همانطور که در بخشهای قبلی سری مطالب بازیهای مالی گفتیم، بازیهای مالی روشهای پرورش خلاقیت و آموزش استراتژیهای مالی هستند و کمک میکنند مهارتهای مالیمان را بهبود بدهیم. بازیهای مالی اغلب رومیزی هستند، مثل cash flow و payday و بازیهای رومیزی (Boardgame) بازیهای گرانقیمتیاند. در این مطلب میخواهیم روشهای بازی کردن با بردگیمها را بیان و هر کدام را از نظر صرفۀ اقتصادی بررسی کنیم.
۱) خریدن نسخۀ اورجینال
اولین راه برای کسی که میخواهد یک بردگیم داشته باشد و بازی کند، چه مالی و چه غیر مالی، خریدن نسخۀ اورجینال آن است. نسخههای اورجینال کیفیت گرافیکی و فیزیکی بالایی دارند. مجموعهداران معمولاً ترجیح میدهند که این نسخهها را بخرند؛ ولی با یک سطح اقتصادی متوسط و معمول، داشتن نسخۀ اورجینال همۀ بازیهای مورد علاقه مشکل است. البته این مسئله دربارۀ بازیهای ایرانی کمی فرق میکند. بازیهایی که اساساً ایرانی هستند، نسخۀ اورجینال ارزانتری نسبت به بازیهای خارجی دارند.
۲) خریدن نسخههای مشابه ایرانی
بازیهای خارجی هم بهصورت اورجینال به کشور وارد میشوند و هم از آنجا که قانون کپیرایت در ایران رعایت نمیشود، در کشور به دو صورت چاپ میشوند: بعضی از بازیها را دقیقاً از روی نسخۀ خارجیاش کپی میکنند و فقط راهنمایشان فارسی است و بعضی دیگر، تغییرات بیشتری نسبت به نسخۀ اصلی داشته و ممکن است نامش هم تغییر کند؛ ولی این تغییرات در سطح گرافیک بازی است و در اصول و مکانیک آن تغییری ایجاد نمیشود. این بازیهای مشابهسازیشده گاهی کیفیت پایینتری نسبت به نسخۀ اصلی دارند و البته گاهی پیش میآید بهتر از اصل باشند. مزیتشان فارسی بودنشان است و قیمت پایینتری که نسبت به نسخۀ اورجینال دارند. البته مجموعهداران از این نسخهها استقبال نمیکنند.
بیشتر این بازیها همانطور که اشاره شد قانون کپیرایت را رعایت نمیکنند؛ اما مواردی هم وجود دارد که این قانون را رعایت کرده باشند؛ مثل بازی دژ که نسخۀ ایرانی سیتادل بوده و با اجازه از سازندۀ بازی در ایران چاپ و منتشر شده است.
۳) خریدن بازی دستدوم
احتمال اینکه کسی یک بردگیم بخرد و آنقدر با آن بازی کند که فرسوده و خراب شود، خیلی کم است. بهعلاوه، چون این بازیها گران هستند؛ معمولاً خوب از آنها نگهداری میشود، پس یک گزینۀ خوب برای داشتن بردگیم خریدن نسخۀ دستدوم آن است. در سایتهای فروش اجناس دستدو مثل دیوار و شیپور همیشه تعدادی از این بازیها پیدا میشوند. همچنین، در تلگرام و اینستاگرام کانالها و اکانتهایی مخصوص بازی وجود دارد که بازی دستدو در آن پیدا میشود. بعضی کافهها هم بازی دستدوم میفروشند.
خرید گیمبرد دستدوم ارزانتر تمام میشود. البته دیگر یک جنس نو نخواهید داشت؛ ولی همچنان یک بردگیم برای بازی کردن به کمد اتاقتان اضافه میشود.
۴) خریدن شراکتی بازیهای رومیزی
اگر اهل بازی فکری باشید، راههای بازی کردن برایتان زیاد است. با دوستانتان صحبت کنید و ترغیبشان کنید تا به بازیای که قصد خریدش را دارید، علاقهمند شوند. گام بعدی پیشنهاد خرید شراکتی آن بازی است. بنا بر قراری که بین خودتان میگذارید، بازی در زمانهای معینی پیش شما خواهد بود. احتمالاً بیشتر مواقع با همان جمعی که بازی را خریدهاید، بازی میکنید و زمانی وجود ندارد که آن را بخواهید و نتوانید داشته باشید. با این روش هزینۀ کمتری پرداخت میکنید و اصل بازی را دارید.
۵) چاپ کردن بازیها
به سایت pnpgames.ir مراجعه کنید و فایلهای قابل چاپ بازی مورد علاقهتان را دانلود کنید. این فایلها را به جاهایی که روی مقوا پرینت میگیرند، ببرید و چاپ کنید. دربارۀ مهرههای بازی، میتوانید از مهرههای بازیهای قبلیتان استفاده کنید یا پرینت سهبعدی کنید. اگر خوششانس باشید ممکن است در مغازهها یا فروشگاههای اینترنتی مرتبط پیدایشان کنید. چاپ کردن بازیها خیلی ارزانتر درمیآید. کیفیت بازیهایی که چاپ میکنید به مقدار هزینهکردتان بستگی دارد. اگر از مقوای باکیفیت و چاپ خوب استفاده کنید، ممکن است بازی از اصل قابل تشخیص نباشد.
