میکنیم. تمام نگرانیهای تربیتی ما به لوس شدن فرزندانمان منحصر نمیشود؛ بلکه بیشتر درمورد این است که محرک عادات خوب در آنها باشیم و در پی آن بهدنبال ارزیابی اولویتهای فعلیمان نیز باشیم. آیا همگی در مسیر صحیحی از پرورش مهارتهای زندگی به کودکانمان قرار گرفتهایم؟
متأسفانه اغلب والدین آموزش دربارهی پول به کودکانشان را در اولویت خود قرار ندادهاند. وقتی به این موضوع مهم بها ندهیم، قطعاً درمورد چگونگی آموزشهایمان دربارهی پول به آنها نیز صحبت نمیکنیم. اگر هیچ پدرومادری در گروه دوستانشان، از چگونگی آموزش پول به کودکانشان صحبت نکنند، دیگر والدین نیز آموزش مسائل مالی به فرزندانشان را جدی نمیگیرند. البته که قصد نداریم تا از آموزش این موضوع مهم سر باز بزنیم. فقط میبایست خودمان هرچه زودتر بر چگونگی آموزشهایمان دربارهی پول به کودکان بنگریم؛ زیرا این موضوعی است که در بحثهای والدین به آن پرداخته نمیشود.
دشواری آموزش درباره پول به نوجوانان
به دلایلی که گفته شد، بسیاری از کودکان یاد نمیگیرند که چطور با پول رفتار کنند. در این مقطع زمانی، والدین کمکم متوجه میشوند که فرزندشان چیزهای جدیتری را از آنها طلب میکند. این موضوع همچنین به تمایل بعضی از نوجوانان به کار نیمهوقت نیز ربط پیدا میکند و در نهایت، سبب میشود بسیاری از والدین به فکر بیفتند که آموزش مسائل مالی به کودکانشان را آغاز کنند.
آموزش مهارتهای مهم زندگی به نوجوانان برای اولین بار، ممکن است کمی دشوار باشد. نهتنها آموزش مسائل مالی، که آغاز آموزش باقی مهارتهای مهم زندگی نیز در نوجوانی بسیار سخت است. سرپرستی و تربیت صحیح یک نوجوان، با چالشهای خاصی همراه است که در تربیت کودکان کمسن با آنها مواجه نیستیم. یک نوجوان تحت تأثیر عوامل زیادی خارج و داخل خانه است که نحوهی فکر و رفتار او را جهت میدهند. هورمونهای دوران بلوغ میتواند بر معیارهای قضاوت نوجوان تأثیر بگذارد و سبب تصمیمگیریهای بیمنطق او شود. نوجوانان به نظرات دوستانشان، شبکههای اجتماعی و دیگر همسالانشان بسیار اهمیت میدهند. وظایف والدین در زمان نوجوانی فرزندان، وارد دورهای پرهیاهو میشود. در طول این مدت، باید بکوشیم که بهقدر کافی ارزشها و عقاید صحیح را در وجود کودکانمان بپرورانیم تا چراغ راه آنها در طول مسیر زندگی باشد.
اگر هیچ پدرومادری در گروه دوستانشان، درمورد چگونگی آموزش پول به کودکانشان صحبت نکند، شما نیز آموزش دربارهی پول به فرزندانتان را جدی نمیگیرید؛ زیرا معمولاً پدرو مادرها زمانی یک موضوع را بهعنوان اولویت آموزشی خود میپذیرند که بقیهی افراد نیز آن را در اولویت خود قرار داده باشند.
بهترین سن آموزش به کودکان، قبل از رسیدن به نوجوانی است
زمان مناسب برای شروع آموزش عادات خوب مالی به فرزندانمان، قبل از ورود آنها به دورهی سرکشیشان است. عادات مالی کودکانمان، در واقع به باورها، رفتارها و ارزشهای خودمان دربارهی پول بازمیگردند. کودکان کمسن، بدون پرسیدن هیچ سؤالی پذیرای باورها، رفتارها و ارزشهای والدین خود، نه فقط در موضوعات مالی که در همهی مسائل، هستند. آنها همواره در حال پرسش از صحت گفتهها و شنیدههای والدینشانند. تلاش جهت تثبیت عادات مالی در یک نوجوان برای اولین بار، آن هم در دورهای که در حال شناخت خود است، دشواریهای زیادی دارد.
هیچ شکی نیست که تمامی والدین درگیر چالشهای خاص نوجوان خود هستند. زمان ایدئال برای شکلدهی عادات مالی فرزندانمان وقتی است که آنها هنوز کمسن و تابع ایدههای آموزشی ما هستند. باورها، رفتارها و ارزشهای خوبی که دربارهی پول در سن کم به کودکانمان تزریق میکنیم، در ادامه تبدیل به نقطهقوت آنها هنگام گرفتن تصمیمهایی است که در آینده بهعنوان یک نوجوان باید با آنها دستوپنجه نرم کنند. کودکان در مسیر آموزش مرتکب اشتباه میشوند؛ اما این اشتباهها عواقب جبرانناپذیر برای آنها در پی ندارد؛ زیرا هنوز مسائلشان جدی نیست؛ اما وقتی بزرگ شوند با تکیه بر آموختههای کودکیشان از عواقب جبرانناپذیر تا حد زیادی مصون میمانند.
به یاد داشته باشید که آموزش مهارتهای مهم زندگی به نوجوانان، برای اولینبار، میتواند کمی دشوار بهنظر برسد. سرپرستی و تربیت صحیح یک نوجوان، با چالشهای خاصی همراه خواهد بود که در تربیت کودکان کمسن با آنها مواجه نیستیم. باید تلاش کنیم در طول این مدت، به قدر کافی ارزشها و عقاید مناسب را در وجود کودکانمان بپرورانیم، تا چراغ راه آنها در طول مسیر زندگی باشند.
دربارهی روند آموزشهای مالی به کودکانتان با دیگر والدین نیز صحبت کنید
روشی که بهوسیلهی آن همهی ما میتوانیم به دیدگاه والدین دربارهی سوادآموزی مالی کودکان جهت بدهیم این است که از چگونگی آموزشهای خود به فرزندانمان با آنها صحبت کنیم. وقتی که روند آموزشی خود را به دیگر والدین توضیح دهیم، آنها را ترغیب میکنیم که به فکر این آموزشها بیفتند. شاید به فکر افتادن بهتنهایی کافی نباشد و منجر به فعالیت نشود؛ اما این صحبتها حداقل محرک کوچکی برای آنها خواهد بود.
بنابراین دفعهی بعد که با دیگر والدین جمع میشوید، بهخوبی میدانید که درمورد چه چیزی باید به صحبت بنشینید.
زمان مناسب برای شروع آموزش عادات خوب مالی به فرزندانمان، قبل از ورود آنها به دورهی نوجوانی است. عادات مالی کودکانمان، تا حد زیادی به باورها، رفتارها و ارزشهای خودمان دربارهی پول بازمیگردد.