مادر بودن در قرن بیست و یکم معنای جدیدی پیدا کرده است. دیگر دوران تعریف مادری به زنان محدود در خانه گذشته است. دورانی که از زنان انتظار میرفت در خانه بمانند، بچهداری کنند و اجاق خانه را روشن نگه دارند تا همسرانشان در بیرون از خانه، برایشان نانی بیاورد. البته هنوز هم حساسیتهایی در این زمینه به خصوص در کشورهای جهان سوم و جوامع سنتی وجود دارد. حتی تبعیضاتی نیز در کشورهای پیشرفته به چشم میخورد. اما شرایط بهتر از قبل است. اکنون شاهد انفجار بازار کار توسط زنانی هستیم که در عین شاغل بودن، دارای یک یا چند فرزند نیز هستند. از طرفی همچنان مادران زیادی، متقاضی ورود به بازار کار هستند. اشتغال برای این مادران، جدا از بهبود وضعیت مالی، در تغییر شرایط روحی آنان نیز تاثیرگذار است. اما در کنار تمام مزایا، مشکلاتی نیز وجود دارد. فکر کردن به خانه و کودکان، مانند خوره فکر و روح انسان را میبلعد. پس راه درست در انتخاب میان علاقه به اشتغال و خانه داری چیست؟ راه درست، انتخاب شغل مناسب است. شغلهایی وجود دارند که برای مادران خانه دار مناسب هستند و نسبت به برخی از مشاغل امتیازاتی دارند.
مشاغل مناسب برای مادران خانه دار
امروزه به لطف گسترش اینترنت، شرایط کار تغییرات زیادی کرده است و بسیاری از مشاغل به خانهها منتقل شدهاند. این روند بعد از گسترش کووید- 19 روند پرشتابتری گرفته است. از این رو بسیاری از مادران خانه دار و حتی زنان شاغل که فرزندی ندارند، به دلیل مزایای این نوع شغلها، دوست دارند شغلی در خانه با درآمد مناسب داشته باشند. در میان شغلهای دورکار که متناسب با شرایط مادران خانه دار است، میتوان به مشاغلی چون تدریس آنلاین، مترجمی، نویسندگی و تولید محتوا، آشپزی، فروش آنلاین محصولات، بلاگری، و امور مرتبط با کامپیوتر اشاره کرد.
تدریس و آموزش آنلاین
تدریس و آموزش آنلاین، در رشتهها و زمینههای مختلف، از جمله شغلهایی است که برای بسیاری از خانمهای خانه دار و حتی آقایان مناسب است. این روش تدریس، از سوی متقاضیان آموزش نیز با استقبال زیادی مواجه شده است. تدریس و آموزش آنلاین، مزایای زیادی دارد. از جمله آنکه زمان زیادی از مدرس نمیگیرد. چنانچه گاهی فرایند تدریس شامل دو جلسه چند ساعته در هفته است. از طرفی درآمد این شغل بالاست و زمینههای زیادی را شامل میشود.
تدریس و آموزش، تنها به رشتههای دانشگاهی یا درسهای مدرسه محدود نیست، بلکه میتواند شامل آمورش آشپزی، خیاطی و یا هنرهای دستی نیز شود.
مترجمی
مترجمی نیز از جمله مشاغلی است که انجام آن هم به شکل دورکاری و هم حضوری امکانپذیر است. یکی از مزایای مترجمی به شکل دورکاری آن است که مادران برای انجام کار محدود به زمان مشخصی نیستند. یعنی نیاز نیست مانند آموزش آنلاین، حتما در روز و ساعت خاصی حاضر شوند، بلکه میتوانند خود در رابطه با زمان شرع کار برنامهریزی کنند. مثلا بعد از انجام کارهای خانه و در زمانی که خانه به دلیل خواب بودن کودک به سکوت رفته است، کار خود را آغاز کنند.
نویسندگی و تولید محتوا
علاه بر نوشتن شعر و یا افکار و احساسات که شکل رایج نویسندگی در گذشته است، امروزه این شغل شامل نوشتن مقاله، یا متنهای تبلیغاتی برای سایتها، بلاگها و شبکههای اجتماعی نیز است. این سبک از نوشتن که از آن با عنوان تولید محتوا نیز یاد میشود، در حال حاضر بسیار گسترده شده است و علاوه بر تولید متن، شامل تولید محتوا در قالب عکس و فیلم نیز است.