این روش برای بازیهای کارتی روش خیلی خوبی است؛ چون نیاز به مهره ندارد و کیفیت پایین مشکلی در اصل بازی ایجاد نمیکند. در ضمن، صاحب یک بازی میشوید که همیشه پیش خودتان است.
بازی روش مشابهسازی مسائل بزرگ و جدی است تا در مقیاسهای کوچکتر با آنها مواجه شده و یاد بگیریم که در موقعیتهای جدی چه کنیم.
۶) اجاره کردن بردگیمها
بردگیمها را مثل فیلم و بازیهای ویدئویی میتوان اجاره کرد. البته پیدا کردن جاهایی که بردگیم اجاره بدهند، خیلی راحت نیست. بعضی کافهبازیها بردگیم اجاره میدهند. اگر عاشق بردگیم باشید، احتمالاً میتوانید دوستانی پیدا کنید که بازیهایشان را قرض بگیرید. این روش کمهزینه و البته موقت است؛ چون نمیتوانیم بازیای را که اجاره کردهایم، همیشه داشته باشیم.
۷) رفتن به کافهبازیها
چندسالی میشود که کافهبازیها کمکم جایشان را بین کافهها باز کردهاند. در این کافهها بازیهای زیادی وجود دارد که از بینشان انتخاب کنید و بازی کنید. بهعلاوه، کارکنان کافه آموزش دیدهاند و بازیهای زیادی بلدند؛ در نتیجه میتوانند در انتخاب بازی مناسب راهنمایی کرده و قواعد بازی را خیلی خوب توضیح دهند. همچنین، در کافهبازیها میتوان با نسخههای مختلف یک بازی آشنا شد و با نسخۀ اصل بازی کرد.
در کافهبازیها غیر از بازی کردن میتوانید از منوی کافه هم سفارش دهید. هزینه در این کافهها غیر از قیمت خوراکیها، بر اساس تعداد ساعتی است که در آنجا سپری کردهاید. قیمت کافههای مختلف متفاوت است؛ اما از ساعتی حدود 15 هزار تومان شروع میشود. مزیت این گزینه، یکی فضایی است که کافهبازیها در اختیار مشتریان قرار میدهند، دیگر تنوع بازیها و داشتن راهنماست. بهعلاوه، هزینۀ بازی کردن یک بردگیم در کافه نسبت به خریدن آن بسیار کمتر درمیآید؛ ولی دیگر صاحب بازی نمیشویم.
۸) شرکت کردن در رویدادهای بردگیم
اگر واقعاً به بازی از هر نوعی، خصوصاً بردگیم علاقهمند باشید، حتماً اخبار آن را در فضای مجازی دنبال میکنید. کافهبازیها چندباری در سال برای بازیهای مختلف رویداد برگزار میکنند که میتوانید در آنها شرکت کنید. این رویدادها گاهی به شکل مسابقه است و میتوانید مهارتتان در بازی را بسنجید. در رویدادهای معرفی بازیهای جدید ایرانی هم میتوانید شرکت کنید. سایت evand.com رویدادهای مختلف از جمله رویدادهای بازی را معرفی میکند.
بعضی از رویدادها نیاز به ثبتنام و پرداخت هزینهای از قبل دارند و برخی مثل رونمایی از بازیهای جدید یا افتتاح کافهبازی رایگانند. خوبی این گزینه در آشنا شدن با افراد دیگری است که به بازی علاقهمندند. احتمالاً بتوانید چندتایی دوست پیدا کنید و در آینده، بازیهایشان را قرض بگیرید.
۹) نصب کردن نسخۀ موبایلی یا کامپیوتری
بسیاری از بردگیمها نسخۀ موبایلی و کامپیوتری دارند. بازی کردن با این نسخهها حسی را که بازی واقعی به شما میدهد، نمیدهد، اما به هر حال با همانها هم میتوانید بازی کنید. بعضی از نسخههای نرمافزاری بازیها ممکن است پولی باشند که میتوانید از نسخۀ کرکشده در سایتهای ایرانی استفاده کنید. این روش تقریباً رایگان است و بازی همیشه و همهجا در اختیارتان است.
در صورتی که تصمیم گرفتید نسخۀ فیزیکی این بازی فکریها را بخرید، چه اورجینال و چه کپی، از آنجایی که قیمت بالایی دارند، قبل از اقدام به خرید، مطمئن شوید آن بازی را میخواهید. میتوانید نام بازی مورد علاقهتان را جستوجو کنید و فیلمهای بازی دیگران را ببینید و دربارهاش بخوانید یا در کافهبازیها یکبار بازی کنید. ضمناً بازیهای خارجیای که در ایران مشابهسازی میشوند، فقط یک نسخۀ مشابه ندارند، مثلاً بازی اسپلندور دو نسخۀ مشابهسازیشدۀ کهربا و گهرنشان را دارد. با کسانی که دربارۀ بازیها اطلاعات دارند، مثل کارکنان کافهبازیها صحبت کنید تا قبل از انتخاب بازی برای خرید از تکراری نبودنش اطمینان پیدا کنید.
بازی روش مشابهسازی مسائل بزرگ و جدی است تا در مقیاسهای کوچکتر با آنها مواجه شده و یاد بگیریم که در موقعیتهای جدی چه کنیم. بازیهای رومیزی یکی از جالبترین انواع بازیها برای یادگیری مسائلی جدی مانند مسائل مالی هستند. از آنها غافل نشوید.