مایکل جردن، بسکتبالیست افسانهای، در کنار موفقیتهای فراوانش در دوران حرفهای، هماکنون در لیست ثروتمندترین افراد جهان قرار دارد. ارزش داراییهای جردن ۲.۱ میلیارد دلار تخمین زده میشود که یعنی او ثروتمندترین ورزشکار تاریخ به شمار میرود. اما مایکل جردن چطور توانست به این درجه از ثروت و موفقیت برسد و وجه تمایز او با بسیاری دیگر از ورزشکاران متمول تاریخ در چیست؟
سالهای ابتدایی
جردن در سال ۱۹۸۲ و در سنین نوجوانی هنوز حتی بهترین بازیکن تیم بسکتبال دانشگاهش هم نبود. او در آن دوران مجبور بود برای رفع مخارج زندگیاش با مادرش تماس بگیرد و از او تقاضای پول کند. اما او و اطرافیانش از جاهطلبی و سختیکوشی شدید او مطلع بودند و میدانستند که همیشه دلش میخواهد یاد بگیرد و بهتر شود.
جردن اولین حضورش در دنیای حرفهای را در لیگ دانشگاههای آمریکا با تیم یوسیان شروع کرد. هنگامی که وارد این لیگ شد هیچکس از او انتظار نداشت که روزی بهترین بازیکن دنیا بشود و به ۲.۱ میلیارد دلار پول برسد. حتی مربیاش در آن دوران در مصاحبهای گفته بود که جردن مثل هر تازهکار دیگری هنوز ثبات کافی را ندارد. ولی روحیه جنگندهای جردن از آن زمان هم در وجودش شعلهور بود.
مایکل جردن به «روی ویلیامز»، دستیار مربیاش در آن دوران، گفته بود که میخواهد بهترین بسکتبالیست تاریخ تیم دانشگاهش بشود. ویلیامز نیز به جردن توصیه کرده بود که برای رسیدن به این هدف میبایست خیلی بیشتر از قبل تلاش کند. که بر اساس صحبتهای ویلیامز، جردن نیز در پاسخ گفت که او از همان بچگیاش هم بیشتر از بقیه همسن و سالانش تلاش میکرده و به او ثابت خواهد کرد که هیچکس اندازه او برای تیمش زحمت نخواهد کشید.
همتیمیهای او نیز این ادعا را تأیید میکنند و میگویند جردن به شدت تلاش میکرد و حتی پس از پایان جلسات تمرین تیم نیز به تمرین کردن ادامه میداد. جیمز وورثی، بهترین بازیکن آن زمان در تیم دانشکده، درباره جردن اینطور میگوید: «پس از ۲ ساعت و نیم تمرین سخت و پرفشار، داشتم با تنی خیس از عرق از زمین خارج میشدم که مایکل دستم را گرفت و مرا به مبارزه تکبهتک دعوت کرد تا قدرت خود را محک بزند».
جردن دو ویژگی خیلی بارز در خود داشت: اول آنکه شدیدا اهل سختکوشی بود، دوما همیشه دلش میخواست چیزهای جدید یاد بگیرد و در کل خودش را بهتر از قبل کند. وورثی در ستایش جردن میگوید: «برای ما عجیب بود که او با وجود استعداد عجیب و قدرت بدنی فوقالعادهای که داشت ولی همچنان بیشتر از دیگران تلاش میکرد و سعیاش این بود که بازیبهبازی بسکتبالیست بهتری بشود». وورثی به شوخی گفته بود: «من تا آن فصل، بهترین بازیکن تیم یوسیان بودم؛ ولی این لقب پس از جذب جردن، دو تا سه هفته بیشتر دوام نیاورد».
جردن در همان فصل شایستگیهای خود را نشان داد و در آخرین لحظات بازی پایانی با اعتمادبهنفس مثالزدنیاش امتیاز پیروزی را با انداختن توپ در سبد، از آن تیمش کرد. از آن به بعد بود که جردن توانست قدرت استثنایی خودش را به رخ دنیای بسکتبال بکشد. پس از سه سال بازی در تیم یوسیان، باشگاه «شیکاگو بولز» با او قرارداد بست.
جردن پس از ورود به لیگ حرفهای انبیای دوباره خود را در جایگاهی دید که نیازمند تلاش مضاعفتر از همیشه، و یادگیری بیشتر از همیشه بود. او در اینباره میگوید: «ذهنیت من در آن زمان این بود که ببینم چه کسی در تیممان بهتر از همه بازی میکند، سپس کاری کنم که بهتر از او بشوم. من باید شایستگیهایم را هم به خودم و هم به دیگران ثابت میکردم».
روحیه جنگندگی و شجاعت مثالزدنی مایکل جردن در برابر شکست در کنار اشتیاق فراوان برای یادگیری، به او کمک کرد که با سرعتی بسیار بالا به تمام افتخارات ممکن در حوزه بسکتبال برسد.
