بحرانها در هر شکل و اندازهای و از هرنوعی که باشند به ساختار اقتصادی و کسبوکارها صدمات جبرانناپذیری وارد میکنند. شیوع کرونا نیز با تعطیلی کسبوکارهای کوچک و بزرگ، تأثیرات سوء بسیاری برجای گذاشته است. در این شرایط، موضوع مهم این است که کسبوکارها چگونه میتوانند با چالشهای بهوجودآمده روبرو شوند. در بخش اول این مطلب، از۵ راهکار برای ادامۀ حیات کسبوکارها برایتان گفتیم و اشاره کردیم که در شرایط بحران کرونا صاحبان کسبوکار باید با برنامهریزی مالی دقیقتر، هزینههای غیرضروری خود را کاهش دهند و از وام، معافیتهای مالیاتی و سایر تسهیلات استفاده کنند. در نظر گرفتن شرایط خاص این دوران و تعامل صحیح با کارمندان و نیروهای کار از دیگر راهکارهای ارائهشده در این بخش بود.
در ادامه، با ۵ راهکار دیگر برای ادامه پیدا کردن فعالیت کسبوکارها آشنا میشویم.
۶) در بازاریابی و فروش خلاق باشید
از برقراری ارتباط مداوم با مشتریان خود اطمینان حاصل کنید. در صورتی که آمادگی تجارت با مشتریان خود در این دوران را دارید، این را بهنحو صحیحی به اطلاع آنها برسانید. تلاش کنید خرید محصولات و خدمات شرکت را برای مشتریانتان راحتتر کنید. در دورۀ بحران کرونا بسیاری شرکتها محصولات و خدمات خود را ازطریق پرداخت غیرحضوری و خرید آنلاین دراختیار مشتریانشان قرار میدهند، بنابراین باید بخش فروش آنلاین خود را در این دوره نسبت به گذشته بیشتر تقویت کنید.
ازطریق شبکههای اجتماعی اطلاعات مشتریان از محصولات را بهروز نگه دارید. در صورتی که تابهحال در شبکههای اجتماعی صفحهای برای خود نداشتهاید، الان بهترین زمان ایجاد آن است. برای در جریان قراردادن مشتریان از فعالیتهایتان از یک خبرنامه و پست الکترونیکی استفاده کنید.
در حوزۀ بازار و فروش بهدنبال خلاقیت بیشتری باشید. با فرض شرایط فعلی، چه چیزی توجه مشتریان را به خود جلب میکند که شما بتوانید آن را فراهم کنید؟ اکنون زمان بسیار خوبی برای آن است که به مشتریان فعلی خود توجه کنید، خدمات قابل قبولی به آنها ارائه دهید و اطمینان حاصل کنید که ارتباط بااهمیتتان با مشتریانتان را نگه میدارید و تقویت میکنید.
درنهایت، راههای جدید برای تحویل محصولات و خدمات خود را امتحان کنید. این راه میتواند ازقبیل تحویل درب منزل، یا تحویل الکترونیکی ازطریق سرویسهای تحت وب باشد. جهت تشویق به خرید، تخفیفهایی به مشتریان پیشنهاد دهید و همیشه سعی کنید «خارج از چارچوب بیندیشید».
۷) تحقیق و توسعه، بهبود محصولات یا خدمات را فراموش نکنید
اگر امور در شرکتتان به کندی پیش میرود، اکنون زمان مناسبی است برای آنکه پروژههای چالشبرانگیزی را که تا امروز کنار گذاشته بودید، شروع کنید. زمان خود را بیهوده صرف غرقشدن در اخبار تمامنشدنی نکنید. درعوض، زمان خود را صرف سرمایهگذاری بر ارتقاء محصولات، خدمات و بالابردن بازدهی کنید.
در صورتی که شما و تیمتان درحال حاضر از وقت آزاد بیشتری برخوردار هستید، این زمان را به ارتقاء بازدهی فرآیندها، ارتقاء محصولات و خدمات و ایجاد تغییراتی اختصاص دهید که درچند ماه یا سال گذشته فکر آنها را در سر میپروراندید. همۀ صاحبان کار چنین ایدههایی در سر دارند و همیشه آنقدر سرشان شلوغ است که هیچوقت فرصت پرداختن به آنها را پیدا نمیکنند. پس الان بهترین زمان برای این کار است. از این طوفان قدرتمندتر جان به در ببرید و کیفیت محصولات و خدمات خود را بهبود ببخشید.
