پیشتر با شخصیت آرکاد، ثروتمندترین مرد بابل، آشنا شدیم و دیدیم که او چگونه توانست خود را از یک شهروند معمولی به سرمایهداری بزرگ تبدیل کند. در ادامه داستان جذاب و آموزنده دیگری از آرکاد دربارة هفت راهکار برای رهایی از مشکلات مالی خواهیم خواند. در بخش اول درباره دو راهکار صحبت کردیم و اکنون به ادامة آن میپردازیم.

راهکار سوم: اندوخته خود را چند برابر کنید
جلسه سوم با این جملات آرکاد آغاز میشود: «مراقب رشد اندوخته خود باشید. مخارج خود را تنظیم کنید تا پساندازتان بتواند به رشد خود ادامه بدهد. در قدم بعدی باید راهی بیابید که اندوختهتان را به محل کسب درآمد تبدیل کنید؛ تا پساندازتان به خدمت شما درآمده و برای شما کار کند. اندوخته شما تنها برای آغاز کار است؛ و این درآمد اندوختهتان است که شما را ثروتمند خواهد کرد.»
آرکاد در ادامه از تجربه ناموفق خود در سرمایهگذاری و اعتماد به افراد ناآگاه میگوید و سپس داستان اولین سرمایهگذاری سودآورش را تعریف میکند. داستان از این قرار بود که او سرمایهاش را در اختیار فردی بهنام آگار قرار داد تا با آن به تجارت پرداخته و آرکاد را در سود خود شریک کند. آرکاد هر بار سود سرمایهاش را دوباره در اختیار آگار میگذاشت تا به اصل سرمایهاش افزوده شود. این کار باعث میشد نه تنها سرمایهاش بیشتر شود، بلکه هر بار سود دریافتی او نیز افزایش مییافت و در نتیجه همه آن درآمدها به کیسهاش برمیگشت. آرکاد به شاگردانش میگوید: «ثروت انسان سکههایی نیست که در کیسه دارد، بلکه میزان درآمد او و جریان مداوم طلایی است که به کیسهاش میریزد و باعث میشود که آن کیسه همیشه پر باشد.» مطالبی که آرکاد در این جلسه برای اهالی شهر بابل بیان میکند، بیان سادهای است از چیزی که ما آن را با عنوان «درآمد غیرفعال» میشناسیم. همان نکتهای که آرکاد به شاگردانش نیز میگوید: «درآمدی که همیشه ادامه داشته باشد؛ خواه کار کنید و خواه در سفر باشید.»
آرکاد سومین نکته را نیز با آنها در میان میگذارد:

راهکار چهارم: از اندوختهتان محافظت کنید
جلسه چهارم آغاز شده و آرکاد با شاگردانش میگوید: «طلایی که در کیسه انسان است باید با دقت محافظت شود، وگرنه از دست میرود.»
او در ادامه چند نکته اساسی برای محافظت از سرمایه بیان میکند:
- اگر نگهداری از مقادیر کم را یاد بگیرید، در آینده خواهید توانست از سرمایه بزرگتان محافظت کنید.
- اولین اصل سرمایهگذاری صحیح این است: اصل سرمایه باید محفوظ بماند.
- طمع درآمد بیشتر نباید شما را در دام به خطر انداختن سرمایه گرفتار کند.
- پیش از سرمایهگذاری مطالعه کرده و خطرات احتمالی آن نوع از سرمایهگذاری را بشناسید.
- با وسوسه ثروتمند شدن سریع، خود را گمراه و اسیر خیالات واهی نکنید.
- اگر میخواهید به کسی وام بدهید، ابتدا توانایی او را در بازپرداخت قرض بسنجید.
- مشاوره گرفتن از افراد آگاه و باتجربه شما را از دام سرمایهگذاری غلط دور خواهد کرد.
آرکاد در ادامه جزئیات اولین سرمایهگذاری اشتباه خود را بازگو میکند، او پسانداز یکساله خود را در اختیار آجرپزی بهنام آزمور قرار میدهد تا از فنیقیه جواهرات کمیاب بخرد. اما آزمور از فروشندگان آن سرزمین فریب خورده و بهجای جواهر، شیشه تهیه میکند! اینگونه حاصل یک سال تلاش و زحمت آرکاد با اعتماد به یک فرد ناآگاه و غیرمتخصص بر باد میرود. همین تجربه سخت باعث میشود که او در تلاش دوم، با مشورت گرفتن از فردی آگاه و باتجربه، میتواند یک سرمایهگذاری سودآور داشته باشد.
پس از تعریف کردن این داستان، آرکاد کلاس خود را با بیان چهارمین راهکار به پایان میبرد:
«سرمایه خود را در برابر خطرات احتمالی محافظت کنید و برای این منظور فقط در کاری سرمایهگذاری کنیدکه اصل سرمایهتان محفوظ بماند، و در صورت نیاز بتوانید آن را خارج کنید؛ و در ضمن سود عادلانهای نیز ببرید. برای این منظور با افراد متخصص مشورت کنید و به نصایح آنها عمل کنید تا اندوختهتان را از شر سرمایهگذاریهای نامطمئن در امان نگه دارید.»

راهکار پنجم: در زمینه مسکن سرمایهگذاری کنید
این نکته در کلاسهای قبلی مطرح شد که هر کسی میتواند با نُهدهم درآمدش به خوبی زندگی کند. حالا اگر آن فرد بتواند - بدون لطمه به زندگی خود وخانوادهاش - بخشی از آن نُهدهم را در کار سودآوری سرمایهگذاری کند، خیلی سریعتر خواهد توانست اندوختهاش را افزایش بدهد. آرکاد با اشاره به این نکته، از اهمیت مسکن و خانه مناسب برای زندگی خانوادگی با شاگردانش صحبت میکند.
البته توجه به این مطلب خالی از لطف نیست: آرکاد با توجه به شرایط زمان خود، شاگردانش را به خرید خانه توصیه میکرد. انسان امروزی با تحقیق درباره شرایط اقتصادی، شرایط محیطی و مقایسه درآمد خود با نرخ خرید یا رهن مسکن میتواند بهترین تصمیم مناسب با عصر حاضر را بگیرد. بیشک مشورت با افراد آگاه در زمینه مسکن و متخصصین امور مالی میتواند فرد را در گرفتن مناسبترین تصمیم یاری کند.
پنجمین جلسه از کلاس آرکاد برای اهالی شهر بابل با این جمله به پایان میرسد: «خانهای برای خود داشته باشید.»
در بخش سوم آموزههای آرکاد، او به موضوعات تامین آینده و سرمایهگذاری بر روی خود میپردازد.
با ما همراه باشید.