درآمد دوران حرفهای
جردن در طی فعالیت ورزشیاش در مجموع بالغ بر ۱۰۰ میلیون دلار درآمد از طریق قردادهایش به دست آورده است. او تنها در دو سال پایانی بازیاش به ترتیب ۳۰.۱ میلیون و ۳۳.۱ میلیون دلار درآمد داشت. رقمی که فقط کوبی بریانت پس از ۱۶ سال توانست با ۳۰ میلیون دلار به آن نزدیک شود.
درحالیکه شایعاتی مبنی بر همکاری جردن افسانهای با آدیداس به گوش میرسید ولی جردن در سال ۱۹۸۴ با کمپانی نایکی قراردادی با ارزش ۵۰۰ هزار دلار امضا کرد و برند جردن ایر را به دنیا معرفی کرد. این برند هنوز هم برای جردن عایدی قابل توجهی دارد و بخش قابل توجهی از درآمد و ثروت فعلی و به خاطر همین همکاری است.
جردن از طریق انبیای پول خوبی به دست آورد؛ ولی بخش عظیمی از ثروتش را مدیون اسپانسرهای تبلیغاتیاش است. او در طی ۴۰ سال، نزدیک به ۱.۷ میلیارد دلار از برندهایی از جمله نایکی، کوکاکولا، مکدونالد، ویتیز، شورولت و... پول به دست آورد. درآمدهایی که همچنان نیز ادامه دارند.
خرید باشگاه هورنِتز
جردن پس از کنارهگیری از بسکتبال، در سال ۲۰۰۳ تلاش کرد که اینبار با خرید باشگاه واشینگتن ویزاردز با سمت مدیر فنی و رئیس باشگاه به دنیای بسکتبال باز گردد؛ ولی اَبی پالین، سرپرست وقت باشگاه در آن زمان، اجازه این کار را به او نداد. سه سال بعد اما جردن این بار برای خرید باشگاه شارلوت بابکتز اقدام کرد و پس از خرید امتیازش، اسم آن را به هورنتز تغییر داد. او بالاخره در سال ۲۰۱۰ توانست مدیریت تام این تیم را که نزدیک به ۱۷۵ میلیون دلار بدهی نیز داشت، بر عهده بگیرد.
سهام جردن از این باشگاه در نهایت ۹۰ درصد افزایش یافت؛ آن هم به علت وقوع سه رویداد: اول، تصویب قانون کسر سهم بازیکنها از درآمد باشگاه از ۵۷ درصد به ۵۰ درصد توسط فدراسیون بسکتبال انبیای؛ دوماً خرید باشگاه لوسآنجلس کلیپرز توسط موسس سابق مایکروسافت، استیو بالمر، که ۲ میلیارد دلار پول خرج کرد و رکورد قبلی خرید یک تیم انبیای را سه برابر افزایش داد. سوماً عقد قرارداد جدید حق پخش تلویزیونی با ایاسپینی که سبب افزایش ۳ برابری این حق پخشها شد. تمامی این موارد سبب افزایش تصاعدی ارزش باشگاههای بسکتبال انبیای شد
جردن در سال ۲۰۲۰ با توافق بر فروش ۲۰ درصد سهامش از باشگاه، به ۱.۵ میلیارد دلار رسید و رسما یک میلیاردر شد.
مایکل جردن سرمایهگذاریهای فراوانی انجام داده و میدهد؛ ولی هیچکدام به این اندازه برایش عایدی نداشتهاند.
فعالیتهای انساندوستانه
جردن در سال ۲۰۰۱ به اندازه یک میلیون دلار به بازماندگان حادثه ۱۱ سپتامبر کمک کرد. در سال گذشته مستندی به نام «آخرین رقص» از زندگی او منتشر شد که به تصمیم خودش عواید چندین میلیون دلاری آن قرار است صرف امور خیریه شود. پس از تعطیلیهای مربوط به کرونا و تعلیق بازیهای انبیای صاحبان باشگاههای این لیگ در اقدامی خیرخواهانه تصمیم گرفتند حقوق کارمندان ورزشگاهها را که به این دلیل از آن بینصیب مانده بودند، بپردازند؛ که جردن نیز در این اقدام خیرخواهانه با آنها مشارکت داشت.
در سالهای اخیر جردن یک چک ۷ رقمی نیز برای جبران خسارتهای به وجود آمده از طوفانهای شدید در ایالات باهاما و کارولینا نوشت. جردن همچنین سی سال است که به عنوان اهداکننده و «برآوردهساز» هزاران آرزو با موسسه خیریه میک-ا-ویش (به معنای: یه آرزو بکن) همکاری میکند.
جردن هیچگاه دست از تلاش و یادگیری برنمیداشت و همیشه به بهترین شدن فکر میکرد. ذهنیت جنگنده در کنار نداشتن ترس از شکست، از جردن یک افسانه ساخت. افسانهای که توانست ارزش میلیارد دلاری نیز برای خود دست و پا کند.