بسیاری مواقع با برقراری یک سیستم متعادل پول توجیبی خوب، باز هم امکان بروز مشکل وجود دارد؛ مانند: زمانهایی که کودکتان پافشاری میکند که به اندازه کافی از شما پول نمیگیرد. حل این مشکلات، نیازمند برنامهریزی، مدیریت و انجام مکالمات صحیح با کودک است.
۱) کودکتان از عادات غلط خرج کردن رنج میبرد
مشکل: کودک یازده سالهای دارید که به محض دریافت پول توجیبیاش، تمام آن را خرج خرید فیلم میکند. وقتی میخواهید وارد عمل شوید تا به او عواقب کارهایش را گوشزد کنید، او جواب میدهد: «پول خودم است؛ هر کاری که دلم بخواهد، با آن انجام میدهم».
طریقه برخورد: در ابتدا به کودک بفهمانید که پول توجیبیاش، حقوقش تلقی نمیشود. سپس با صلابت به او بگویید: نه عزیزم، من و پدرت آن پول را فقط به جهت تمرین به تو دادهایم؛ بنابراین وقتی پولت را گرفتی، باید بدانی که چطور به نحو احسن آن را مدیریت کنی. همچنین قبل از آنکه با او به خرید بروید، برای خریدتان برنامهریزی کنید.
۲) کودکتان از خرج کردن پولش طفره میرود
مشکل: پسر شش سالهتان، به علت آنکه مجبور شده تا برای خرید مجموعه جدید ریل قطار خود پول بدهد، شاکی است؛ و به شما میگوید: «چرا خودتان برایم نمیخریدش؟»
طریقه برخورد: به پسرتان بگویید: «متاسفانه خرید ریل و قطار اسباببازی، در بودجه من نیز جایی ندارد.» سپس به او بیاموزید که چطور هر هفته پول توجیبیاش را پسانداز کند، تا به اندازه کافی پول برای خرید محصول به دست بیاورد.
همچنین پافشاری شما بر پسانداز کردن پسرتان در راستای خرید ریل قطار جدیدش، خرید محصول را به تعویق میاندازد؛ که سبب میشود او در این مدت به فکر برود، و تصمیم بگیرد که واقعا چقدر برای داشتن آن علاقهمند است.
پیشنهاد مطالعه: صرفهجویی یا فومو و ترس جا ماندن؟
۳) کودکتان از اینکه پول کافی نمیگیرد، احساس نارضایتی میکند
مشکل: پسرتان مدام در مورد کم بودن میزان پول توجیبیاش گلهمند است.
طریقه برخورد: «موفقترین نوع پول توجیبی، آن دستهاند که به یک چیز مهم در زندگی کودک پیوند خورده باشند». برای مثال: پسر هشت سالهتان که وارد اکادمی فوتبال شده، به احتمال فراوان برای تأمین تجهیزات لازم و یا کلاسهای آموزشیاش، نیاز به یک پول توجیبی خواهد داشت. پس اگر نزدتان بیاید، و بگوید که به اندازه کافی پول دریافت نمیکند، شما میتوانید جواب بدهید که: «برای چه منظور کافی نیست؟» این اتفاق، فرصت خوبی برای ساخت یک بودجه به همراه او است؛ تا دربیابد که پولش در چه راههایی صرف میشود. کودک بعد از کمی حسابوکتاب متوجه میشود که در حال هدر دادن بیش از اندازه پولش در جای دیگر است، تا اینکه پول توجیبیاش کافی نباشد.
۴) روند خرید هدیه و کادو برای کودکتان، از کنترلتان خارج میشود
مشکل: گاهی قوانین پول توجیبی اشتباهی که وضع کردهاید، منجر به در اختیار گذاشتن بیرویه پول به کودکتان برای خرید اجناس موردعلاقهاش شده است. هر جا چنین احساسی کردید سریعا این کار را متوقف کنید. چرا باید شما برای تولد فرزندتان، مبلغ ۳ میلیون پول نقد به او هدیه دهید تا هر کاری که دلش میخواهد با آن انجام دهد؟ به علاوه، اگر سال بعد به او ۳۰۰ هزار تومان پول نقد هدیه دهید، ممکن است در نظرش حقیر و غیرقابل قبول بیاید. پس منطقی و معقول با این قضیه برخورد کنید.
طریقه برخورد: سریعا دست از این کارتان بردارید. در ابتدا ممکن است سخت به نظر بیاید، اما شما مجبورید برای کنترل درخواستها مالی آینده کودکتان هم که شده، کمی قاطع باشید. این امر بدان معنی نیست که شما نباید هیچوقت برای فرزندتان چیزی بخرید؛ بلکه میبایست تصمیم بگیرید که کودکتان با پول توجیبیاش نیاز به خرید چه چیزی دارد، و به قوانینتان پایبند باشید.
۵) والدین پول کافی برای پرداخت پول توجیبی به کودکان را ندارند
این مورد رایجترین دلیل والدین برای عدم پرداخت پول توجیبی به کودکان به شمار میرود، که کاملا قابل درک است. اما هدف دادن پول توجیبی نیست. هدف، آموزش مدیریت مالی است. اگر پول اضافه برای پرداخت به کودکانتان را در اختیار ندارید، از روشهای زیر برای یادگیری دروس مالی بدون پول استفاده کنید:
پول توجیبی خوراکی
اگر پول کافی برای پرداخت پول توجیبی به فرزندتان را ندارید، او را مسئول خرید بخشی از مایحتاج خانه کنید به کودکانتان اجازه دهید تا مقدار معینی از بودجه خرید مایحتاج خانه را در راستای علایق ویژه خودشان استفاده کنند، یا حتی خوراکیهایی را که در نهایت به خرید آنها نیاز دارید (مانند خرید مواد اولیه صبحانه)، را آنها بخرند.
پیشنهاد مطالعه: ناملایمتیهای ارادی مالی چیست و در کودکان چه تاثیری دارد؟
بایگانی سوابق
اگر همیشه پول کافی را برای پرداخت در موعد پول توجیبی به کودکانتان در اختیار ندارید، سوابق آنها را در جایی یادداشت و بایگانی کرده، و سپس در هنگامی که برای آنها چیزی خریدید، مقدار آن را از بدهی آنها کسر کنید. حتی اگر منبع مناسب برای پرداخت پول توجیبی به کودکانتان را در اختیار دارید، این روش بسیار کارساز خواهد بود؛ زیرا نزدیکترین روش به دریافت حقوق و خرج پول در دنیای مدرن است.
بنابراین چنانچه شرایط مادی، پرداخت پول توجیبی را ندارید. به این معنی نیست که کودکتان باید از آموزش مدیریت مالی محروم باشد. سخت نگیرید و مطمئن باشید، میتوانید موفق شوید و مشکلات را پشت سر بگذارید.