اگر میخواهید که کودکتان در مسیر صحیح مدیریت پول قرار بگیرد، بهتر است که کمی پول را با هدف تمرین مدیریت آن، در اختیارش بگذارید. اغلب اجناسی که بهعنوان هدیه به فرزندانتان میدهید، محدویتهایی دارند؛ اسباببازیها یک روز خراب میشوند، لباسها بهمرور زمان کهنه و پاره شده و وسایل الکترونیکی بهزودی با آمدن مدلهای جدیدشان، از مد میافتند؛ اما پول هیچگاه ارزش خود را از دست نمیدهد.
شما میبایست فرایند اهدای پول به کودکان را بهصورت هوشمندانه پیش ببرید. با انجام صحیح این کار، میتوانید تمام نکات مدیریت پول، از جستوجو درمورد قیمت خرید خواستههایشان گرفته تا سرمایهگذاری در راستای ارتقای داراییشان را به آنها آموزش دهید. فرقی نمیکند که بهخاطر مناسبتها، تولد یا فارغالتحصیلی به آنها پول بدهید، مهم این است که سعی کنید از هوشمندانهترین راه ممکن، این موضوع حساس را عملی کنید.
هدفتان از اهدای پول به فرزندتان چیست؟
قبل از اهدای پول، علت تصمیمتان را بدانید. آیا بهدنبال هدفی بلندمدت مانند تأمین هزینهی دانشگاه یا بازنشستگی فرزندانتان هستید؟ آیا میخواهید آنها دربارهی سرمایهگذاری و بازار سهام مطلع شوند؟ میخواهید شوق را در صورتشان ببینید؟ یا چون هیچ چیز دیگری برای هدیه دادن به فکرتان نمیرسیده، قصد این کار را دارید؟
هر کدام از این دلایل را میتوان به روشهای مختلفی سازماندهی کرد. نویسندهی معروف کتاب «راهنمای مالی دانشجویان» میگوید: «اگر میخواهید از پول بهعنوان هدیه استفاده کنید، حدالامکان سعی کنید تا بدون قید و شرط باشد؛ ولی اگر از این کار قصد اجرای برنامهای را دارید، پیشاپیش تحلیل کنید که آیا فرزندتان آمادگی مواجهه با آن را دارد یا خیر.»
بهتر است همیشه کمی پول در اختیار کودکتان بگذارید. هدیه دادن پول روش خوبی برای این کار است. کودکان از این طریق میتوانند با فرایند مدیریت پول آشنا شوند.
پول برای شخص گیرنده چه معنایی دارد
دریافت پول نقد، معمولاً اثر دلپذیری بر شخص گیرنده میگذارد؛ اما روند هدیه دادنتان میبایست به گونهای باشد که گیرنده متوجه ارزش واقعی آن بشود. او دربارهی این موضوع میگوید: «برای کودک یک اسکناس پنجاه هزار تومانی، هموزن اسکناس دو هزار تومانی و حتی هزار تومانی است. برخی از کودکان تفاوت اسکناسها را تشخیص میدهند؛ اما اغلب آنها این توانایی را ندارند.» حتی آن دسته از کودکانی که قادر به درک تفاوت ارزش اسکناسهای مختلف هستند نیز میدانند که قرار نیست کسی به آنها اسکناس پنجاه هزار تومانی هدیه بدهد؛ زیرا مقدار آن، برای سن کودک زیاد است.
اگر میخواهید به فرزندانتان هدیهی نقدی بدهید، برای آنها پول خرد کنار بگذارید تا بهراحتی بتوانند با آن خرید کرده و در طی این فرایند یاد بگیرند که چطور پولشان را مدیریت کنند. برای کودکان کمسن، یک دسته چندتایی از سکهی پانصد تومانی در نظر بگیرید (آنها آنقدر کوچک نیستند که از گرفتن یک سکه پانصد تومانی شگفتزده شوند). به نوجوانان نیز، اسکناسهایی با ضمیمهی یک یادداشت، بدهید. متن یادداشتتان میتواند به این شکل باشد:
«ما در این مناسبت قصد داریم به تو پول نقد هدیه بدهیم. ما میخواهیم با آن چیزی بخری که واقعاً به آن علاقه داری. برای خرید هر چیزی که لازم داری (مانند یک جفت کفش ورزشی)، آزاد هستی. اما اگر میخواهی آن را برای هدف بزرگتری (مانند دوچرخه) کنار بگذاری، ما کاملاً از آن استقبال میکنیم.»
با استفاده از این روش شما هیچ قید و شرطی را برای خرج پول، به آنها تحمیل نمیکنید؛ اما در عین حال، پیشنهادها و راهنماییهای مفیدی را جهت بهرهبرداری بهتر از هدیهشان ارائه میدهید.
به کودکتان یاد دهید تا توقع مناسب و بهجا از شما داشته باشد
کارشناسان توصیه میکنند که در هنگام تدارک هدیهی نقدی میبایست درمورد اهداف و انگیزههایی که از آن کار دارید، خیلی واضح و بادقت برنامهریزی کنید؛ خصوصاً مواقعی که مقدار زیادی پول را به کودکان بزرگتر یا نوجوانان میدهید.
توقعات فرزندانتان ممکن است خیلی سریع افزایش یابد. در برخی موارد، کودکان از این هدایا برای تأمین هزینههای خود یا خرید چیزی که دوست دارند و دیگر موارد اینچنینی نقشه میکشند. اگر همواره یک انگیزهی مشخص از هدیه دادن داشته باشید یا فقط گاهی آن را انجام دهید، به کودکانتان میفهمانید تا توقعات مناسب و بهجا از شما داشته باشند.
سعی کنید اهدای پول از طرف شما بدون قید و شرط باشد؛ اما در عین حال، به فرزندتان پیشنهادها و راهنماییهای مفیدی جهت استفادهی بهتر از این هدیه را بدهید تا بتواند به بهترین شکل پول خود را مدیریت کند.
نیازی به بزرگنمایی نیست
در آخر، هیچ شکی نیست که هدیهی نقدی شما با نیت خیر همراه است. ما در اینباره توصیه میکنیم: «زیاد از حد درموردش فکر نکنید. اگر از اهدای آن به کودکانتان حس خوبی میگیرید، مطمئن باشید که آنها نیز حس خوبی از دریافت آن خواهند داشت.»