بخش آموزش را در شرکت خود فعال کرده و خود نیز در این مدت بهعنوان یک مدیر و رهبر آموزشهایی را که موجب پیشرفت کسبوکارتان میشود، شروع کرده یا ادامه دهید. اگر بر فرض میدانید که در بخش بازاریابی در شبکههای اجتماعی یا حسابرسی یا بودجهبندی ضعف دارید، یا خلائی در یکی از بخشهای شرکتتان وجود دارد که مانع پیشرفت کسبوکارتان است، زمانتان را به آن اختصاص دهید. از دیگر افراد تیمتان هم همین را بخواهید.
۸) قوانین دورکاری را مشخص کنید
بسیاری از شرکتهای کوچک دارای کارمندانی هستند که بهصورت دورکاری برای آنها کار میکنند. برخی شرکتها درحالحاضر شبها و ایام تعطیل بهصورت دورکاری به فعالیت خود ادامه میدهند. سعی کنید که سطح تکنولوژی موردنیاز برای این کار را بهسرعت و تا جای ممکن ارتقا دهید.
یک توافق درمورد کار در خانه با کارمندانتان تهیه کنید و موافقت آنها را با این شیوه کسب کنید. پس از اتمام کارها در هر روز کارمندان باید یک گزارش روزانه و در پایان هفته یک گزارش هفتگی از خلاصۀ کارهایشان ارائه دهند تا ازاین طریق بتوانید روند فعالیت هریک از کارمندانتان را دنبال کنید و کمکاریهای آنان را گوشزد کرده یا کارمندان نمونه را جهت ترغیب تیم به فعالیت بیشتر تشویق کنید. هنگامیکه با کارمندان درمورد دورکاری صحبت میکنید، میتوانید درمورد تغییر در دستمزد بر اساس تغییر در میزان فروش ومحصولات و خدمات نیز با آنان توافق کنید.
شما میبایست ابتدا مشخص کنید که چه کارهایی قابل انجام بهصورت دورکاری بوده و چه کارهایی باید بهصورت حضوری در دفتر شرکت انجام شود. در اکثر کسبوکارها همۀ کارها قابل اجرا بهصورت دورکاری نیست. برای برخی موارد مشخص لازم است که یک گروه کوچک از افراد تیمتان در دفتر شرکت حضور داشته باشند (اموری از قبیل بستهبندی، ارسال، ملاقات حضوری با افراد). سعی کنید تاحد امکان فعالیتهای شرکت را باتوجه به وضعیت موجود بهصورت دورکاری تعریف کنید؛ اما به یاد داشته باشید که برای این کار محدودیت خواهید داشت.
۹) استراتژی کسبوکارتان را برای سال پیشرو مشخص کنید
اگر تابهحال استراتژی مشخصی برای سال جدید تعیین نکردهاید، اکنون زمان این کار است. اکنون زمانی عالی برای ایجاد اصلاحات است. پروژههایی را که در لیست خود برای بعد قرار داده بودید، شروع کنید و اهداف خود در سال جدید را مجدداً ارزیابی کنید. شما احتمالاً هفتهها و ماهها باید باز هم با این دورۀ بحران سروکله بزنید. پس بهجای هدر دادن وقت، تا میتوانید بهینه، از زمان پیش رو استفاده کنید.
۱۰) فعالیتهای خیریه و بشردوستانه را در نظر داشته باشید
همۀ ما درحال حاضر درحال یادگیری این هستیم که چگونه باید با این دست بحرانها روبرو شد. از این دورۀ بحران بهعنوان زمانی برای بیدارشدن و یادگیری از تجربههای جدید بهره ببرید. مواردی را که برایتان جدید است، یادداشت کنید و سعی کنید تا پس از پایان این بحران دیگر به وضع قبل از آن بازنگردید.
- یک صندوق یا حساب ذخیره در شرکت برای استفاده هنگام پیشامد بحرانهای مشابه در آینده ایجاد کنید.
- برای هزینههای شخصیتان درمدت چند ماه، پساندازی کنار بگذارید.
- یک انبار خوراکی و کالاهای ضروری ایجاد کنید: مواردی مانند غذاهای کنسروی و شویندهها، جعبۀ کمکهای اولیه. دراینباره کوتاهی نکنید و تا حد امکان لیست کاملی برای این کار تهیه کنید.
- سعی در ایجاد منابع درآمدی جدید و متنوعی برای کسبوکار خود داشته باشید.
درنهایت، تلاش کنید به کسانیکه در این بحران نیازمند کمک هستند، کمک کنید. هرچه بیشتر به کسانی که وضعیت بدتری نسبت به شما دارند کمک کنید، حس بهتری بهدست خواهید آورد. همانطور که تجربۀ بحرانهای پیشتر از این نشان داده، این بحران نیز پس از مدتی پایان مییابد و ما میبایست دراین مدت بههمدیگر تا حد امکان کمک کنیم، درحالیکه از وضعیتهای جدیدی که بهوجود آمده، تجارب جدیدی برای فعالیت آیندهمان کسب میکنیم.