ماری کوندو (Marie Kondo) مشاور سازماندهی و نظمدهی خانه و نویسندهای ژاپنی است. روش سازماندهی کوندو با نام روش کنماری (KonMari) هم شناخته میشود و شامل چنین مراحلی است: گردآوری تمام وسایل یک نفر (هر بار یک دسته از داراییها)، نگه داشتن مواردی که «موجب شادی میشوند» و بعد از آن انتخاب محلی برای همهی آنها. اجرای روش کنماری، بهنوعی کمک میکند بهسوی زندگی مینیمال بروید.
مینیمالیسم به چه معناست؟
تعریفهای زیادی برای مینیمالیسم وجود دارد. اما تعریف آن برمبنای روش کنماری این است که از شر هرچه که در زندگی اهمیتی ندارد، خلاص شوید؛ برای مثال، لباسهای اضافی خود را از خانه خارج کنید و فقط بر روی چیزهایی که برای شما لذت بخشند، تمرکز کنید. مشابه همان کاری که ماری کوندو در خانهی مردم انجام میدهد (و بهنوعی خانهتکانی حساب میشود). همین فرآیند میتواند در امور مالیتان هم کارساز باشد. تمرین مینیمالیسم میتواند به شما در اتمام بدهیها، پسانداز کردن پول و افزایش ثروت کمک کند.
چگونه مینیمالیسم میتواند به امور مالی شما کمک کند؟
مینیمالیسم به سه ارزشمند روش میتواند به افراد کمک کند:
۱) ارزشهای اساسی شما را مشخص میکند
مینیمالیسم یعنی خلاصی از دست چیزهایی که برای شما اهمیت نداشته و تمرکز بر روی چیزهایی که اهمیت دارند. چیزهایی که برای شما اهمیت دارند معمولا درخصوص ارزشهای اصلی شما هستند. زمانی که این ارزشها را بشناسید، مینیمالیسم به شما کمک میکند تا با استفاده از آنها روش بهتری را برای زندگی خود انتخاب کنید.
به عنوان مثال، شما مسافرت رفتن را دوست دارید، اما به جای آن، ساعتهای زیادی را به بطالت در فروشگاهها، صرف خرید چیزهایی میکنید که اصلا به آن نیازی ندارید. به جای این کار بهتر است که هزینهی همین خرجهای الکی را در یک حساب جداگانه پسانداز کنید و بعد به مسافرتی رفته و از چیزی که واقعا شما را شاد میکند لذت ببرید.
۲) کمتر خرید میکنید، کمتر خرج میکنید
بیشتر اوقات، مردم اجناسی را صرفا به این دلیل که ارزانقیمت بودهاند میخرند. این کار ممکن است به خریدهای زیاد و یا خرید چیزهایی که اصلا دوستشان ندارند، ختم شود. یعنی به جای تمرکز بر ارزشهای اصلی (چیزهایی که واقعا اهمیت دارند) بیشتر تمرکز خود را بر روی خریدهای بعدی و بعدی میگذارند و در نتیجه پول بیشتری خرج میکنند.
پیشنهاد مطالعه: چرا چیزهایی میخریم که نیاز نداریم؟
۳) تمرکز را بر تمام شدن بدهیها میگذارید
کمتر خرید کردن، که بخشی از مینیمالیسم است، به این معناست که پولِ بیشتر خرج آن چیزی میشود که برای شما اهمیت دارد - گاهی آن چیز تمام شدن بدهیهاست. هرچه پول بیشتری را به پرداخت بدهیهای خود اختصاص دهید، سریعتر از چرخه بدهی خارج میشوید و پول بیشتری را به سمت امور مالی و اهداف زندگی خود روانه میکنید. این یک روش برد – برد است؛ خرید کمتر، پول بیشتر، و در نتیجه تمام شدن قرضها و افزایش ثروت.
