روز جهانی پسانداز رویدادی است جهت ارتقای سطح آگاهی مردم جامعه نسبت به اهمیت پسانداز هم برای خود و هم برای کل اقتصاد. پسانداز برای بقای اقتصاد جهانی اهمیت فراوانی دارد که هر شخص پساندازکننده در این بقا سهیم خواهد بود.
بیش از ۹۰ سال است که کنگره بینالمللی بانکهای پسانداز به همراه زیرمجموعههای آن، روز جهانی پسانداز را گرامی میدارند. روز جهانی پسانداز اولین اقدام انگیزشی این موسسه برای توسعه روحیه پسانداز در بیش از ۸۰ کشور دنیا بود.
طبق ردهبندیهای جهانی در سال ۲۰۱۷، چینیها بزرگترین پسانداز کنندگان جهان هستندو پس از آن آمریکا و ژاپن قرار دارند.
ایرانیها نیز به پسانداز معتقد هستند و پسانداز برای روز مبادا در فرهنگ ایرانی نامی آشناست. ذخیره پول به شکل طلا یا ملک، رایجترین شکلهای پسانداز در ایران است. اهمیت پسانداز در فرصت سرمایهگذاری است که ایجاد می کند. درعلم اقتصاد، پسانداز را عموما معادل با سرمایهگذاری میدانند زیرا فرصت تولید ثروت و اشتغال را فراهم میکند. بر این اساس، میزان پسانداز در ایران در فاصله سالهای ۹۰ تا ۹۹ طبق آمار، کاهشی بوده است، زیرا تولید طلا، ملک و ارز، سرمایههای غیر مولد هستند که نقشی در تولید ثروت و شغل ایفا نمیکنند. ضمن آنکه بخشی از سرمایه ایرانیان صرف خرید ملک در سایر کشورها شده است.
تاریخچه روز جهانی پسانداز
در سی و یکمین روز اکتبر سال ۱۹۲۴ و در طی اولین اجلاس کنگره بینالمللی بانکهای پسانداز در شهر میلان ایتالیا روز جهانی پسانداز به دنیا معرفی شد. فیلیپو راویتزا، پروفسور ایتالیایی، در آخرین روز نشست کنگره روز جهانی پسانداز را نامگذاری کرد.
روز جهانی پسانداز یا روز جهانی صرفهجویی با هدف اطلاعرسانی مردم سراسر دنیا نسبت به دیدگاه پسانداز پولشان در بانک بهجای قایم کردن آن در زیر بالشت بهوجود آمد.
البته پیش از این، روزهای دیگری نیز با دیدگاه تقویت شعور پسانداز پول برای رسیدن به استاندارد بالاتر از زندگی و حفظ امنیت اقتصاد، اختصاص داده شده بود. برای مثال اولین روز صرفهجویی در سال ۱۹۲۱ در کشور آلمان جشن گرفته شد. دولت آلمان در آن دوران میبایست اعتماد بهنفس مردم نسبت به پسانداز را دوباره از نو میساخت؛ چون بسیاری از مردم آلمان پیش از شکلگیری دوباره امور مالی کشور آلمان در سال ۱۹۲۳ حتی به پسانداز فکر هم نمیکردند.
اهمیت روز جهانی پسانداز
این روز را برای آن گرامی میدارند چون تمرکز مردم را نسبت به نقش مهم پسانداز و بانکداری خرد در چرخه سیستم کلی اقتصاد پررنگتر میسازد. روز جهانی پسانداز هدف اصلی بانکهای مردمی را به آنها یادآوری میکند؛ یعنی موظفاند با صیانت از پسانداز مردم جامعه، مصرفکنندگان، خانوادهها، کسب و کارهای خرد و متوسط، و مسئولان محلی، چرخ اقتصاد را بهتر از دیروز به گردش درآورند.
علاوه بر این موضوع؛ پسانداز همچنین فرصت سرمایهگذاری و افزایش ثروت را برای افراد و جامعه فراهم میکند.
پیشنهاد مطالعه: صرفهجویی در بحرانهای اقتصادی
روز جهانی پسانداز یک نکته دیگر در دل خود دارد و آن، نحوه درست خرج کردن پول است. یعنی به غیر از پسانداز، میبایست به خریدها نیز توجه کنیم. در دوران کرونا، با تعطیلی فروشگاهها و مراکز تجاری، مردم فرصت کمتری برای حضور در بازار و خرید بیش از نیازشان داشتند. افراد جامعه با خانهنشین شدن بهتدریج فهمیدند که پیش از این چه خرجهای اضافهای انجام میدادند و همین امر به پسانداز بیشتر پولشان انجامید.
کلام آخر
هر روزی که به مناسبتی خاص تعلق پیدا میکند به این خاطر است که ارزشهای شخصی و اجتماعی ارتقا یابد. روز جهانی پسانداز نیز یادآور این نکته مهم است که جهت بقای امور مالی خود و گردش چرخ اقتصاد، پول پسانداز شدهمان را سرمایهگذاری کنیم و بیش از قبل به خرج پولمان آگاه بشویم.