آشپزی و شیرینیپزی
با اینکه آشپزی در تعریف سنتی خود، شغلی مختص خانمها محسوب میشود؛ اما بیشتر آشپزهای شاغل در رستورانها، آقایان هستند. البته این وضعیت در حال تغییر است و بسیاری از رستورانها، تهیهکنندگان کیک، شرینی و دسر از خانمها استفاده میکنند. با این حال، علاوه بر تغییر در نیروی کار، اینترنت تحول جدیدی در این زمینه به جود آورده است و امکان آشپزی آنلاین و سفارش غذا از راه دور را نیز امکانپذیر ساخته است. امروزه بسیاری از خانمها هنر آشپزی خود را از طریق شبکههای اجتماعی به رخ میکشند و با دریافت سفارش غذا، دسر و شیرینی، درآمد بالایی کسب میکنند.
فروش آنلاین محصولات
زنان زیادی وجود دارند که عاشق انجام کارهای صنایع دستی مانند گلدوزی، خیاطی، میناکاری و... هستند. این کارها در عین آنکه به ظرافت هنری بالایی نیاز دارند، تا حدودی سخت و زمانبر نیز هستند. با این حال در کنار سختی، فروش آنلاین سود بالایی دارد. به خصوص آنکه عرضه، معرفی و فروش این محصولات از طریق آنلاین به راحتی امکانپذیر است و نیاز به هزینه اضافی جهت رهن یا خرید کارگاه و مغازه برای فروش محصولات نیست.
خانمهایی که همسر آنها در کار فروش محصول خاصی است، میتوانند بخشی از فروش محصولات از طریق تبلیغ در شبکههای اجتماعی و از طریق آنلاین صورت بگیرد.
بلاگری
بلاگری از شغلهای نوظهوری است که به واسطه اینترنت و گسترده شدن شبکههای اجتماعی به وجود آمده است. بلاگرها، سبک زندگی خاص خود را در زمینههای مختلف تبلیغ میکنند و از این راه افرادی را به سمت خود جذب میکنند. بلاگری میتواند شامل عرصههای مختلفی شود که فشن بلاگر یکی از آنهاست. البته بلاگری تا حدودی سختتر از شغلهای دیگری است که پیش از این معرفی کردیم. از طرفی ممکن است هزینههای بالایی را در برداشته باشد. با این حال بلاگرهای موفق، درآمد بالایی دارند. چنانچه شغل بسیاری از زنان موفق، بلاگری بوده است.
امور مرتبط با کامپیوتر و اینترنت
امروزه به واسطه اینترنت، نهتنها بسیاری از مشاغل سنتی خود را بازتعریف کردهاند؛ بلکه شغلهای جدیدی نیز به واسطه اینترنت به وجود آمده است. این شغلها شامل مشاغلی چون کارشناس سئو، کارشناس نرم افزار، طراح گرافیک، تایپ و.. است که هر دو شکل حضوری و دورکار قابل انجام است.
مشاغل حضوری
در کنار مشاغل دورکار، مشاغل حضوری زیادی نیز وجود دارد که مادران خانه دار میتوانند از عهده آنها برآیند. این مشاغل، تقریبا شامل مشاغلی است که بسیاری از زنان و دختران عادی در آنها مشغول به کار هستند. اما اگر به عنوان یک مادر خانه دار، طرفدار کار حضوری هستید، به نظر میرسد مشاغل پارهوقت برای شما بهترین گزینه باشد. با این حال به نظر میرسد از بین تمامی مشاغل حضوری، شغل مربی مهدکودک و تدریس، با شرایط مادران خانه دار تناسب بیشتری داشته باشند.
همین الان، قدم خود را بردارید
تمام مشاغلی که به آنها اشاره شد، جز مشاغل پردرآمد و انعطافپذیر هستند. یعنی به شما امکان میدهند که مطابق با شرایط خود، کاری مناسب را به صورت حضوری یا دورکاری پیدا کنید. البته در این لیست تلاش شد تا بیشتر به کارهای آنلاین یا از راه دور پرداخته شود، زیرا علاوه بر آنکه تقاضا برای این نوع کارها بیشتر است، ترک خانه نیز برای بسیاری از مادران سخت است. پس اگر واقعا دوست دارید در کنار خانه داری، شغلی داشته باشید، همین الان قدم خود را بردارید. در هر صورت فرقی نمیکند شرایط شما چگونه است، مهم این است که میتوان در هر شرایطی، چه در خانه و چه خارج از خانه، شغلی پردرآمد داشت. کافیست علایق، امکانات و شرایط خود را بسنجید و شغل مناسب خود را بیابید. بعد از آن تلاش خود را آغاز کنید و با کسب تجربه، پیش بروید.