پیشنهاد مطالعه: بدهیها دشمن ما هستند، برای همیشه از شر آنها خلاص شویم
چگونه به روش ماری کوندو برنامهریزی مالی کنیم؟
برای برنامهریزی به روش ماری کوندو، باید مراحلی را تعیین کنید:
۱) تمام اطلاعات مالیتان را یکجا یادداشت کنید
درست همانطور که ماری کوندو از مردم میخواهد همهی لباسهایشان را از کمدها دربیاورند و یکجا روی هم بریزند، شما هم باید همین کار را با اطلاعات مالی خود انجام دهید. وقت بگذارید تا اطلاعات مالیتان را جمعآوری کنید و بعد آنها را در اکسل، یا هر نرمافزاری که میخواهید وارد کنید تا بتوانید همه را یکجا بررسی کنید. اطلاعات مالی میتواند شامل موارد زیر شود:
- موجودی حسابهای بانکی
- وامهای دانشجویی یا شهریهی دانشگاه
- وامهای مسکن یا هزینهی رهن و اجاره
- وامهای شخصی
- بیمه
شاید پس از تهیه اطلاعات مالی، با دیدن همهی داراییهایتان بخواهید برای تمام تصمیمات بدی که باعث شدند به اینجا برسید، گریه کنید! اما این کارها برای این است که متوجه شوید چه داراییهایی دارید تا بتوانید طرح و برنامهای برای داراییتان داشته باشید و بتوانید بهتر آن را مدیریت کنید.
۲) به هزینههایتان فکر کنید و ببینید کدامشان موجب شادی شما میشوند
پرینت تمام برداشتهایتان را از حسابهای بانکی در سه ماه گذشته بگیرید و سعی کنید آنها را تفکیک کنید. بعد هزینههایتان را بررسی کنید و از خود بپرسید: «آیا این مخارج باعث شادی من میشوند؟»
کدام هزینههای ماهانه یا سهماههی شما هستند که به آنها بیشتر از بقیهی مخارج اهمیت میدهید؟ کدام یک از آنها برایتان حس شادی و رضایت به ارمغان میآورند؟ آیا این هزینهها، مربوط به خانواده است؟ عضویت در یک باشگاه ورزشی است؟ خوردن غذای سالم است؟ مربوط بهجایی است که در آن زندگی میکنید؟
درست همانطور که ماری کوندو سعی دارد خانوادهها از وسایل اضافی خود بگذرند، شما هم در این مرحله میبایست از هزینههای اضافی خود بگذرید. ما اغلب بدون فکر پول خرج میکنیم و در آخر میبینیم پول را خرج چیزهایی کردهایم که برایمان مهم نبودهاند و حالا برای مسائل مهم پول نداریم. مشخص کنید که هزینههایی که باعث شادی شما میشوند کدامند و از شر بقیهی مخارج خلاص شوید.
پیشنهاد مطالعه: با خرید شادی بخریم یا با تجربههای خوش؟
۳) با توجه به اطلاعات مالیتان، نقشه راه تعیین کنید
وقتی همهی اطلاعات مالیتان را بررسی کردید و مشخص کردید به کدام هزینهها اهمیت میدهید، میتوانید نقشهی راهی به سمت موفقیت درست کنید. با اطلاعاتی که از انجام این کارها به دست آوردهاید، برای خود چند بخش عملی تعیین کنید.
آیا پساندازتان هنوز کافی نیست؟ برنامههای بسیاری در این زمینه وجود دارند که میتوانند به شما کمک کنند. قول میدهم این کارها از تا کردن لباسها و جا دادن آنها داخل کمد زحمت کمتری داشته باشد.
پیشنهاد مطالعه: راهنمای کامل پسانداز برای مبتدیان + فایل صوتی
نتیجهگیری برنامهریزی مالی به روش ماری کوندو
یکی از بهترین هدایایی که تمیز کردن خانه به شما میدهد این است که متوجه میشوید چه وسایلی برایتان مهم و ارزشمند هستند و کدامها ضرورتی ندارند. درست همانطور که با رسیدگی به امور مالیتان چنین تجربهای کسب میکنید. وقت گذاشتن برای پی بردن به این مسئله که چه هزینههایی دارید و چطور هزینه میکنید، باعث میشود بهتدریج انتخابهای بهتری داشته باشید که نهتنها در پسانداز پول به شما کمک میکند بلکه شادی و رضایت شما را هم بیشتر میکند.
پیشنهاد مطالعه
استقلال مالی کافی نیست؛ آزادی مالی را تجربه کنید
چراغ راه مسیر موفقیت مالی